Naslovna VESTI MAČKE Reci DA (ili ne) sterilizaciji mace!

Reci DA (ili ne) sterilizaciji mace!

0
sterilizacija petface

sterilizacija: Najbolji način za smanjenje broja napuštenih i životinja bez vlasnika je sterilizacija, koja može da smanji njihovu reprodukciju.

Ovo svi znaju ali zašto se i dalje živi sa predrasudama na ovu temu? Želeli smo da vam što bliže predstavimo ovu, oduvek, aktuelnu temu za polemisanje.

Pročitajte još:
PROBIRLJIVICE: Mačke biraju hranu i prema obliku!

PREDRASUDA BROJ 1 je da će sterilizacija izmeniti karakter vašeg ljubimca!

ČINJENICE: jeste da će se male promene desiti, ali one pozitivne! Sterilizacija će smanjiti nagon za parenjem i to će imati krajnje smirijući efekat na mnoge žiivotinje. Ponašanje vaše ljubimice je sastavni deo njenog karaktera i sterilizacija to ne može promeniti! Dakle, ako je vaša maca bila dobar čuvar – to će i ostati; ako je vaša maca bila nestašna i volela je igru – takva će i ostati! I što je najbitnije – veran, privržen i nesebičan prijatelj – ostaće vam i posle sterilizacije!

sterilizacija petface

PREDRASUDA BROJ 2 jeste da je sterilizacija opasna i bolna operacija!

ČINJENICE: Sterilizacija i kastracija spadaju u najčešće izvođene operacije, sam postupak se obavlja u opštoj anesteziji što znači da je bolnost isključena, a i sam postoperativni tok nije težak i bolan. Naravno, vaša nega kod kuće će joj biti, sada više nego potrebna, ali zar nega ljubimca nije stvar svakodnevnice?

Pročitajte još:
NEVEROVATNO: Mace dve trećine svog života PRESPAVAJU!

PREDRASUDA BROJ 3 je da ljubimac nakon sterilizacije postaje debeo!

ČINJENICE: I ovo je netačno! Ono što će vašeg ljubimca učiniti težim i olenjiti ga, jeste manjak kretanja i nepravilna ili preterana ishrana, a ne sterilizacija! Ako vaša maca jede istu ili, štaviše veću količinu hrane, nego pre operacije – logično je da će je to udebljati, jer će se posle operacije nešto manje kretati – na to najviše utiče smanjena potraga za ˝simpatijom˝. To ipak ne znači da ona “po svaku cenu” mora dobiti veću kilažu nego što je zdravo! Prilagodite ishranu njenim ˝novim˝ potrebama.

Želimo da zajedno podignemo svest o ovoj zasta neophodnoj operaciji. Ako dodamo da sterilisane životinje u proseku žive dve do tri godine duže od nesterilisanih, da su zdravije, takođe i manje uznemirene – nadam se da ćemo se svi složiti sa epitetom – neophodna!

Samo četiri minuta odvojenih za ovaj tekst produžiće život vašoj mezimici.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMERI JE HEROJ: Lopovi su upali u kuću, napali porodicu, a ONA je primila metak ispred njih!
Sledeći tekstHILJADU ŠEROVA: Nišlije OPREZ! Neko prosipa mišomor po ulicama!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime