Naslovna VESTI PSI TUŽNE VESTI: Uginuo Kaos, pas koji je ukraden i pronađen u romskom...

TUŽNE VESTI: Uginuo Kaos, pas koji je ukraden i pronađen u romskom naselju potpuno izmučen!

0
romskom naselju petface

Kada je Kaos nestao iz dvorišta, pre mesec dana, vlasnici u odmah znali da nešto nije dobro, jer nikada ranije nije bežao iz kuće. Ograda je bila otvorena, a psa nigde. Kaos, nemački bokser, imao je šest godina, a vlasnici su odmah njegov nestanak prijavili policiji i kontaktirali hrvatski “Azil Prijatelji Čakovec” za pomoć u pronalasku psa. Istovremeno, vlasnici su oblepili ceo kraj plakatima sa slikom njihovog ljubimca!

Nakon tri nedelje traženja, vlasnici su dobili prve vesti o ljubimcu. Naime, kako prenosi portal Index.hr njegovu sliku je video čovek na benzinskoj stanici i javio vlasnicima da se pas nalazi u jednom od romskih naselja, gde se pripremaju psi za borbe. Čovek je obećao da će im pomoći i dovesti psa.

Posle devet dana,ukradeni pomeranac Meda, ponovo sa porodicom! (VIDEO)

Nakon nekoliko dana vlasnicima je javljeno da dođu po svog ljubimca, a ono što su oni zatekli ih je potpuno slomilo! Kaos je bio polumrtav pas, koji je jedva stajao na nogama. Psa su zlostavljali i izgladnjivali, telo mu je bilo prepuno muva, a sluznice su mu bile žute. Odmah su otišli kod veterinara, ali uprkos svoj pomoći, Kaos je uginuo samo par sati nakon što se vratio kući. Jednostavno, svi organi su otkazali usled tolog zanemarivanja.

Aleksandra Hampamer, glavna u “Azilu Prijatelji Čakovec” za Index.hr ispričala je Kaosovu priču. 

– 12. avgusta smo primili poruku sa fotografijom psa Kaosa, u kojem nas mole za pomoć u oglašavanju, jer je nestao. Pas je nestao na području Vrhovljana. Savjetovali smo vlasnike da prijave nestanak policiji, da oblijepe plakate, da jave na radio postaje, a mi smo oglasili Kaosa na našim mrežnim stranicama.

Mjesec dana nakon, stiže poruka u kojoj nam javljaju da su pokopali svog psa. I tada je krenula priča da je pas bio ukraden, odveden u romsko naselje i da im se prije nekoliko dana javio Rom s informacijom o tome gdje je njihov pas. Za to je tražio 500 kn, što su mu vlasnici isplatili.

Dogovorili su se gdje će preuzeti psa i otišli po njega u romsko naselje Hlapičina. Pas je odmah odvezen veterinaru, no prognoza je bila loša i Kaos je tu noć preminuo.

Da situacija bude još gora, mi smo u tom naselju tijekom sedmog mjeseca odradili projekt kastracije pasa koji financira Ministarstvo poljoprivrede. Svi psi su očišćeni od parazita, izliječeni, cijepljeni protiv bjesnoće i kastrirani, a one koje nisu željeli natrag smo zbrinuli u sklonište. Cilj tog projekta je smanjiti broj pasa u romskim naseljima, kojih je prema zadnjem popisu u prosincu prošle godine bilo više od 2.500, a samo mjesec dana nakon, netko je od stanovnika naselja ukrao psa i odveo ga u naselje, gdje je, prema riječima vlasnika, bio izgladnjivan i mučen.

Svima nama koji smo uključeni u projekt Ministarstva ovo je velika pljuska cjelokupnom našem radu, jer nije bilo lako veterinarski obraditi 1.200 pasa, smjestiti većinu u sklonište, gdje se moraju nahraniti, očistiti, izliječiti. Potrošena su ogromna sredstva i ako se neće zaustaviti dovođenje novih pasa u romska naselja, onda smo sva ta sredstva bacili u vjetar.

Stoga pozivam nadležne institucije da odrade svoj posao po službenoj dužnosti te pronađu počinitelje ovog zločina. Odavno je došlo vrijeme da se ovakvim postupcima stane na kraj, izjavila je ona.

PRETUŽNO, RIP KAOS!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.