Naslovna PAPAGAJI NEGA Skraćivanje noktiju i kljuna kod papagaja

Skraćivanje noktiju i kljuna kod papagaja

0
skracivanje noktiju petface
petopedija-skracivanje-kljuna-1
Skraćivanje kljuna

Papagaji koji se drže kao kućni ljubimci veći deo svog života provode u kavezima gde im je kretanje ipak ograničeno. Stoga im se nokti manje troše i često postaju predugi i nepravilnog oblika. Dugački i prerasli nokti mogu biti opasni za papagaja. Ne samo da su kao takvi bolni,  već se mogu zakačiti i za igračke, kavez, tepih itd. Prilikom trzanja noge, kako bi se ptica oslobodila, može doći do preloma prstiju, zglobova i nogu. Takođe, dugački nokti mogu smetati vašoj ptici prilikom hodanja ili sedenja, što će dovesti do toga da im se prsti nalaze u čudnim pozicijama. Česta je i pojava bolnih žuljeva. Ukoliko se zanemare, žuljevi dovode do komplikacija poput infekcija, zauzimanja pogrešnog stava čime se operećuju druge grupe mišića, pa vremenom dolazi i do zamora. Infekcije se mogu raširiiti i na druga tkiva. Ptica je tada nevesela, slabog apetita, narogušena, stalno spava i nezainteresovana je. Naime, nokat je papagaju predug kada je beličasti ili svetlosivi deo nokta 2/3 dužine celog nokta.

Za sprečavanje ovakvih problema papagaju treba obezbediti prečkice u kavezu. One moraju biti odgovarajuće debljine i napravljene od mekog drveta kako bi papagaj mogao nesmetano da troši nokte. Debljina prečkica mora biti takva da papagaj može kandžama potpuno da je obavije. Ukoliko prečnik nije odgovarajući, papagajima se kandže nepravilno savijaju. Ukoliko nokti ipak prerastu, potrebno ih je skratiti. Bilo bi najbolje da Vam veterinar prvo pokaže kako to treba učiniti. Skraćivanje se vrši posebnim makazicama za ptice. Unutar svakog nokta nalazi se živac koji ukoliko presečete počinje da krvari, a to može biti jako bolno. Različite ptice imaju različitu dužinu živaca i različitu dužinu nokta pa može biti teško odrediti koliko treba iseći nokte. Zato je preporučljivo, barem za prvi put, skraćivanje poveriti stručnjaku.

Osim kandži, papagajima može prerasti i kljun. Pticama je kljun kao ruka. Služi im za odbranu, ishranu, pravljenje gnezda, istraživanje i penjanje. Kljun kod papagaja neprestano raste. Papagaji koji imaju na raspolaganju razne grančice, igračkice i sipinu kost kljun stalno troše pa nema potrebe za njegovim skraćivanjem. Ukoliko papagaj ne troši svoj kljun, potrebno ga je skratiti jer prerastao kljun sprečava papagaja da uzima hranu. Da je vašem krilatom prijatelju kljun preveliki, primetićete tako što će nešto podići stranom kljuna, a ne direktno napred sa njim. Ako je donji deo duži, ptica neće moći sasvim da ga zatvori i delovaće kao da dahće. Kod skraćivanja kljuna treba biti jako oprezan. Ukoliko se ne uradi pravilno, mogu se oštetiti nervi u kljunu. Zato je najbolje to poveriti veterinaru. Skraćivanje kljuna se vrši posebnim makazama  za korekciju  kljuna.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPutovanje sa mačkom
Sledeći tekstZarazne bolesti kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime