Naslovna VESTI DŽINOVSKA SLIKA MAČKE OTKRIVENA U PERUU

DŽINOVSKA SLIKA MAČKE OTKRIVENA U PERUU

0

Iscrtan lik mačke otkriven je na jednoj padini brda Nazci u Peruu. Džinovska slika mačke se proteže na 40 metara i pretpostavlja se da je stara preko 2000 godina! Ovo je samo jedan od mnogobrojnih geoglifa koji prikazuju životinje i biljke koji i dalje predstavljaju misteriju za arheologe i istoričare.

Ministarstvo kulture Perua već dugi niz godina radi na otkrivanju ovakvih crteža koje, verovali ili ne, mogu da se vide čak iz svemira. Ovo poslednje otkriće prikazuje biće sa šiljastim ušima, okruglim očima i dugim prugastim repom. Čini se da je mačka prikazana u tipičnoj pozi izležavanja.

DŽINOVSKA SLIKA MAČKE OTKRIVENA U PERUU

Kondukter ju je uhvatio bez karte u VOZU, pa je otpratio NAPOLJE (VIDEO)

Veliki broj ovakvih crteža koji se nalaze između gradova Nazca i Palpa koji su udaljeni oko 250 kilometara od Lime, prestonice Perua, prvi je otkrio jedan snimatelj iz vazduha još 1927. godine. Otkrivene su ilustracije kolibrija, majmuna i orke – kita ubice! 1994. godine UNESCO je ovaj prostor i geoglife stavio na listu objekata od posebne svetske baštine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Istraživanja se nastavljaju i pored pandemije koronavirusa. Pretpostavlja se da na ovom prostoru ima još ovakvih slika, a crtež mačke je trenutno procenjen kao najstariji do sada otkriven. 2019. godine, japanski istraživači su uz pomoć satelitski hfotografija i 3D tehnologije otkrili još oko 140 novih geoglifa na ovom potezu.

DŽINOVSKA SLIKA MAČKE OTKRIVENA U PERUU

NEČUVENO: Porodica izbacila trudnu mačku nakon što su nabavili dva psa!

Do sada nije utvrđeno tačno kako su ovi crteži nastali. Pretpostavlja se da su drevni Peruanci strugali tamni i kameniti sloj zemlje, otavljajući svetle delove površine. Naravno, postavlja se i pitanje: zašto su to radili? Naučnici smatraju da su to bile neke vrste putokaza. Na šta je ova mačka tačno ukazivala, verovatno nikada neće biti do kraja otkriveno!

IZVOR: NEW YORK TIMES

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.