Naslovna PETOPEDIJA PSI Sve za ljubimce: Pet šopovi i veterinarske apoteke

Sve za ljubimce: Pet šopovi i veterinarske apoteke

2
petsop i apoteka petface

Pet šopovi i veterinarske apoteke nude u svom asortimanu sve za ljubimce. Da bi pet šopovi i apoteke imali epitet dobri i da bi sve za ljubimce bilo na visokom nivou, moraju da se poštuju izvesna pravila. Pet šop treba da sadrži bogat asortiman hrane i opreme i sve za ljubimce treba da bude uređeno po najvišim standardima. Treba da ima i kompletan prateći program za brigu i zdravlje ljubimaca. Mora da pruža najbolju ponudu, prvoklasnu uslugu i da ima dobar odnos cena i kvaliteta proizvoda koje nudi. Treba da sadrži sve za ljubimce koji se drže u kućnim uslovima, od pasa, mačaka, do ribica i ostalih sitnih životinja. Hrana, vitamini i ostali dodaci ishrani koji stoje u pet šop rafovima, trebalo bi da budu od strane renomiranih proizvođača namenjeni isključivo za određenu vrstu životinje i njene fizičke i fiziološke potrebe. Oprema treba da bude kvalitetna i dostupna u svim veličinama u zavisnosti od vrste životinje. U svojoj ponudi, pet šop bi trebalo da ima akvarijume, terarijume, kaveze, kao i svu njihovu prateću opremu. Neizostavni deo su i posudice za hranu i vodu, grebalice, penjalice, povoci, korpe i ogrlice, igračke, odeća, pribor za negu i sve za ljubimce i njihov prijatan boravak u domu. Osoblje koje radi u pet šopovima mora da bude stručno i kvalifikovano koje profesionalno pristupa svakom pitanju vlasnika ljubimca i ume konkretno da mu preporuči najbolje rešenje za njegovog ljubimca.

sve za ljubimceU sklopu pet šopa trebalo bi da postoji i veterinarska apoteka. Apoteka treba da sadrži sve za ljubimce u svrhu održavanja njihovog zdravlja. Svaka od njih treba pre svega da ima, preparate protiv ektoparazita i endoparazita, lekove, mediciranu hranu ali i šampone, paste za negu zuba, i sve za ljubimce što podrazumeva negu i zdravlje. Takođe, treba da ima prostoriju u kojoj se na licu mesta prave određeni lekovi ili preparati. Zbog toksičnosti nekih od njih, medicirana hrana nipošto ne sme da stoji u toj prostoriji i mora da ima svoje mesto razdvojeno od lekova. U apoteci treba da radi veterinar koji će umeti tačno da preporuči lek ili preparat za zdravlje i negu ljubimca. Treba da zna da posavetuje vlasnika i da odgovor na svako njegovo pitanje uz prethodno objašnjenje stanja u kome se nalazi ljubimac. Neki preparati protiv ektoparazita kao i lekovi mogu da se izdaju na recept u veterinarskoj apoteci. Pet šop ne sme da drži lekove i da ih izdaje na recept.

U sklopu većih pet šopova, postoje i prodavnice u kojima se mogu nabaviti kućni ljubimci. Najčešće su to ribice, zmije, ptice i sitne životinje kao što su glodari. Retko se u pet šopu mogu kupiti psi i mačke. Ljubimci koji se prodaju treba da dolaze iz proverenih odgajivačnica. U sklopu velikih pet šopova postoje i saloni za ulepšavanje i negu kućnih ljubimaca.


Pod tim se podrazumeva šišanje pasa, skraćivanje noktiju, kupanje, čišćenje, nega ušiju i sve za ljubimce i njihov lep i negovan izgled.

Treba se dobro raspitati koji pet šop i apoteka su kvalifikovani i nude sve za ljubimce i njihov normalan razvoj. Postoji dosta novootvorenih petshopova u kojima ne rade stručnjaci već samo ljubitelji životinja ili ljudi koji su odlučili da će na životinjama najlakše zaraditi. Treba se maksimalno brinuti za zdravlje i pravilan razvoj ljubimca i obezbediti mu najbolje moguće uslove za normalan život, pa se zato preporučuju samo odabrani i afirmisani pet šopovi sa najboljim izborom hrane i opreme i kvalifikovanim osobljem.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGlodari: sve što niste znali – glodari za početnike!
Sledeći tekstUdomljavanje za početnike: sve što niste znali na temu udomljavanje!

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime