Naslovna VESTI PSI Šetači oprez: Opasnost zvana “popino prase” preti vašim ljubimcima!

Šetači oprez: Opasnost zvana “popino prase” preti vašim ljubimcima!

0
popino prase petface

Prva asocijacija na imenicu “prase“ sigurno su velika slavlja i dobar jelovnik. Ali, ako ste vlasnik nekog ljubimca, prva asocijacija će vam sigurno biti travka koja vašem ljubimcu tokom prolećnih i letnjih dana, zadaje mnogo problema. Popularno „popino prase“.
Ukoliko ste novi vlasnik ljubimca nećete ni poverovali kakve probleme vašem psu, a i vama, može da napravi sasvim obična travka, koja na ovaj ili onaj način može ostati zalepljena na vašem ljubimcu. Dakle, oprez!
“Popino prase” se javlja u periodu od marta do juna, kada se već suši. Ali tada je najopasnije, jer su upravo ti suvi delovi semena oštri i lepljivi i lako se nađu na dlaci vašeg ljubimca.
Ukoliko pas posle šetnje počne da krivi glavu na jednu stranu, bolno cvili ili pokušava nogom da dohvati uvo, velika je šansa da se popularno “popino prase” našlo u njegovom uhu. Ukoliko niste doktor – nemojte ga ni glumiti! Požurite kod vašeg veterinara, jer će on posebnim instrumentom pronaći uljeza i izvaditi ga! Ova dosadna travka se može zalepiti na dlaku vašeg ljubimca i u predelu oka, nosa, pa čak i između prstiju, odakle putuje sve dublje ka unutrašnjosti. Zbog toga će vam pomoć veterinara biti neophodna. Postoje slučajevi kada su veterinari pronalazili popino prase čak i u plućima, a tačka ulaska je bila verovali ili ne – šapa.
Sama intervencija nije komplikovana – na šapu vašeg ljubimca, veterinar će staviti zavoj natopljen povidon jodom. Ovo će svakako vašem ljubimcu doneti olakšanje i ukloniti neprijatnost i bolove. Detaljan klinički pregled veterinar će uraditi isključivo kada je u pitanju hronično bolestan pas ili pas sa nekim ozbiljnim poremećajem. Posle veterinarske intervencije, potrebno je samo da ljubimcu dajete antibiotike i anelgetike, kako bi mu uklonili bol. Već posle nekoliko dana, moći ćete slobodno trčakarati sa vašim psom.

Ovim problemima, razume se, skloniji su psi sa dužom dlakom, tj dlakom koja nije glatka – pekinezeri, pudle, samojedi,…Sa ovim neprijateljem je teško dobiti rat. Ima ih svuda! Probajte da vaše pse odviknete od trčanja na mestima sa visokom travom, a posle svake šetnje kompletno iščetkajte svog ljubimca i pregledajte ga detaljno – dlaku i kožu između prstiju, oko ušiju i očiju.
I za kraj ponavljamo – sa popinim prasetom se ne igrajte i ne glumite doktora, nego brzim koracima kod veterinara, jer ćete samo na taj način sprečiti da vaš pas dugo pati.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstČOVEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ: Pas Riplej spasio 17 ljudi ispod ruševina u Nepalu!
Sledeći tekstZAJEČAR: Hitno potrebna pomoć za pse koje je vasnik ostavio jer su „ružni i nikakvi“!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime