Naslovna PETOPEDIJA PSI Ruski hrt

Ruski hrt

0
rase ruski hrt borzoi petface

IME RUSKI HRT / BORZOI / BARZOJ
PREZIME hrt
NADIMAK Psovoi
VISINA mužjak i ženka: 82-742 /77- 68 cm
TEŽINA mužjak i ženka: 48-34 /41- 27 kg
POREKLO RUSIJA
BOJA Sve boje su prihvaćene
ŽIVOTNI VEK 10 – 12 godina ( uz odgovarajuću negu )

NARAV                     
Ruski hrt odnosno barzoj, kako često nazivaju ovu rasu, potiče iz Rusije, a karakterišu ga aristokratski izgled i držanje. Uprkos tome, ovaj pas je u 17. veku korišćen za lov na vukove, a koristili su ga i za hajke – sport koji su obožavali carevi i plemići u carskoj Rusiji. Metod koji su ruski hrtovi koristili u lovu na vukove veoma je zanimljiv i govori u prilog njegovoj odanosti. Naime, oni bi ih jurili sve dok vukovi od umora ne posustanu. Potom bi ih hvatali za vrat i bacali na zemlju, ali ih nisu ubijali već su čekali da dođu lovci i ubiju ulovljene vukove nožem.

Izgled
Ruski hrt prepoznatljiv je po svom držanju koji je odlika pravog aristokrate. Ponosno držanje ovog psa u potpunosti je u skladu sa njegovim izgledom. Uska lepo oblikovana glava sa izduženom njuškom, dug vrat bogat gustom i dugom dlakom, leđa povijena u luk, duge tanke ali stabilne noge i dugačak rep u obliku srpa sa gustom dlakom po sebi, daju ovom lovcu poseban šarm i gracioznost. Njegov pitom pogled očiju boje badema topi srca na prvi pogled, a nisu mu odoleli ni plemići, pa čak ni ruski carevi.

Karakter i nega
Ruski hrt je odličan ljubimac i pas za izložbe. Iako je poznat kao dobar ljubimac i poslušan pas, barzoj ipak nije preporučljivo društvo za decu. Iako važi za izuzetno inteligentnog i odanog psa, ne voli mnogo zadirkivanja na koja ume burno da reaguje. Uprkos velikoj snazi i hrabrosti koje pokazuje, barzoj je poznat po tome da se retko oglašava, odnosno da retko laje, pa se ne preporučuje kao pas čuvar. Osim toga, ovo je pas kojem je potrebno mnogo dnevnih aktivnosti, stoga mu treba omogućiti što više kretanja i prostora. S obzirom na to da je u pitanju pas sa urođenim lovačkim instinktom, prilikom susreta sa drugim psima treba biti obazriv kako ne bi došlo do sukoba. Što se tiče nege kože i dlake, barzoj ima dužu dlaku, ali ona ne zahteva preteranu negu. Redovno održavanje u vidu češljanja i kupanja sasvim su dovoljni da krzno ovog lovca sa aristokratskim držanjem u potpunosti zablista.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.