Naslovna VESTI PSI KONAČNO: SUDSKA ODLUKA PROTIV OPASNOG OTROVA U OGRLICAMA PROTIV BUVA

KONAČNO: SUDSKA ODLUKA PROTIV OPASNOG OTROVA U OGRLICAMA PROTIV BUVA

0
amblem EPA

Savezni apelacioni sud u Kaliforniji nedavno je naložio Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) da postupi po zahtevu Saveta za zaštitu prirodnih resursa u kome se traži zabrana korišćenja pesticida tetraklovinfosa. Ovaj pesticid su pojedine kompanije koristile na psećim ogrlicama protiv buva.

Tetraklovinfos spada u grupu najotrovnijih i najopasnijih supstanci iz grupe organofosfatnih pesticida kao što je i kreozan. Savet je još 2016. godine zatražio od EPA-e da zabrani upotrebu ovog pesticida zbog rizika da on utiče na razvoj mozga kod dece.

SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

otrov

Iako je i EPA priznala da upotreba ogrlica protiv buva koje sadrže ovaj otrov može da izazove posledice u razvoju mozga i nervnog sistema kod dece ona do danas nije donela odluku o zabrani upotrebe ovakvih ogrlca. Mae Vu, jedna od direktorki programa „Zdravlje i hrana“ u Savetu za zaštitu prirodnih resursa je povodom ove odluke izjavila: „Ovo je važna pobeda! Za nju se borimo više decenija unazad. Još 2016. godine, u EPA-i su priznali opasnost od ove toksične materije ali nisu uspeli da uklone opasne materije iz proizvoda za kućne ljubimce.“ Sada će, zahvaljujući odluci Kalifornijskog suda, EPA biti odgovorna za štetne posledice koje su suprotne njenoj osnovnoj misiji, a to je zaštita ljudi i životne sredine.

pas se češe

OVE NAMIRNICE MOGU OTROVATI PTICU: Nemojte ih davati pticama!

Zahtev za povlačenje iz upotrebe ove supstance Savet je podneo još 2009. godine. EPA je pet godina potpuno ignorisala ovaj zahtev da bi Savet 2014. podne tužbu kako bi primorao Agenciju da odgovori na njihov zahtev. 2015. su ponovo podneli tužbu smatrajući da Agencija odbija da prati naučne dokaze i zabrani Tetraklovinfos. Rezultat te tužbe je bio taj da su u EPA-i procenili sve naučne dokaze i priznali da postoji štetan uticaj na decu. Međutim, Trampova administracija nije ništa učinila na zabrani ovih proizvoda.

ogrlice protiv buva

Sud u Kaliforniji je utvrdio da je „dugogodišnje odlaganje reagovanja EPA-e po ovom pitanju javnog zdravlja bezobzirno“. Presuda suda, sada zapravo nalaže EPE-i da konačno ili odbaci zahtev Saveza za zaštitu prirodnih resursa ili donese odluku o zabrani upotrebe ovog pesticida u roku od godinu dana.

PAZITE KADA ČISTITE: Koja sredstva koristiti za dezinfekciju protiv koronavirusa

U svakom slučaju, ukoliko koristite ogrlice za zaštitu vašeg psa od buva, proverite sastav i da li sadrži i Tetraklovinfos, pogotovu ukoliko imate i decu u domaćinstvu.

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNEVEROVATNO: MAČKA SA MAČETOM TRAŽI POMOĆ LEKARA
Sledeći tekstULIČNA MAČKA PRATI ŽENU U SUPERMARKET: Priča sa neverovatnim krajem

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime