Naslovna VESTI LEGALIZOVANA TORTURA NAD KONJIMA? Prema ovoj životinji ponašamo se krajnje NEHUMANO!

LEGALIZOVANA TORTURA NAD KONJIMA? Prema ovoj životinji ponašamo se krajnje NEHUMANO!

0

Konj je jedna od onih životinja koje malo koga mogu ostaviti ravnodušnim – svi koji su se barem jednom u životu susreli s ovom lepom i plemenitom životinjom, znaju o čemu govorimo. I složićemo se – ako nas već na prvi pogled ne oduševe snaga i lepota njegovog tela, sasvim sigurno će nas očarati njegove oči i njihova dubina – u njima vidimo blagost i dobroćudnost, osećamo poverenje i prijateljstvo koje se gradilo hiljadama godina u međusobnom poštovanju i ljubavi. Očaraće nas dostojanstvo, strast i neukrotivost tog bića koji govore o njegovom divljem poreklu i uzbudljivoj prošlosti.

Međutim, ono što smo mi dozvolili je strašno! A dopustili smo da se prema ovakvoj životinji ponašamo krajnje beskrupulozno. A odakle početi? Možda od konjičkog “sporta”. Konjički “sport” je okrutna aktivnost koja ubija i sakati stotine hiljada konja svake godine – iz puke razonode i zabave. Gotovo sve povezano s konjičkim “sportom” doživotna je tortura za konja.

MOLILA JE LJUDE DA JOJ SPASU ŠTENCE! Izmučena ženka pitbula nije ODUSTALA od njih! (VIDEO)

Glavni instrument za nanošenje boli i uspostavljanje kontrole nad konjem naziva se “žvala”. To je instrument koji se stavlja konju u usta, u prostor ispred pretkutnjaka, gde žvala vrši pritisak na jezik, nepce, donju vilicu konja i živce u njegovim ustima. Delovanje ‘žvale’ drastično se povećava trzanjem, povlačenjem što je uobičajena i javna praksa u konjičkom “sportu” svuda u svetu, od amatera do Olimpijskih šampiona.

Ta odvratna sprava konju lomi zube, povređuje mu meka tkiva i pritom nanosi veliku bol (Isabella Colloredo – Mannsfeld, spec. vet. stomatologije iz Austrije). Upravo je zbog toga vađenje zdravih zuba koji smetaju “žvali” u ustima konja postala rutinska praksa, iako je poznato da takvo narušavanje integriteta dentalne arkade ubrzo dovodi do bolesti gastrointestinalnog trakta konja pa čak i sa smrtnom posledicom.

Zamislite da se ceo vaš život sastoji samo od bolnih osećaja? Možete li da zamislite kako se životinja svakog dana oseća?! To je tortura! Teška tortura!

A kada ove plemenite životinje svakodnevno nose teret na svojim jakim, a onda i nejakim leđima?

NAJSLAĐI PAR: Čivava u invalidskim kolicima i SVILENO pile su nerazdvojni (VIDEO)

Ono što se ne zna, ili previđa, je da nošenje tereta kod konja može voditi trajnim i bolnim oštećenjima mekih tkiva koja podupiru kičmu. To je posebno slučaj kada se konj izlaže teretu pre završenog procesa okoštavanja, tj. pre 6. godine života. A naravno da se izlažu, bukvalno od najranijih dana!

Konji su nažalost i u većini slučajeva životinje koje su prošle kroz pakao eksploatacije i neophodno je pružiti im podršku i pomoć kako bi im bila omogućena nova šansa za život i sanirane kako fizičke tako i psihičke posledice.

Brojni nehumani tretmani, traume i poslediice ipak ne mogu da zacrne njihova velika srca! Čak i nakon najgoreg zlostavljanja, konj će vas uvek gledati onih svojim velikim, umiljatim očima punim ljubavi! Dajmo im šansu da žive onako kako bi i trebali, kako je od postanka sveta i predviđeno!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Izvor: prijatelj-zivotinja.hr

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBERLINSKI ZOO DVOJAC PROSLAVIO PRVI ROĐENDAN! Slavili si uz džinovsku ledenu tortu!
Sledeći tekstPORODICA UDOMILA PSA NA SAMRTI: Svakog dana čine nešto ČAROBNO za njega! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime