Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Da li treba STERILISATI MAČKU tokom teranja (estrusa)?

Da li treba STERILISATI MAČKU tokom teranja (estrusa)?

0
sterilisati macku petface

Ova dilema je karakteristična za vlasnike koji nekako ne očekuju da će im ljubimica ući teranje tako brzo. Kada se to dogodi, neprijatnosti koje nosi ovo stanje ih navede da potraže pomoć veterinara. I tada, uglavnom sledi razočaranje.

Naime, većina vetrinara hiruršku intervenciju kojom se obavlja sterilizacija ženki u estrusu radi krajnje nevoljno ili to potpuno odbija. Oni koji i žele da rade intervenciju, proceduru naplaćuju skuplje nego uobičajeno. Starost, veličina i ukupno zdravstveno stanje mačke su glavni faktori koji utiču na odluku. Ukoliko i vi imate sličnu dilemu, evo nekih činjenica koje će vam pomoći da donesete odluku koja se najviše bazira na bezbednosnim okolnostima po život i zdravlje ljubimice.

PROČITAJTE I:

PITALI STE SE: 8 ZNAKOVA da je vaša mačka U TERANJU (ESTRUSU)!

PLANIRAJTE UNAPRED

Preporuka je da se mačka steriliše pre prvog estrusa ili odmah posle prvog. Što se ranije steriliše, manje su šanse za razvoj mamarnih tumora u kasnijoj dobi. S obzirom da se tokom intervencije uklanjaju jajnici i materica, eliminiše se opasnost od razvoja raka jajnika i materice kao i gnojne upale materice. Naravno, raspravama o tome da li sterilisati ili ne, nikada kraja. Tome doprinose i pojedini veterinari koji smatraju da sterilizaciju treba izbegavati kad god je to moguće. Doduše, ne objašnjavaju baš precizno kada je neophodno obaviti intervenciju niti upozoravaju da je u tom trenutku zdravlje ljubimca značajno ugroženo. Bez obzira na sve rasprave, kada uzmete mače ili udomite mačku sa ulice, posavetujte se sa veterinarom da li, kada i u kojim okolnostima treba pristupiti sterilizaciji.

sterilisati macku petface

STERILIZACIJA U ESTRUSU

U ovom periodu dolazi do značajnih promena u organizmu mačke. Krvni sudovi koji snadbevaju jajnike i matericu se šire i dolazi do većeg dotoka krvi u ove organe. Pored toga, ovi organi postaju manje čvrstii elastični pa lako dolazi do kidanja i krvrenja. Generalno, svo tkivo u okolini reproduktivnih organa – koža i mišići su više prokrvljeni, pa dolazi do većeg krvarenja. Ovo intervenciju, koja se inače smatra rutinskom, čini znatno stresnijom i rizičnijom kako tokom izvođenja tako i u post operativnom periodu.

sterilisati macku petface

DODATNI TROŠKOVI

Ako se mačka steriliše u periodu estrusa, intervencija po pravilu traje duže i zahteva veću potrošnju hirurškog materijala. Troškovi anestezije zavise od težine ljubimca i dužine trajanja operacije. Pojačano krvarenje o kome smo govorili zahteva veću potrošnju tupfera i hirurških konaca. Pored toga, lekovi koji se koriste pre, tokom i posle operacije, mogu se razlikovati u ovim situacijama,  od onih koji se koriste kada ljubimica nije u estrusu. Sve ovo će podići cenu intervencije. Ne zaboravite i subjektivnu procenu veterinara koji možda želi da više naplati svoj i angažman ostalih saradnika u okolnostima povećanog stresa i rizika.

sterilisati macku petface

ČEKAJTE DA ESTRUS PROĐE

Sve što smo prethodno naveli govori u prilog ovom savetu. Smanjićete zdravstvene rizike za ljubimicu i troškove kojima ćete biti izloženi. Međutim, u tom periodu budite krajnje oprezni. Dok čekate da prođe teranje, lako se može dogoditi da se vaša mačka iskrade iz kuće i nađe nekog uvek spremnog ljubavnika. Ukoliko se sklope ljubavne kockice, lako možete završiti sa trudnom ljubimicom. Tada nastaje nova situacija u kojoj treba da odlučite da li ćete ljubimicu odvesti na sterilizaciju koja istovremeno predstavlja i abortus ili ćete sačekati porođaj. Ako znate šta ćete sa gomilom malih pufnastih stvorenja, a da to nije ostavljanje kraj nekog kontejnera, onda čestitamo. Abortus/sterilizacija nosi još veći rizik pa vas molimo da zaista budite oprezni.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHEJ, DRUGAR, PUTUJ U LJUBAVI: Snimio je VIDEO o svom najboljem prijatelju, koji je rasplakao svet!
Sledeći tekstOVO NISU ČISTA POSLA: Oko 50 pasa izvršilo samoubistvo sa ovog mosta, a vidite i zašto?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime