Naslovna VESTI PSI SRUŠITE PREDRASUDU: Ljubimca NE TREBA kupati!

SRUŠITE PREDRASUDU: Ljubimca NE TREBA kupati!

0
kupanje pasa petface

Čistoća je pola zdravlja! Tako kaže dobra stara poslovica, a ona je više nego primenjiva i na naše ljubimce. Dileme u vezi sa kupanjem naših pasa i maca ne bi trebalo ni da postoje, ali mi ćemo se još jednom potruditi da vam argumentovano objasnimo šta za njih, odnosno njihovu kožu i dlaku zapravo znači korišćenje ovih preparata za negu i konačno se obračunamo sa predrasudama tog tipa.   

Ono što je za većinu vlasnika najveća nedoumica i razlog za ustručavanje od kupanja ljubimaca jesu pitanja da li je to zdravo za njih i koliko često kupanje treba praktikovati. Odgovori su kratki i jasni – da, kupanje je zdravo za vaše ljubimce, a koliko često treba da ih kupate zavisi isključivo od potrebe za tim. Dakle, lovački psi svakako će češće ići pod tuš od recimo maca koje po čitav dan provedu na jastuku u prozoru.

Naravno, kada kažemo da je kupanje zdravo za njih, to podrazumeva i da se ono obavlja krajnje odgovorno, dakle da svom ljubimcu obezbedite odgovarajuće preparate koji su neškodljivi za njegovu kožu i koji će dati očekivane rezultate. Danas je krajnje lako, uz konsultaciju veterinara ili osobe stručne za ovu temu, odabrati šampon, regenerator i raščešljivač odnosno češalj za svog ljubimca, jer su vam ove tri stvari jedine potrebne za konkretne i očigledne rezultate.

Vlasnici jorkširskog terijera ili avganistanskog hrta, ili pak vlasnici mačaka kojima u domu predu persijska mačka ili mejn kun sigurno sa pažnjom upijaju svaku našu reč. Najvažnije je da vaš ljubimac dobije onaj šampon koji je za njega odgovarajući i neškodljiv. Upravo iz tog razloga, prilikom izbora treba da se vodite time šta je vašem ljubimcu potrebno. Proteinski, šamponi za belo, crno ili šareno krzno, dugu i kratku, ili pak dlaku koja se lako mrsi, za štence odnosno mačiće ili za odrasle pse i mačke, pa čak i oni koji odbijaju buve ili oni koji se koriste za umirenje iziritirane kože, samo su neke od formula koje možete da odaberete a potom vašem ljubimcu pružite kupku zadovoljstva. Zvuči bajkovito, ali zaista je tako.            

Regeneratori su pravo otkriće kada se radi o tretmanu oštećene dlake. Njihov sastav je takav da sa jedne strane omogućava lakše češljanje, a sa druge sprečava da se ona mrsi. Pravo olakšanje i za njih i za vas, odnosno vaše ruke.          
Za one vlasnike koji su zakasnili sa navikavanjem ljubimaca na mlaz vode i balone sapunice, dobra vest je da su stručnjaci smislili rešenje i za vaše ljubimce, a ono se nalazi u vidu šampona i regeneratora za suvo pranje. O njima smo vam već pisali:

suvo kupanje macaka petface

U higijenskom aksesoaru vašeg ljubimca mora da se nalazi i raščešljivač odnosno češalj za raščešljavanje krzna. Češljanje dlake nije isključivo u službi estetike, već predstavlja ravnopravni deo nege i čišćenja kože i dlake ljubimaca kao i kupanje. Na taj način uklanja se mrtva dlaka koja je potencijalno opasna za zdravlje ljubimaca na više načina, a osim toga češljanjem dlaka dobija zdraviji i sjajniji izgled.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSVILAJNAC: HITNA PETICIJA: „Zaustavite šintere da hvataju i ubijaju pse“! (VIDEO)
Sledeći tekstONI SU RASPLAKALI SVET: Čuveni pas Šep dobio naslednika!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime