Naslovna VESTI SJAJNO: Prodata najskuplja slika koju je naslikala ŠIMPANZA!

SJAJNO: Prodata najskuplja slika koju je naslikala ŠIMPANZA!

0
Simpanza petface

Još 2005. godine, na aukciji u Londonu, prodata je slika za više od 25.000 dolara, što i nije tako čudno s obzirom da cene slika mogu da budu mnogo veće. Interesantno je to što je autor te slike ŠIMPANZA Kongo. Samim tim je ona najskuplja slika koju nije naslikao čovek.

ŠIMPANZA Kongo je crtala uživo u TV šou 1950. gde su gledaoci mogli da vide životinju, koja koristi četkicu i tempere stvarajući apstraktno delo.

Pročitajte još:
„Slikala sam stare pse da pokažem kakvo je to posebno prijateljstvo“!

Simpanza petface

Nemojte se ni najmanje čuditi ako vidite dela slona, ptica, gorila, zmija ili morskih lavova. Takođe, postoji međunarodna trgovinska mreža za dela životinja, slike delfina iz Litvanije, slonova sa Tajlanda i primata iz Australije.

Međutim, postavljaju se razna pitanja. Da li su životinje stvarno umetnici? Da li one uopšte žele da slikaju? I kako da naučimo gorilu da drži četkicu, a kamoli da slika?

Simpanza petface

U Oklahoma zoo vrtu i Botaničkoj bašti, životinje se uče da dođu u dodir sa svojom umetničkom stranom. Slikanje pospešuje njihova čulo dodira, mirisa i vida. Gorilama Grejsi i Tatu su prvo ponuđene četkice koje treba da nauče da drže u rukama, a ne u ustima. Zatim, čuvar ih uči da četkicom prevlače preko papira, ali i da biraju boje. Možda sve ovo zvuči lako, ali to su meseci rada.

Zoo vrtovi, naročito neprofitne organizacije gde je svaki dinar važan, zarađuju fine sume novca od umetničkih dela životinja.

Ipak i dalje nismo sigurni da li životinje možemo da nazovemo umetnicima. Ako se vodite parolom da je lepota u oku posmatrača, onda mi svakako mislimo da su te slike prava umetnička dela.

Pročitajte još:
KO JE SLEDEĆI: Zatvoren “najgori zoo-vrt na svetu”!

Simpanza petface

Iako je sve ovo zanimljivo, slike su podsetnik da su životinje zatvorene jer nijedna neće slikati dok je na slobodi.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.