Naslovna VESTI PSI STIŽE PODRŠKA STRUKE: Udruženje veterinara male prakse traži ponovno donošenje odluke kojom...

STIŽE PODRŠKA STRUKE: Udruženje veterinara male prakse traži ponovno donošenje odluke kojom bi se omogućilo izvođenje pasa u večernjim terminima!(VIDEO)

0
stže podrška struke petface

Donošenja odluke o ukidanju mogućnosti da vlasnici pasa izvedu pse u redovne šetnje zbog osnovnih fizioloških potreba (u terminu od 20 – 21h), prouzrokovalo je negativne reakcije vlasnika pasa, udruženja koja se bave pravima i zaštitom životinja, kao  i veterinarskih ambulanti. Oni su pokrenuli inicijativu kako bi se vratila na snagu odluka o večernjem izvođenju pasa. Za samo pet dana peticiju je potpisalo više od 37000 građana. 

Građane je podržalo Udruženje veterinara male prakse (SASAP), koje je poslalo Vladi dopis u kome želi da joj ukaže koliko je izvođenje pasa bitno kako za kućne ljubimce, tako i za njihove vlasnike. Oni ukazuju na to da u vreme vandrednog stanja, savremeno i odgovorno društvo ne sme da dozvoli da novonastale okolnosti budu opravdanje za zanemarivanje osnovnih prava svih životinja, uključujući i kućne ljubimce.

PROČITAJTE I:

10 SAVETA DA ZABAVITE PSE U KARANTINU: Dok traje vanredno stanje – EVO NEKOLIKO SAVETA ZA IGRU! (VIDEO)

LJUBIMCI KOLEGE: Kako izgleda rad od kuće sa ljubimcem! (VIDEO)

NASILJE SE NE ZAUSTAVLJA: Pas je doživeo strahovit udarac koji mu je odneo “POLA LOBANJE”! (VIDEO)

Takođe naglašavaju da zdravlje pasa koji su lišeni ispoljavanja osnovnih fizioloških potreba može biti ozbiljno ugroženo. Kod pasa koji imaju oboljenja urinarnog trakta, oboljenje bubrega, jetre, dijabetes, endokrine poremećaje, kao i oni psi koji su u fazi oporavka od hirurških intervencija, neredovno izmokravanje može dovesti do trajnih posledica. Zbog ovih mera veliki broj pasa može da ispolji nepredviđene i nepoželjne vidove ponašanja koji mogu da ugroze njihove vlasnike.

Ljubomir Ćurčin, doktor veterinarske medicine i član Upravnog odbora Udruženja veterinara male prakse, ističe da izrečena mera Vlade nije nešto što će značajno doprineti sprečavanju virusa korone, a sa druge strane ugožava i pse i njihove vlasnike.

stže podrška struke petface

Osim zdravlja pasa, i zdravlje njihovih vlasnika može biti narušeno, jer neredovne šetnje pasa svakako narušavaju osnovne higijenske uslove u domovima. A higijena u prostoru gde boravimo je u ovim okolnostima od ogromne važnosti. U dopisu SASAP-a je naglašena uloga pasa kao generatora pozitivne energije velikom broju ljudi. Ovakve mere bi mogle doneti frustracije koje će vlasnicima pasa onemogućiti da lakše podnesu ovo teško vreme i iskušenja izazvana izolacijom tokom epidemije.

SASAP u dopisu predlaže ponovno donošenje odluke kojom bi se omogućilo izvođenje pasa u određenom vremenskom periodu u toku trajanja policijskog časa.  Oni se zalažu za primerenu kontrolu vlasnika pasa i njihovih ljubimaca od strane policije i komunalne inspekcije, kao i propisivanje kaznenih mera onim pojedincima za koje se utvrdi da ne poštuju propisanu odluku. Ističu da je kolektivno kažnjavanje, zbog određenih neodgovornih pojedinaca bespotrebno.

I na kraju SASAP savetuje Vladu da se konsultuje sa veterinarskom strukom po svim pitanjima koja se odnose na životinje u toku pandemije izazvane sa COVID – 19.

NIKO NIJE ZASLUŽIO OVO: Pas koji je živeo na deponiji (VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAJSTRAŠNIJA MAČKA NA SVETU: DA LI SE SLAŽETE? (VIDEO)
Sledeći tekstPOMOZIMO IM DA PREŽIVE: Budimo humani! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime