Naslovna VESTI MAČKE POGLEDAJTE SLIKA IZ TURSKE: Ova mačka mora na dijetu!

POGLEDAJTE SLIKA IZ TURSKE: Ova mačka mora na dijetu!

0
mora na dijetu petface
Foto: Anadolija

Mačka pronađena u Izmiru moraće da se podvrgne specijalnom tretmanu mršavljenja s obzirom na to da ima 19,2 kilograma. Mora na dijetu.

Veterinarska stanica gde je mačka pronađena saopštila je da se mačka otežano kretala, kao i da je hranjena na ulici gde je i nađena.

Nakon urađenog zdravstvenog pregleda, mačka je podvrgnuta specijalnom tretmanu za mršavljenje.

Mačka je smeštena u poseban kavez, pravljen samo za nju i u njemu može nesmetano da se kreće. Za prvih sedam dana tretmana, mačka je izgubila određenu količinu kilograma i nastavlja da ih gubi i dalje.

mora na dijetu petface
Foto: Anadolija

Gojaznost kod mačaka

Gojaznost kod mačaka posledica je prekomernog unosa visokokalorične hrane i odsustva fizičke aktivnosti. Mačke sa viškom kilograma su trome, teško se kreću, često su mrzovoljno i mogu postati veoma agresivne. Povećana količina masti se na mački može primetiti tako što se prilikom prelaska preko tela mačke ne mogu napipati rebra. Mast se skuplja i duž kičme pa se same naslage mogu u tom predelu primetiti.

Važno je uočiti gojaznost na vreme, tačnije važno je pratiti kilograme vaše mačke i tako preduprediti ovaj problem. Kada se pojavi problem gojaznosti najbolje bi bilo da se ode kod veterinara u najbližu stanicu kako bi se pregledom utvrdilo zdravstveno stanje ljubimca i prepisao način ishrane vašeg ljubimca. svakako uz dijetu, odnosno uz pridržavanje saveta veterinara u vezi ishrane važno je podsticati fizičku aktivnost kod mačaka. Mačke ne mogu da se šetaju kao psi, ali ih možemo podstaći na aktivnost tako što ćemo im nabaviti neku igračku sa kojom će da se igrati, ili autić na navijanje pa da ga pojuri po stanu.

Pogledajte ove mace: Gojaznost kod mačaka

Mačke sa viškom kilograma veoma brzmo mogu oboleti od dijabetesa, srčanih smetnji i problema sa celokupnim sistemom za kretanje. Preteranom gojaznošću se smanjuje životni vek i kvalitet života mačke.

Sve ovo rečeno su saveti i predlozi za staranje o mačkama kućnim ljubimcima, ali maca pronađena u Turskoj svakako nije takav primer. Veterinarska stanica gde je zbrinuta mačka iz Izmira kaže da je ona hranjena na ulici, ali teško je poverovati da mačke sa ulice mogu dostići kilažu od 19.2 kilograma.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHIT: Ovaj pas svakog dana čeka svog vlasnika na jednom NEOBIČNOM MESTU!
Sledeći tekstPATE I UMIRU ZAROBLJENE NA 37 °C: Potresne fotografije svedoče šta prolaze životinje zbog mesa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime