Naslovna GLODARI ČINČILA Toplotni udar kod činčila

Toplotni udar kod činčila

0
toplotni udar činčila petface
petopedija-toplotni-udar-1
Činčila strahuje od toplotnog udara (crtež)

Činčila je glodar sa veoma gustim i toplim krznom i nikad se ne znoji. Ona zbog toga ne podnosi dobro visoke temperature, kao ni visoku vlažnost vazduha. Ne treba je držati na temperaturi iznad 25 stepeni C, jer može da doživi toplotni udar. Ukoliko se kavez nalazi na direktnom suncu ili u zagušljivoj prostoriji sa slabom ventilacijom i neadekvatnom tepmeraturom, činčili preti ozbiljna opasnost od toplotnog udara.

Simptomi
Prvi znaci da je činčila doživela toplotni udar su crvene uši, ležanje po strani i konstantno dahtanje. Usled velike vlašnosti vazduha, može se primetiti neuredno i slepljeno krzno. Činčila odbija hranu, teško diše, letargična je i ne reaguje na vlasnika. Na dodir može biti veoma vruća.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se lako može uspostaviti na osnovu vrlo vidljivih simptoma. Prva pomoć za spuštanje telesne temperature je sklanjanje kaveza sa činčilom na hladnije mesto. Činčilu zatim treba lagano pošpricati toplom vodom. Voda nikako ne sme da bude hladna jer naglo hlađenje može dovesti do srčanog udara. Treba joj dati i da popije malo sveže vode koja će je povratiti. Posle pružanja prve pomoći, najbolje je obratiti se veterinaru da bi se ustanovilo u kakvom je opštem zdravstvenom stanju i koliko je toplotni udar uticao na nju. Toplotni udar kod činčila je vrlo ozbiljno stanje i može dovesti do uginuća životinje ukoliko se ne reaguje na vreme.

Preventiva
Ako se činčila drži u pravilnim uslovima i ukoliko joj se pruža adekvatna nega, do toplotnog udara neće doći. U letnjem periodu, kada je spoljašnja temperatura iznad 25 stepeni C, činčile treba da borave u klimatizovanim prostorijama. Ukoliko vlasnik ne poseduje klima uređaj, treba da drži kavez u najhladnijoj prostoriji u kući i dalje od prozora kroz koji prodire sunčeva svetlost. Prostorija treba da bude provetrena sa optimalnom vlažnošću vazduha. Za hlađenje se mogu upotrebiti i vlažni peškiri ili zavese. Ono što takođe može da pomogne u rashlađivanju, jeste led. Vlasnik može da ubaci kockice leda u neku posudu koju će prekriti debelim slojem tkanine. Tkanina služi da spreči direktan kontakt činčile sa ledom, da se ne bi prehladila dok leži na njemu. Ukoliko se činčila iznosi napolje, to treba činiti kada su dnevne temperature približne onim na kojima činčila boravi.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.