Naslovna PTICE PAPAGAJI Rozenkolisi

Rozenkolisi

0
rozenkolisi petface
petopedija-rozenkolisi-1
Poziranje za Petopediju

Rozenkolis je vrsta papagaja koja nastanjuje područje jugozapadne Afrike, i to najviše Namibiju Bocvanu i Angolu. Njegovo prirodno stanište su uglavnom suva kamenita područja sa žbunjem i visokim drvećem. Blizina vode mu je neophodna, a može se naći i u naseljenim predelima. Veoma je popularan kao kućni ljubimac. Rozenkolis je kratkorepi raznobojni papagaj veličine od 15 – 18 cm. Ima izrazito snažan i veliki kljun u odnosu na veličinu tela. U zavisnosti od porekla i starosti, izgled rozenkolisa se pomalo razlikuje. Kod rozenkolisa koji potiče iz Namibije i Bocvane lice, čelo, grlo i deo grudi su crvene boje. Zadnji deo glave i vrata, leđa i spoljni deo krila su izrazito zeleni. Grudi i unutrašnji deo krila su žućkasto-zeleni. Rep je kratak i plav sa crvenom oznakom na svakom peru posebno. Angolski rozenkolis se razlikuje od onih iz Bocvane i Namibije po pretežno plavičastoj boji tela, sa čelom boje kajsije i belim podbratkom. Kod mladih rozenkolisa, kljun je crno-siv za razliku od odraslih čiji je kljun svetliji. Isto tako, čelo i podbradak su svetlo-ružičasti, dok su kod odraslih izrazito crveni. Karakteristično je to što ne postoji jasna vizuelna razlika između polova ovih papagaja. To mogu da odrede iskusni odgajivači prepipavanjem rastojanja između karličnih kostiju i grudne kosti. Ni ovakvo određivanje nije uvek stopostotno tačno.

Ponašanje
Rozenkolisi su izuzetno radoznale, društvene, aktivne i razigrane ptice. U prirodnom staništu žive u jatima od 12 papagaja, mada može da ih bude i više. Ne vole da budu sami i obično idu u paru. Kad nađu svog para, ostaju sa njim do kraja života. Zbog toga se često nazivaju i „Ljubavni papagaji“.

petopedija-rozenkolisi-2
Rozenkolisi – uvek u društvu

Privrženi su svom partneru, ali zbog svog temperamenta, može doći do svađe i agresije prema drugim pticama. Rozenkolisi razvijaju povezanost sa vlasnikom i lako se pripitomljavaju. Mogu da nauče da zvižde, ali ne i da pričaju. Ukoliko se rozenkolis drži kao kućni ljubimac i nema svog para, vezuje se za vlasnika i veoma pati kad on nije tu. Rozenkolisi su polno zreli posle 8 meseci života. Period parenja ovih papagaja traje od marta do maja. Ženka polaže od 4 do 6 belih jaja, a inkubacija traje od 21 do 23 dana. Kada se izlegu, mladi ostaju u gnezdu 5-6 nedelja dok potpuno ne dobiju perje. Posle toga su još 15 dana pod starateljstvom roditelja. Nakon toga napuštaju gnezdo i formiraju nove zajednice.

Oprema
Rozenkolisi vole da imaju puno prostora. Ako se drže kao kućni ljubimci, potreban je veliki kavez sa raznim dodacima kako bi im bilo prijatno. Osim posudice za hranu i vodu, u kavez bi trebalo staviti i nekoliko grana ili letvica na koje mogu da sleću. Takođe, neizostavni deo opreme moraju da budu i igračke. Ljuljaške, grančice, zvončići i ostale igračke napravljene od prirodnih materijala zabaviće ove veoma razigrane ptice.

Svađe između parova mogu da budu veoma grube i intenzivne, pa je potrebno razdvojiti im kućice u kojima borave. Ukoliko u jednom kavezu borave mužjak i ženka, bilo bi dobro napraviti kućicu za spavanje i kućicu za nošenje jaja. Treba ubaciti i razne grančice od koje će papagaji napraviti gnezdo unutar kućice.

petopedija-rozenkolisi-3
Rozenkolisi dele hranu

Ishrana
Rozenkolisi se hrane mešavinom semenja,a uz to i voćem, povrćem kao i hranom za kanarince. Vole spanać, šargarepu, krastavac, peršun, slatku papriku, i jabuke. Ljubitelji su i insekata, crvića i riba. Mladim pticama treba davati mešavinu jaja, keksa i maka. Takođe je obavezno ubaciti i dodatke ishrani u vidu minerala u čvrsto-granulastom stanju, kao i komplekse vitamina koji mogu da se daju sa vodom. Ono što im škodi zdravlju je kvasac, pa im nikako ne treba davati hleb.

Zdravlje
Za zdravlje rozenkolisa pre svega je vrlo značajna higijena prostora u kome boravi, kao i higijena same ptice. Kavez treba redovno čistiti, a voda i hrana treba da se menjaju na dnevnoj osnovi. Prostorija u kojoj se nalazi kavez treba da bude provetrena.  Temperatura vazduha ne sme da bude niža od 10 stepeni C kada su mladi papagaji u pitanju. Treba ih zaštititi od mraza i zime, jer rozenkolisi potiču iz toplih krajeva Afrike, pa im hladnoća ne prija. Pošto vole da se kupaju, treba im obezbediti posudicu sa svežom vodom koju će koristiti u te svrhe. Pravilna ishrana sa dodatkom vitamina i minerala pomoći će u jačanju imunog sistema ptice. Odraslim rozenkolisima koji odgajaju mlade treba pojačati ishranu, i davati im više proteina i vitamina.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGekoni
Sledeći tekstKakadu

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime