Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Sijamska mačka: Graciozna lepotica sa kraljevskog dvora!

Sijamska mačka: Graciozna lepotica sa kraljevskog dvora!

1
rase sijamska macka petface

Sijamska mačka je otkrivena je na dvoru sijamskog kralja Paradgadipoka. Sijamska mačka je bila toliko omiljena na dvoru, da su je svi ljubomorno čuvali.
IME                             Sijamska mačka (Siamese)
PREZIME                  kratkodlaka
NADIMAK                kraljevska mačka
VELIČINA                 2,5 do 5,5 kg
POREKLO                Tajland
BOJA                         bela, smeđa i crna
ŽIVOTNI VEK           15-20 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV                      najbučnija, najzahtevnija, najinteligentnija od svih rasa

Interesovanju za njom doprinele su i priče putnika sa Dalekog Istoka o pojavi čudnih i različitih mačaka. Pobudile su takvu senzaciju da je prvi par uvezen u Veliku Britaniju podmićivanjem sluge kraljevog sina. Godinu dana posle, takođe tajno, jedan par prebačen je u Francusku, odakle se raširio po čitavom svetu.

Izgled
Sijamska mačka se može pohvaliti vitkim i gracioznim telom, sa izduženim vratom i malom glavom. Sijamska mačka ima odvojene uši, lice, rep i šape na svetlo-smeđem telu, a oči su joj kose, istočnjačkog oblika i dubokog modrog pogleda. Ima karakterističan crveni odsjaj očiju u mraku.

Karakter i nega
Njena uzdržanost pokazuje koliko je sijamska mačka ponosna životinja. Interesantno je da u svakoj prilici pokazuje svoje dostojanstvo, pa ako se dogodi da prihvati milovanje osobe koju ne poznaje, neće joj dopustiti nikakvu preveliku prisnost. Sijamska mačka je inteligentna, hrabra i odana. Lako se da naučiti, ponekad nimalo jednostavnim stvarima. Za svog gospodara vezuje se u potpunosti. Bude li od njega odvojena, od tuge i gladovanja može lako i da ugine.

Sijamska mačka je vrlo energična, pa iako kućna životinja, ima veliku potrebu da troši energiju.

Zato više voli slobodno kretanje i otvoren prostor od zatvoreništva. Treba naglasiti da se sijamska mačka odlikuje dobro razvijenim čulima, posebno čulom sluha. Svaki šum je vrlo lako probudi. Plitak san i strahoviti refleksi, opravdavaju činjenicu da je najhitrija od svih mačaka.
Ono što joj se može prebaciti su nepoverenje i dosta ljubomoran karakter. Ukoliko je sklona nervozi sijamska mačka se oglašava mjaukanjem, koje često podseća na krike malog deteta.
Od mačke koja je bila na glasu zbog svog nežnog ustrojstva, postala je veoma čvrsta i otporna. Međutim, veoma ih je teško uzgajati jer nisu posebno jake i često oboljevaju od mačijeg enteritisa, a imaju i respiratornih problema. Iako je još uvek luksuzna životinja, sada je poseduju i relativno skromni domovi.SIJAMSKA

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGolubarstvo za početnike – koliko je golubarstvo popularno?
Sledeći tekstEhinokokus kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime