Naslovna VESTI TRAGIČAN KRAJ: Prošla je kroz osam država, a otrovana je u Srbiji!

TRAGIČAN KRAJ: Prošla je kroz osam država, a otrovana je u Srbiji!

0
KRAJ petface

TRAGIČAN KRAJ nakon 4.200 km, kroz čak osam država Evrope, nakon šest meseci života na vojvođanskoj njivi. I to sve kao zaštićena vrsta ptice – orao krstaš!

U ataru sela Svilojevo kod Apatina juče je pronađen leš mlade ženke orla krstaša. Ptica je bila označena satelitskim odašiljačem uz pomoću koga su njeno kretanje predano pratili ornitolozi organizacije „BirdLife“ iz Austrije. Kada su podaci sa satelita pokazali prestanak aktivnosti ugrožene ptice, Austrijanci su odmah kontaktirali kolege iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

BRAVO: Nikola Kojo spasio životinju i oduševio Srbiju!

– Dobili smo ovu uznemiravajuću vest baš na Božić, u nedelju veče. Podaci su pokazali da je ptica ušla u Srbiju dva dana ranije, a svoj epski put od 4.200 km, kroz čak osam država Evrope tragično je nakon šest meseci završila na vojvođanskoj njivi. Ptica je obežena sa dva prstena i satelitskim odašiljačem na mestu gnežđenja, u pokrajini Burgenland u Austriji odakle se uputila u opasnu avanturu, rekla je za portal nationalgeographic.rs Milica Mišković, rukovoditeljka projekta za zaštitu orla krstaša iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

KRAJ petface

Vest o mogućem stradanju kritično ugroženog krstaša podigla je na noge stručnjake za zaštitu ptica koji su sa inspekcijom za zaštitu životne sredine i policijom već u ponedeljak ujutru obišli teren i pronašli uginulu jedinku orla. Prvi znaci ukazivali su na trovanje.

– Imali smo, nažalost, previše ovakvih slučajeva i već prepoznajemo znake trovanja. Iako ovde nismo našli ostatke otrova i druge stradale životinje, po stanju ptice i znacima da je jela neposredno pred smrt, možemo pretpostaviti da je opet reč o otrovu, izjavio je Draženko Rajković, ornitolog iz Društva.

HUMANO: Spasavanje mlade ptice sa krova Opštine Stari grad!

Pronađeni leš nesrećnog krstaša uzet je i poslat na obdukciju i toksikološke analize koje će pokazati uzrok smrti.

Inače, orao krstaš je u Srbiji strogo zaštićena vrsta i trenutno je poznat samo jedan gnezdeći par na teritoriji naše države. Atar sela Svilojevo godinama unazad poznat je kao najveće nacionalno gubilište za orlove budući da je od 2014. do danas na tom području pronađeno čak 20 mrtvih belorepana, uglavnom otrovanih.

Za ornitologe i ljubitelje ptica poraznija je činjenica da do danas niko nije optužen niti kažnjen za ova strašna zlodela.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.