Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Šugarci kod kunića

Šugarci kod kunića

5
šugarci petface
petopedija-sugarci-3
Šugarci kod kunića

Šugarac je vrsta spoljašnjeg parazita koji živi na koži kunića. Ovaj parazit se nastanjuje u krzno usled loših uslova za život. Šugarac se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženim kunićem ili preko posrednika kao što su miševi i psi. Pored šugaraca koji napadaju kožu ljubimca postoje i šugarci koji se nastanjuju u ušima kunića.

Šuga ušiju je daleko opasnija od šuge kože pošto u ovom slučaju šugarac živi u ušnom kanalu. Karakteristično za ovog parazita je to što se uvlači u kožu i izaziva nesnosan svrab. Ušni šugarci se u uhu hrane ušnim lojem i ostacima epitelnog tkiva.

U uhu se mogu nalaziti hiljade ovih parazita koje puze po ušnom kanalu. Kretanjem ovih parazita po ušnom kanalu šugarci izazivaju iritaciju i jaku upalu. Iritirani ušni kanal pogodan je za razvoj raznih bakterija koje dovode do još većih komplikacija. Po nekom pravilu šugarci ne mogu probiti bubnu opnu ali ako je infekcija jaka i praćena bakterijskom upalom može doći do proboja bubne opne.

Simptomi
Prvi simptomi koji se javlja kod zaraženog kunića je izuzetno jak svrab. Primećuje se i često trešenje glave kunića kao i pojačano stvaranje crvenkasto-smedjeg do crnog  cerumena  u uhu. Kada je kožni šugarac u pitanju, osim svraba dolazi i do opadanja dlake. Usled čestog češanja kunić pravi rane i stvaraju se kraste na koži.  Sekundarne bakterijske infekcije koje se ne leče mogu dovesti i do smrtnog ishoda.

petopedija-sugarci-2
Parazit koji izaziva šugarac

Dijagnoza i terapija
Dijagnoza se uspostavlja prilikom pregleda koji obavlja veterinar. Kod ušnog šugarca pregled se vrši otoskopom gde se šugaraci pod jakom svetlošću vide kao bezbojne grinje koje gmižu. Kožne forme se utvrđuju mikroskopsim pregledom skarifikata kože. Šugarac se uspešno leči insekticidima i specijalnim preparatima za kožu. U slučaju ušnog šugarca lečenje traje dosta duže u zavisnosti od stepena infekcije. Postoje specijalna antiparazitska sredstva koja se koriste kod lečenja ušnog šugarca koje proisuje veterinar. Važno je reagovati što pre pošto se primete navedeni simptomi.

Preventiva
Osnovna preventiva jeste održavanje dobre higijene u kavezu gde borave kunići. Redovno čišćenje i menjanje podloge u kavezu je osnovni preduslov za zdravlje vašeg ljubimca. Kvalitetna i redovna ishrana takođe veoma važna. Ukoliko dodje do pojave šugarca u kavezu gde ima više kunića izolacija zaraženog je obavezna. Potrebno je dezinfikovati celokupan kavez da se ostali ne bi zarazili.

Ukoliko se donosi nova jedinka u već formiranu zajednicu preporučen je karantin u trajanju od 30 dana kako bi se utvrdilo da je nov kunić potpuno zdrav.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUpala pluća kod kunića
Sledeći tekstBolesti bubrega kod pasa

5 KOMENTARA

 1. Moze neko da kaze nesto vise o terapiji? Na primer, koji se insekticidi koriste i jos bitnije koji su zabranjeni? Veterinari cesto nisu od pomoci jer se danas retko ko od njih razume i uopste interesuje za kunice. Koliko sam do sada imao iskustva, 90 posto ljudi usnu sugu leci zejtinom. Tako da bi bilo lepo da neko ko se razume u insekticide, navede par preparata….

  • Moj kunic je imao usni sugarac, odvela sam ga kod veterinara i dva puta mu je dao injekciju (ivermectin, 0,5ml po kiligramu kunica), jako je opasan i treba se reagovati sto pre.U usi kunica NIKAKO ne mazati zejtin!!Mozete uzeti malo kokosovog ulja i mazati NA usi NE UNUTRA!Ali najbolje je ne igrati se sa tim, kunici su osetljivi i ne smeju se koristiti insekticidi kao kod pasa, neko ce Vam mozda preporuciti Stronghold ali on nije siguran! 🙂

  • naj bolje ocistiti ljepo kraste onoliko koliko se da ocistiti ne previse da nebi zgulio kozu.
   voda I soda bikarbona pomjesati I lagano krpom natopiti.
   sprej kupi u poljuprivrednoj apoteci plavi sprej I njime prskaj rane I nakon par dana to ce nestati.
   tako ja postupam I bude uvjek uspjesno,ali jos nesto
   ako kraste ufate odozdol iz bubne opne prema vrhu usiju tesko da moze se ista tu,ovo navedeno vazi za krasta na usima

 2. Sugarac kod zeceva cim se pojavi moze se ukloniti sprejom za muve i komarce poprskati u usi i nestace.Iako se veterinari neslazu sa ovim nacinom uklanjanja sugarca jako je delotvorno.

 3. Supor i ulje pomesati i namazati usi unutra i usni sugarac se vise nepojavljuje ili uzeti u apoteci sumpornu mast za ljude i namazati usi iznutra par puta i sugarac nestaje

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime