Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Šta izaziva STRAH KOD MAČAKA: Ovo muči sve vlasnike! (1)

Šta izaziva STRAH KOD MAČAKA: Ovo muči sve vlasnike! (1)

0
strah kod macaka petface

Samouverena mačka koja ne pokazuje znake anksioznosti ili straha lako se prepoznaje. Hoda po sredini prostorije, drži rep visoko uzdignut i deluje kao da poseduje ceo prostor. S druge strane, uplašena mačka ide držeći se zidova, pognuta je, spuštenog repa i obazrivo se osvrće. Strahovi koje osećaju mačke su rezultat poremećaja ponašanja, a dele se na akutne i hronične. Akutni strahovi su trenutni i prolazni dok su hronični stanja koja dugo traju i zahtevaju ozbiljne intervencije vlasnika, a često i stručnjaka za ponašanje. Kako bi znali kada da potražite pomoć veterinara evo liste od 4 najčešćih izazivača straha kod mačaka.

PROČITAJTE I: 

Da li se vaš ljubimac češe više nego obično?

  1. STRANCI U KUĆI

Većina mačaka koje u mladosti nisu dobro socijalizovane u kontaktu sa ljudima pokazuju strah od novih osoba. Mačke koje se plaše stranaca obično odmah pobegnu iz prostorije u kojoj se nalazi stranac, zavuku se na neko skrovito mesto i ne izlaze dok stranac ne ode. Kako bi se ovakvo ponašanje promenilo, preporučuje se da se gosti u život mačke uvode postepeno. Najbolje je krenuti sa jednom ili dve osobe koje neće praviti nagle pokrete niti preteranu buku. Ove osobe treba dovoditi više puta tokom nedelje dok se mačka ne privikne na njihovo prisustvo. Isto tako, ne preporučuje se da se mačka doziva, pokušava da se miluje ili prisiljava da ostane u prostoriji. To obično izaziva još veći strah pa i agresivnost. Kada su u pitanju mlade mačke sa 3 – 4 meseca starosti postupak je isti ali su rezultati mnogo brže vidljivi. To će istovremeno doprineti da u kasnijem dobu mačka strance u kući ne prepoznaje kao izvor straha.

strah kod macaka petface

  1. NOVI LJUBIMAC

Vrlo često su mačke uznemirene i uplašene zbog prisustva nove mačke ili neke druge vrste ljubimca. Mačke su stvorenja navika, pa je nova životinja prekid uobičajene rutine koja rezultira stresom i anksioznošću. Uvođenje i upoznavanje novog ljubimca je najosetljivija i najvažnija faza sprečavanja straha kod mačke. Treba imati u vidu da ni pridošlici nije svejedno. Kontakt prvo ograničite na to da se vide i ne dozvolite im fizički kontakt. Kada prestanu da pokazuju spoljašnje znake straha pređite na sledeći nivo. Dozvolite im da razmene mirise. Neka se onjuše i „upoznaju“. To nemojte raditi prisilno, nemojte držati ni jednu od životinja, ali budite spremni da reagujete ako dođe do sukoba. Nemojte kažnjavati životinju koja je započela sukob, ona to radi iz straha, a strah se ne može izlečiti kažnjavanjem. Budite strpljivi jer proces prilagođavanje može trajati nedeljama pa i mesecima.

strah kod macaka petface

  1. NEPOZNATI OBJEKTI

Kao što se vidi iz prethodnih tačaka, sve novo i nepoznato izaziva strah kod mačaka. Isto je i sa kontaktom sa nekim objektom koji do tada nisu videle. Svima su verovatno poznati snimci sa interneta koji prikazuju krajnje dramatične situacije kontakta mačke i krastavaca. Nema ničega tajnstvenog ili mističnog u ovakvoj, po pravilu prestrašenoj reakciji mačaka. Jednostavno, one tako reaguju jer nikad pre toga nisu videle krastavac. Reakcije na nepoznate predmete su krajnje individualne i različite. Neke se teško privikavaju na nove komade nameštaja, ukrasne predmete na policama pa čak i knjige. Kako ne bi razvile hroničnu anksioznost probajte da ih „upoznate“ sa novim objektima. Ostavite ih mački na raspolaganju. Suviše su radoznale kako bi ih doveka izbegavale. Kada im budu prišle, omirisale, protrljale obraze o njih ostavljajući svoj miris prestaće da ih se plaše.

strah kod macaka petface

  1. IZNENADNA AKTIVNOST

Iznenadno kretanje ili aktivnost koja dolazi izvan vidnog polja takođe može izazvati strah kod mačke. Pošto imaju prilično široko vidno polje i sve što ih pokretom iznenadi, a one vide takođe izaziva prestravljenost. Poseban problem predstavljaju pokreti koji se dešavaju izuzetno blizu njihovoj glavi. Naime, očni vid mačaka je dizajniran za daljinu. One ne mogu fokusirati ništa što je bliže od 10 cm. Zbog toga mačke uplašeno deluju čak i kada ih neka igračka iznenada dodirne po licu ili glavi. Ako se vratimo onim video klipovima sa krastavcima primetićemo da ih vlasnici postavljaju mački s leđa i izuzetno blizu. Da zaključimo nemojte se sa mačkom igrati igara koje podrazumevaju skrivanje i iznenadno pojavljivanje kao sa decom. Mačke prilično loše reaguju na to, a sigurni smo da vam ne treba večito zastrašena ljubimica.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOTOK JE IZDEFORMISAO GLAVU PSA, a onda su shvatili u čemu je problem!
Sledeći tekstKAKVA ODBRANA MLADOG PSA, čekajte, mislite golmana? Mislimo psa! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime