Naslovna VESTI PSI VODA, VODA I SAMO VODA: Šta nedovoljan unos vode može učiniti vašem...

VODA, VODA I SAMO VODA: Šta nedovoljan unos vode može učiniti vašem psu?

0
samo voda petface

U vreme veoma visokih temperatura svima je potrebna voda. Njome se najlakše rashladimo i osvežimo. Kako je ljudima potrebna voda za ugodan topao dan, tako je važna i kućnim ljubimcima. Razlika je u tome što se mi možemo snaći, kupiti vodu, znamo gde je ima, a pas to ne može da uradi. Životinje piju vodu odakle stignu, ali kada je vrućina ogromna, ni voda nije svuda dostupna.  Moramo se postarati da naš ljubimac uvek ima dovoljno vode i da ona pre svega bude sveža.

Psi neretko proliju vodu koju ste mu ostavili u posudici, dok se ne vratite sa posla. Nije to nikakva agresivnost niti dosada. Psi vole da se rashlade vodom, pa neretko stanu šapicama u posudu sa vodom. Neki umeju se zapljuskuju vodom prednjim šapama po bedrima i stomaku.

PODELITE: 6 saveta kako da rashladite psa na +30!

Vlasnik bi trebao pratiti koliko njegov pas pije vode. To nam može pokazati mnoge važne stvari. Koliko pije vode bez ikakve aktivnosti, koliko nakon skakanja i trčanja? To nam može pomoći i da uvidimo eventualni zdravstveni problem kod psa.

samo voda petface

Na koje zdravstvene tegobe ukazuje voda

Ukoliko pas pije premalo vode može da prouzrokuje dehidrataciju ili otkazivanje organa. Ovo može čak dovesti i do uginuća životinje. Sa druge strane, ako pas pije previše vode može izazvati nadutost trbuha, smanjenje elektrolita, a to dalje može da dovede do zastoja rada srca i bubrega.

DANTEOV PAKAO: Vruća voda, parče hleba i život na lancu od pola metra!

Previše vode može da bude pokazatelj i šećerne bolesti. Visoka žeđ može biti prouzrokovana hipokalemijom, odnosno smanjenom količinom kalijuma u krvi.

Optimalna količina vode za psa

Psima se, kao i drugim sisarima, preporučuje između 44 i 66 ml vode po kilogramu težine. Naravno, oni će vodu piti i prema svojim potrebama. To znači da, recimo, ako psi jedu više suvu nego vlažnu hranu – onda će piti i više vode. Količina vode zavisi i od veličine i aktivnosti psa.

MI SMO NJIHOV SPAS, PROČITAJTE I ZAŠTO: Kako pomoći NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA kada su temeparture visoke?

Ako planirate negde na odmor sa svojim ljubimcem, ponesite mu dosta sveže tečnosti da bi mogao da se osveži. Ne ostavljajte ga u kolima. Ako ne možete da povede svog ljubimca na odmor postarajte se da mu bude prijatno bez vas. Nađite nekoga od poverenja ko će da ga pričuva i ko će mu pružiti svu potrebnu negu, pažnju i ljubav dok vi niste tu, kako biste bezbrižno putovali.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKIKINDA: S.P (19) se na Instagramu pohvalio slikom mace koju je obesio!
Sledeći tekstPas Moli najveća podrška konju, koji je spašen eutanazije!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime