Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Stomatitis kod mačaka

Stomatitis kod mačaka

0
stomatitis petface

Stomatitis je zapaljenje sluzokože usne duplje. Sama usna duplja je vrlo pogodna sredina za razvoj brojnih mikroorganizama. Uzroci nastanka stomatitisa kod mačaka mogu se podeliti u dve grupe. U prvu grupu spadaju nepravilna nega i ishrana, strana tela u ustima, korozivne materije poput raznih hemikalija u kući sa kojima mačka može doći u dodir i različite alergijske reakcije. U drugu grupu uzroka nastanka stomatitisa kod mačaka mogu se ubrojiti opasna zarazna oboljenja poput mačje leukemije ili mačje virusne imunodeficijencije. Stomatitis se javlja kako kod mladih, tako i kod odraslih mačaka. Kod mlađih mačaka se obično javlja u uzrastu od 3 do 5 meseci, kada izbijaju stalni zubi, sa tendencijom da se stanje pogorša do 9. meseca starosti. Odrasle mačke, čiji je imuni sistem oslabljen, češće oboljevaju.

Simptomi
Neki od simptoma stomatitisa su crvena i otečena sluzokoža usne duplje, pojačano lučenje pljuvačke, jak bol, otežano žvakanje i uzimanje hrane, otečen jezik, zadah iz usta, ranice u ustima. Mačka može postati agresivna i razdražljiva.

petopedija-stomatitis-1Dijagnoza i terapija
Dijagnoza se pre svega postavlja na osnovu detaljnog pregleda usne šupljine i ukoliko je moguće, snimanjem na rengen aparatu. Takođe je potrebno obaviti i detaljne analize krvi da bi se isključile bolesti kao što su mačja leukemija i mačja imunodeficijencija. Tok lečenja i krajnji ishod daljeg tretmana zavisiće od prikupljenih rezultata.Neke od mogućih terapija su primena antibiotika i kortikosteroida ukoliko je prisutna infekcija. Ukoliko bolest uznapreduje, ponekad je jedino rešenje hirurško vađenje oštećenih zuba.

Preventiva
Pojava stomatitisa se pre svega sprečava redovnom higijenom zuba. Postoje specijalne paste i četkice za pranje zuba mačaka. Pranje treba sprovoditi dva do tri puta nedeljno. Privikavanje na celu proceduru treba da ide postepeno. Ako mačka ne može da se navikne na klasično pranje zuba, mogu se koristiti i posebni preparati u obliku tečnosti, tableta i gelova. Dostupne su i specijalizovane vrste mačje hrane koje su namenjene za čišćenje zuba. One se mogu pomešati u određenom procentu sa standarnom hranom. Prilikom redovnih veterinarskih poseta, mačkama treba pregledati i zube. Vakcinacija mačke sprečiće pojavu zaraznih bolesti koje takođe mogu biti uzročnici stomatitisa.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstProblem suvog oka kod mačaka
Sledeći tekstSalmonela kod golubova

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime