Naslovna PETOPEDIJA PSI Sterilizacija: da li je sterilizacija dobra odluka vlasnika psa?

Sterilizacija: da li je sterilizacija dobra odluka vlasnika psa?

1
sterilizacija pasa petface

Sterilizacija podrazumeva uklanjanje materice i jajnika kod ženke psa hiruškim putem u opštoj anesteziji i posebnim uslovima. Sterilizacija se primenjuje ukoliko želimo da sprečimo nekontrolisano razmnožavanje pasa, rađanje neželjenih potomaka ili sprečimo različita oboljenja. Ona se obavlja u veterinarskoj ambulanti i predstavlja rutinski zahvat koji ne može škoditi vašoj ljubimici. Postoje mnoge predrasude kada je sterilizacija u pitanju, pa se većina vlasnika pita koliko je to u stvari dobro za zdravlje njihovih ljubimaca i da li će doći do promene ponašanja psa.

Kako sterilizacija utiče na zdravlje pasa?
Preporuka veterinara je da se sterilizacija izvrši pre prvog teranja odnosno izmedju šestog i devetog meseca života psa. Simptomi teranja su velika uznemirenost kod  ljubimice, cvilenje, manje spavanja, smanjen apetit i stalno pokušavanje da izadje napolje. Ako biste pustili vašu ljubimicu samu napolje, ona bi svojim mirisom dozvala mužjake u dvorište ili bi jednostavno pobegla sama. Ukoliko vaš pas udje u teranje a vi ste želeli da ga sterilišete, sačekajte da teranje prodje pa nakon toga odvedite vašu ljubimicu kod veterinara. U svakom slučaju što ranije to uradite veće su šanse da vaša ljubimica ima zdraviji i duži život. Medjutim ako se desi da vaš pas nije dobrog zdravlja i da mu je organizam iscrpljen onda se sterilizacija ne preporučuje. Sačekajte da se vaša ljubimica oporavi pa nakon toga zakažite operaciju. Postoji nekoliko opravdanih razloga zbog kojih bi trebalo da sterilišete svoju ljubimicu. Sterilizacija se prvenstveno preporučuje zbog zdravlja vašeg psa. Ona se preporučuje kao preventiva bolesti reproduktivnog sistema i mlečnih žlezda kao i kod bolesti koje nisu vezane za reprodukciju npr. dijabetes.

petopedija-sterilizacija-pasa-3
Sterilisan pas

Sterilizacija se sprovodi i kao nužna mera kod nekih oboljenja kao što su upravo, dijabetes, epilepsija, bolesti štitne žlezde ili transmisabilni venerični tumor. Jedno od najčešćih obolenja kod reproduktivnih organa je piometra, tj. gnojna upala materice koja zahteva hitnu intervenciju veterinara. Ako se intervencija ne obavi na vreme, vaša ljubimica može uginuti. Ukoliko uklonite na vreme reproduktivne organe do ovakvog obolenja ne može doći. Sterilizacijom se takodje sprečavaju i tumori na jajnicima i mlečnih žlezda kao i mogućnost pojave lažne trudnoće. Sterilizacija je najbolje preventivno rešenje ukoliko želite da vaša ljubimica bude zdrava.

Uticaj sterilizacije na ponašanje pasa
Činjenica je da ženke posle sterilizacije menjanju ponašanje, ali ta promena je uvek pozitivna. Umiljatije su, mirnije i nemaju potrebu za lutanjem u cilju traženja mužjaka za vreme teranja. Sterilisane ženke su više privržene vlasniku i poslušnije. Takođe se smanjuje nivo agresivnosti među jedinkama istog pola jer se otklanja razlog za nametenje dominacije. Metabolizam ženki koje su sterilisane je sporiji i ukoliko vlasnici ne vode računa o ishrani ljubimice mogu da se ugoje. Na tržištu postoji veliki izbor hrana koje su namenjene sterilisanim ženkama koje svojim sastavom smanjuju opasnost pojave gojaznosti. Ovaj se problem može rešiti i povećanom aktivnošću ljubimice ili smanjnjem količina uobičajene hrane. Inteligencija kod pasa se ne menja nakon operacije, što takođe predstavlja jednu od predrasuda protivnika sterilizacije.

Nega pre i posle sterilizacije
Preporuka veterinara je da ljubimica 12 sati pre hirurške operacije ne jede kao i da 6 do 8 sati ne pije vodu. Nakon anestezije ljubimica će se možda malo čudno ponašati zbog anestezije. Preporučuje se da period buđenja provede u ambulanti u kojoj je obavljena intervencija kako bi bila pod pažnjom stručnih veterinara. Nakon operacije joj ne treba dozvoljavati da skače ili da se puno kreće da joj šavovi na rani ne bi popucali. Izvodite je napolje isključivo na povocu. Ukoliko je vaša ljubimica nemirna i pokušava da liže i gricka ranu i konce treba koristiti viktorijansku kragnu koja to sprečava. Nakon 7 do 10 dana ljubimici se skidaju konci i ona je spremna da nastavi život kao i pre operacije.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPrelomi kostiju nisu jedine traume kod pasa!
Sledeći tekstSve za ljubimce: Pet šopovi i veterinarske apoteke

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime