Naslovna VESTI PSI STAFILOKOKNA INFEKCIJA: Jedan od najčešćih uzročnika mnogih zdravstvenih problema! (VIDEO)

STAFILOKOKNA INFEKCIJA: Jedan od najčešćih uzročnika mnogih zdravstvenih problema! (VIDEO)

0
stafilokokna infekcija petface

Bakterije su svuda prisutne i verovatno jedan od najčešćih uzročnika mnogobrojnih zdravstvenih problema svih živih bića. Same po sebi predstavljaju jedan od najsavršenijih organizama koji se veoma brzo i efikasno prilagođava svim promenama u okolini u kojoj žive pa je i borba protiv njih veoma zahtevna. Neke bakterije izazivaju bolesti ali mogu i da dodatno komplikuju stanja koja nisu primarno izazvane njihovim delovanjem.

Bakterija stafilokoa se može naći slobodna u okolini, na koži domaćina ali i u gornjim disajnim putevima. Veoma se lako prenosi među životinjama a u nekim slučajevima i sa životinje na ljude. Stafilokoke napadaju sve rase pasa i mogu da izazovu infekciju u bilo kom životnom dobu. Naravno da su mlađi i stariji psi nešto više ugroženi zbog opšteg stanja organizma. Kod štenaca imuni sistem nije još dovoljno razvijen a kod starijih pasa je uobičajeno da mnogi sistemi organizma više ne funkcionišu kao ranije.

PROČITAJTE I:

“TATA ULOVIO BAMBI”: Postavljena fotografija deteta sa UBIJENIM LANETOM! (VIDEO)

LJUBAVNOJ PRIČI DOŠAO KRAJ: Klepetan se VIŠE NIKADA NEĆE VRATITI svojoj Malenoj! (VIDEO)

HVALA TI DOBRI ČOVEČE: Ovaj sveštenik iz Brazila nesebično POMAŽE PSIMA SA ULICE! (VIDEO)

SIMPTOMI

Kod stafilokoknih infekcija mogu se primetiti:

  • Groznica
  • Prisustvo bola
  • Gubitak apetita
  • Promene na koži – apscesi
  • Infekcije očiju, ušiju i respirativnom sistemu
  • Svrab
  • Upale sa lezijama koje su ispunjene gnojem

Pored ovih znakova, mogu se javiti infekcije rana, apscesi u ustima a u težim slučajevima čak i sindrom toksičnog šoka.

stafilokokna infekcija petface

DIJAGNOZA

U dijagnozi ovih infekcija neophodno je uraditi laboratorijske analize krvi koje uključuju kompletnu krvnu sliku i biohemijsku nalaizu ali i analizu urina. Potrebno je uraditi i analizu uzoraka promena koje su nastale na koži kako bi se utvrdilo koji su primarni uzročnici koji su doveli do stafilokokne infekcije. Naravno, potrebno je raditi i pretrage koje bi isključile nenormalan razvoj ćelija kod tumora jer i oni mogu biti uzrok infekcije.

stafilokokna infekcija petface

LEČENJE

S obzirom da se radi o bakterijskoj infekciji u lečenju se koriste antibiotici. Nažalost, stafilokoke imaju veliki broj različitih sojeva koji su vremenom razvili otpornost prema nekim lekovima. Zbog toga je pre upotrebe antibiotika potrebno uraditi antibiogram, specifičnu analizu i testiranje kojim se utvrđuje koji je lek efikasan u specifičnom slučaju. Davanje antibiotika bez antibiograma često nema zadovoljavajuće efekte u suzbijanju infekcije. Pored toga, dugotrajno unošenje antibiotika može da ima i druge negativne efekte posebno na digestivni trakt. Zbog toga se uz upotrebu antibiotika preporučuje i korišćenje odgovarajućih probiotika koji će ojačati organe koji mogu da budu oslabljeni uticajem antibiotika. Pored antibiotika, potrebno je sprovoditi i higijenu rana i delova kože koji su zahvaćeni infekcijom. Za to se koriste dezinfekcioni rastvori pa i posebni medicinski šamponi. Prilikom kontakta sa zaraženim ljubimcem treba biti oprezan i koristiti zaštitne rukavice i sprovoditi detaljnu higijenu prostora jer se bakterija lako prenosi i na čoveka a posebno decu.

stafilokokna infekcija petface

Kada se radi o stafilokoknim infekcijama trenutno ne postoji ni jedan način za njihovu prevenciju.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstJURILI GA ŠINTERI I KOMŠIJE MU PRETILE: Najomraženiji pas u BEOGRADU, a predivan je! (VIDEO)
Sledeći tekstJEZIVA SCENA NA PUTU: Psi ZALEPLJENI ZA PUT, poliveni katranom po telu! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime