Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Toksoplazmoza – bolest opasna i po ljude!

Toksoplazmoza – bolest opasna i po ljude!

0

Toksoplazmoza je parazitska bolest koju izaziva parazit Toxoplasma gondii. Ono što je jako važno napomenuti kada je toksoplazmoza u pitanju, je da ovaj parazit osim što napada pse, mačke i ptice napada i ljude. U većini slučajeva mačke su samo premosnici ove bolesti, retko da će bolovati od nje. Mačka se zarazi toskoplazmom tako što pojede sirovo ili nedovoljno termički obrađedno meso, kao i kada pojede divlju životinju koju ulovi, a koja je inficirana toksoplazmom. Takođe može da se zarazi bliskim kontaktom sa drugim mačkama koje su inficirane. Najčešće se psi zaraze toskoplazmom ukoliko jedu živo meso, odnosno hranu koja nije termički obrađena, mada postoje i slučajevi kada pojedu mačji izmet. Ljudi se najčešće inficiraju toksoplazmozom kada preko usta unesu parazite, tako što pojedu nedovoljno termički obrađeno meso, neoprano povrće ili ne operu ruke posle kontakta sa takvim namirnicama. Druga mogućnost oralne infekcije su neoprane ili nedovoljno oprane ruke posle kontakta osobe sa zemljom, mačijim izmetom ili posudama sa mačijim izmetom, a u retkim slučajevima i sa samom mačkom.
Većina trudnica se u toku trudnoće srela sa pojmom toksoplazmoze, a mnoge su i bile podvrgnute testovima na toksoplazmozu. Toksoplazmoza kod trudnica može biti veoma opasna i dovodi do pobačaja i poremećaja razvoja ploda. Trudnice treba da izbegavaju kontakt sa ljubimcem kao i posip u kojem mačka vrši nuždu, zatim živo ili nedovoljno termički obrađeno meso i nečisto povrće. Smatra se da su žene koje imaju kućnog ljubimca imunizovane ranijim kontaktom sa toksoplazmom, pa time i zaštićene od infekcije, ali za svaki slučaj treba obaviti specifično testiranje.

Simptomi
Toksoplazmoza se može prepoznati po simptomima kao što su povišena temperatura, gubitak apetita i depresija, ako je u pitanju akutna bolest.Međutim, ako je u pitanju hronična toksoplazmoza i u zavisnosti na kom mestu u organizmu se parazit nastanio simptomi mogu biti mnogo ozbiljniji. Ako je u oku, izaziva zapaljenje, u plućima pneumoniju, u srcu aritmiju, u digestivnom traktu povraćanje, dijareju, abdominalni bol i žuticu, u nervnom sistemu, neurološke napade, poremećaj nervne funkcije ili paralizu. Toksoplazmoza može dovesti do toga da se mačići rode mrtvi ili bolesni, ukoliko je maca smacna.

Dijagnoza i terapija
Toksoplazmoza se dijagnostifikuje analizom krvi. U praksi se najviše koriste serološki testovi kojima se dokazuju specifična antitela u krvi inficirane osobe. Takvim ispitivanjima je i utvrđeno da je infekcija toksoplazmom veoma rasprostranjena i zastupljena na svim krajevima zemljine kugle.  Ova antitela mogu godinama boraviti u organizmu. Mogu se aktivirati, ali i ne moraju.

Toksoplazmoza se leči vrlo teško, jer je malo lekova koji se koriste za lečenje ove bolesti. Ukoliko veterinar prepiše vašoj maci odgovarajuće lekove, lečenje će potrajati oko tri nedelje.

Klinički znakovi se obično povlače 24 do 48 sati nakon davanja leka, poboljšava se apetit i snižava telesna temperatura. Međutim u zavisnosti koje delove tela je toksoplazmoza zahvatila vaša maca može imati trajna oštećenja. Istraživanja su pokazala kako se oko 60% mačaka obolelih od tokspolazmoze može oporaviti uz adekvatno lečenje. Oporavak je teži kod vrlo mladih mačića i onih mačaka sa jako slabim imunitetom. Ako se lečenje ove bolesti na vreme započne izlečenje je moguće u potpunosti.

Preventiva
Meso treba kuvati ili peći dovoljno dugo tako da ni u jednom svom delu ne ostane živo. Kod trudnica i osoba obolelih od AIDS-a je vrlo riskantno da jedu tartar bifteke ili nedovoljno pečeno meso. Ruke temeljno oprati sapunom i vrućom vodom posle rukovanja sa svežim mesom. Ne hraniti mačke živim ili nedovoljno pečenim mesom. Dnevno čistiti posude sa mačjim posipom i pri tome nositi rukavice. Osobe sa slabijim imunitetom i trudnice treba uvek da operu ruke posle kontakta sa mačkom. Obavezno nosite rukavice kada radite baštenske poslove ili zbog bilo kog drugog razloga kada rukujete sa zemljom. Dobro prati sveže povrće pre upotrebe. Posuđe ili prostore sa peskom za dečiju igru treba pokrivati kada nisu u upotrebi. Vlasnici pasa ne treba da daju svojim ljubimcima nikako da jedu sveže ili nedovoljno pečeno meso. Testiranjem vaše mace možete uvek proveriti da li je inficirana ili ne. Isto tako možete testirati i sebe jer je velika verovatnoća da se pre zarazite preko usta, hranom ili nekim od načina koje smo naveli u tekstu  nego preko vašeg ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOpadanje dlake kod mačaka – uzroci i rešenja za opadanje dlake!
Sledeći tekstBešika kod mačaka – upala, kamenje i ruptura bešike

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime