Naslovna VESTI PSI SAZNAJEMO: Odogovor Ministarstva: „Demantujemo tvrdnje. Nema izmena postojećeg Zakona“!

SAZNAJEMO: Odogovor Ministarstva: „Demantujemo tvrdnje. Nema izmena postojećeg Zakona“!

21
pregazio psa kombijem petface

Preko 6 hiljada potpisa, preko 60 udruženih Udruženja za zaštitu životinja, nebrojano komentara i šerova. Ovako bismo mogli ukratko da opišemo reakcju javnosti i svih ljubitelja životinja širom zemlje na najavu izmena i dopuna Zakona o dobrobiti Životinja u kojem se, između ostalog, “rok za život” uhvaćenih pasa sa ulice skraćuje na 15 dana, što praktično znači da će psi koje Veterina Beograd uhvati na ulici, imati samo 15 dana života od momenta kada su odvezeni u šinteraj. Do ovog dokumenta su stifla pojedina Udruženja koja su vest odmah podelila medijima i poslala dopis Ministarstvu! Na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine upravo je izašlo saopštenje za javnost, koje prenosimo u delovima:
„Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine demantuje tvrdnje pojedinca koje su prenete preko društvenih mreža i pojedinih medija, da će Nacrtom biti predviđena eutanazija pasa lutalica ukoliko se ne udome. Ministarstvo, u tom smislu, ne predviđa nikakve izmene postojećeg Zakona o dobrobiti životinja, što je jasno stavljeno do znanja organizacijama i društvima koja su se obraćala Ministarstvu i Upravi za veterinu“, piše u saopštenju!
Kako navode, reč je o „harmonizaciji i usklađivanju“. Dodali su i da „sve organizacije civilnog društva, institucije i druge zainteresovane strane mogu da dostave svoje predloge izmena i dopuna zakona Upravi za veterinu, koji će se uzeti u razmatranje“.
Celokupno saopštenje Ministarstva pogledajte na njihovom ZVANIČNOM SAJTU!
Kakvo je vaše mišljenje?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAJNOVIJE VESTI: 62 Udruženja iz cele Srbije u obraćanju ministarstvu – NE DAMO ŽIVOTINJE!
Sledeći tekstNAJEMOTIVNIJI VIDEO GODINE: Oni su ostavljeni na ulicama Srbije, a njihovi vlasnici koriste ove izgovore!

21 KOMENTARA

 1. Da, crno na belo. I saradnju sa organizacijama, rad na boljem, ukidanje tendera po kojima se veterinari obavezuju da ceod 1000 uhvacenih pasa ubiti 800 (Ruma), poboljsanje mnogo cega. Ukidanje zloglasne Avenije, ubica neobucenih koji haraju po Srbiji. Mnogo toga. Ovo je samo zavesa magle, show program.

  • sasvim sigurno. borba treba da se nastavi, jer i pre ove najave, nije funkcionisalo bas nista, tj jeste al ne za dobro pasa, vec dzepove korumpiranih. Jos vazi tendet u Rumi, od 1000 pasa ubijte 800. kako? lepo. Smatram da sve dok zakone o dobrobiti budu donosili oni koje ta dobrobit uopste ne zanima, nista nece biti kako treba.

   • Марино Мо нисте баш најбоље упућени. Закон о добробити животиња је усвојен 2009. године и добар је.Проблеми о којима говорите су резултат његовог игнорисања јер је убијање паса забрањено још новембра 2005. усвајањем Закона о ветеринарству (чл.46), а ЗАБРАНА је потврђена и новим, већ поменутим, Законом (чл.7).Дакле, није проблем у постојећим законима, већ у безобразлуку локалних структура које су наставиле да убијају псе као да та два поменута закона нису донета. Кршење закона подлеже прекршајним и кривичним пријавама. Нажалост, Рума није једина локална самоуправа у којој се пси незаконито убијају! Треба истаћи да те локалне самоуправе не би смеле то да раде, да локални. вет.инспектори у томе не саучествују јер управо они потписују налоге за убијање!!! Никако им се не сме и не може веровати, ово је само привремено одступање, наставиће свим силама да убијање легализују и наметну га целој Србији!

  • sve se prosledjuje na esdaw, sve znaju. i zahteva se sredjivaje zakona, samo sto vlada nije krenula odakle treba, nego ubij. a treba od registracije odgajivacnica, zabrane prodaje pasa, po pijaci, po oglasima,, sterirlizacija, evidencija. duga prica. e to nije reseno. nista nije reseno, al se ubijanje brzo usvaja. i istina je da se u mnogim zemljama psi u sinterajima ubijaju posle 15 dana, ali kada je sve vec preduzeto, a i tada organizacije imaju privremene smestaje pa se tu sklanjaju. i ceo svet se bori da se to ukine, a mi cemo sad da uvodimo. uzas od neznanja i nezainteresovanosti ljudi , kojima ustvari nije mesto da sede na mestu na kome su.

 2. Prvo probaju pa ako prođe super,ali vole oni vlast pa sad ublažuje rečeno…Tek će se videti šta je zakonopisac baš hteo da kaže!

 3. Ali ipak potvrdjuju da se radi na novom nacrtu Zakona!!! A gde ima vatre ima i dima…..Po njina se ovde radi o harmonizaciji Zakona ili ti uskladjivanju…..koga i čega usklađivanju i sa čim….ovo je usklađivanje sa EU….nek prodaju nekom drugom m… za bubrege

 4. Presednik Vlade bi se trebao sto hitnije zahvaliti na saradnji ministarki jer ovo ministarstvo je katastrofalno za Srbiju ………

 5. Ne verujem!!!! Garant lazu,muljaju i mazu da narod poveruje,a posle ce da se pozivaju na pogresno tumacenje zakona….

 6. Ovim pokušajem provlačenja izmena zakona o Dobrobiti životinja na mala vrata,

  na brzinu, samo je pokazano pravo stanje stvari.
  Postavljaju se brojna pitanja.
  Da li bi izmene bile donesene da vest nije procurela?
  Da li je ovo bio test praga podnošljivosti i granica do koje se mogu rastezati
  živci iskrenih ljubitelja?
  Ako jeste, onda zahtevamo izvinjenje i objašnjenje.
  Da li je ovo bio samo pokušaj skretanja pažnje sa trenutnih nezakonitih radnji

  koje se sporovode svakodnevno u većini JKP takozvanih azila, pa eto sad kad

  ubijanje neće biti legalno, da budemo srećni što se obavlja ilegalno?
  Po sistemu, gospodo, eto sad je sve u redu, ajde razlaz. Nema razlaza. !

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime