Naslovna PETOPEDIJA MAČKE STVARI bez kojih mačka NE MOŽE ŽIVETI!

STVARI bez kojih mačka NE MOŽE ŽIVETI!

0
stvari bez kojih macka petface

Nije dovoljno reći: „Želim da imam mačku, one su tako divni ljubimci!“ i nabaviti mačku. Imati mačku za kućnog ljubimca je relativno jednostavno ali pod pretpostavkom da im obezbedite sve ono što će im omogućiti zdrav i srećan život. U suštini, mačke su zahvalni ljubimci za održavanje ali neke stvari im morate obezbediti i pre nego što ih uvedete u svoj dom.

Mačka mora imati svoj prostor

Kada uvedete mačku u dom počnite sa malim prostorom. Obezbedite joj prostor „dovoljno mali da ne bude preveliki“. Možete početi sa kupatilom (kupatila u našim stanovima baš odgovaraju opisu). Naravno, kupatilo nije obavezno, bitno je da je to prostorija koja nije prolazna i u koju ostali članovi domaćinstva ne koriste stalno. Ako je mačka koju ste doneli stidljiva, previše interakcije sa ljudima će pojačati osećaj anksioznosti i otežati adaptaciju na novi prostor. Naravno, mačka ne treba biti po ceo dan zatvorena u ovom prostoru. Dopustite joj da sama izađe i istražuje ostale delove doma. Njen prostor podrazumeva i prostoriju u kojoj će biti smešteni posuda za hranu i vodu kao i njen toalet. U suštini, svaka mačka će ubrzo samostalno izabrati prostor koji će usvojiti kao samo njen i koji će joj biti omiljeno mesto za odmor, spavanje ili skrivanje kada je uplašena ili pod stresom.

PROČITAJTE I:

Šta raditi kada na mačku stavite PREPARAT PROTIV BUVA ZA PSE?

Udoban krevet

Reč krevet ne treba shvatati doslovno. Mačke će klasičan krevet namenjen mačkama mnogo radije menjati za zgužvani prekrivač, peškir ili čak i praznu kartonsku kutiju. Kada biraju mesto za spavanje, vi se uopšte ne pitate. Mačke odlučuju. Pri tome treba da imate u vidu još jednu činjenicu. Mačke ne znaju za pojam „lepo“. Ne bacajte novac na skupe krevete jer mačke prepoznaju funkcionalno i pre će se odlučiti za jednostavnu kutiju za cipele sa peškirom nego fensi krevet sa baldahinom. Mačke vole toplo, pa kada im nabavljate neko ćebe potrudite se da zadržava temperaturu. Takođe, vodite računa da se „krevet“ može lako održavati usisavanjm i pranjem.

stvari bez kojih macka petface

Hrana

Pravilo glasi – obezbedite mački hranu za mačke! Nikako nemojte da je hranite ostacima svojih obroka. Ukoliko nabavljate mače, hranite ga hranom za mačiće i postepeno prelazite na hranu za odrasle mačke. Trudite se da stimulišete mačku da proba različite ukuse kao i oblike koji su na raspolaganju. Neka jedu granule, vlažnu hranu u obliku sosića ili onu koja se nabavlja u konzervama. To će umnogome olakšati prelazak na neku specifičnu hranu ukoliko iz medicinskih razloga treba korigovati ishranu.

Toalet

Mačke se veoma brzo nauče da koriste neki od dostupnih oblika toaleta. Jednostavno, veoma su čiste i ne vole da ih prati miris urina ili izmeta u prostoru u kojem žive. Izuzetak od tog pravila su mačke koje nisu sterilisane i koje će koristiti svaku priliku da urinom obeleže svaki kutak u stanu. Kada nabavljate toalet obratite pažnju na visinu stranica (mačići neće moći da uđu ili izađu iz toaleta koji ima visoke stranice). Neke mačke su prirodno stidljivije pa ćete morati da im nabavite zatvorene toalete u kojima će se one osećati sigurnije i neće biti izložene pogledima ukućana. Ukoliko imate više mačaka u domaćinstvu, obezbedite za svaku mačku po jedan toalet.

stvari bez kojih macka petface

PROČITAJTE I:

OPASNOSTI KOJE VREBAJU MAČKU U KUĆI: Da li ste zaštitili kablove ili kućnu hemiju?

Grebalice

Grebanje je jedan od osnovnih instikata kako mladih tako i odraslih mačaka. Želeli vi to ili ne, mačka će grebati. Naravno, ne treba joj dozvoliti da grebe nameštaj pa u cilju sprečavanja štete nabavite neku grebalicu koja će joj koristiti da svuče mrtve slojeve noktiju. Možda nećete odmah uspeti da joj ponudite odgovarajući materijal pa ćete morati malo da eksperimentišete ali to će se isplatiti. Mebl na foteljama, zavese, noge stolica u stilu Luja ko-zna-kog neće biti oštećene, a to i jeste funkcija grebalica.

stvari bez kojih macka petface

Igračke

Pored jednostavnih, mekanih, plišanih igračaka koje su dovoljno velike da ih mačka ne može progutati preporučuju se i tzv „puzzle“ igračke. Radi se o igračkama koje se mogu napuniti nekim mačjim poslasticama iz kojih one izlaze tokom igre i kotrljanja po podu. Mačkama se ove igračke posebno sviđaju jer ih podsećaju na lov. U igri sa mačićima, pa i odraslim mačkama ne treba koristiti gole ruke. Prsti nisu igračke jer tokom igre može doći do povreda koje nisu ni malo naivne. Kada mače ugrize, to je simpatično, ali kad ugrize odrasla mačka… to je opasno!

Ima još jedna stvar bez koje mačka ne može živetu u domu. Iako su po prirodi prilično samodovoljne, tvrdoglave i samostalne vrlo često će vam se uvaliti u krilo i tražiti maženje, nežnost ili samo smirujući kontakt sa vašim telom. Mačke ne pokazuju svoju ljubav i privrženost kao psi ali je itekako pokazuju. Naučite da to prepoznate i uvek im je uzvratite. Verovali ili ne, to im je možda i najneophodnije kada se radi o zajedničkom životu.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFILMSKA PRIČA ZA OSKARA: Majka sa štencima pronašla napuštenu ljudsku bebu, ugrejala je i spasila! (VIDEO)
Sledeći tekstSLAVONSKI – BOSANSKI BROD: Ostavljali su ih na deponiji, ona ih je spasavala, sada im preti poplava!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime