Naslovna VESTI PSI NOVI PRAVILNIK: Psi se više ne smeju TRAJNO vezivati u dvorištu!

NOVI PRAVILNIK: Psi se više ne smeju TRAJNO vezivati u dvorištu!

9
TRAJNO vezivati petface

Od juče važe nova pravila – Psi se više ne smeju TRAJNO vezivati u dvorištu a ukoliko ne pokupite izmet moraćete da platite i do 1.000 kuna (skoro 16.000 dinara). Kao što zaključujete, reč je o novim pravilima koja se odnose na vlasnike ljubimaca u Zagrebbu, ali raduje nas činjenica da se temi odgovornog vlasništva sve više poklanja pažnja.

Naše komšije na jučerašnjoj sednici dolučili su da u Odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, unesu BITNE NOVINE!

Pročitajte još:
POBEDA: Stopiran zakon koji je omogućavao mučenje životinja!

Glavna izmena tiče se hranilišta za mačke: Grad će ubuduće raspisati javni poziv Udruženjima da se jave za postavljanje hranilišta, a zahteve će im odobravati sam gradonačelnik. Uz to, još dve novosti su zaintrigirale javnost: Psi se više ne smeju TRAJNO vezivati u dvorištu ili u boksu, a vlasnik mora snositi troškove zbrinjavanja mladunčadi svojih ljubimaca.

TRAJNO vezivati petface

Nova odluka ne menja dosadašnje kazne za vlasnike koji ne čiste za svojim ljubimcima. One se i dalje kreću od 600 do 1000 kuna. (9.500 do 16.000 dinara). Vlasnici pasa u Zagrebu često ističu da je veliki problem mali broj plavih kanti za smeće, namenjenih upravo vrećicama za izmet.

Aktivisti za zaštitu životinja tvrde da je reč samo o kozmetičkim promenama.

Pročitajte još:
POBEDA: Zabrana vezivanja kućnih ljubimaca teškim lancima!

– Što se tiče zabrane trajnog vezanja pasa, pitanje je kako to dokazati na sudu. Jedino ako 24 sata posmatram nekog psa, onda mogu reći da je on uvek zavezan. Osim toga, Zakon o zaštiti životinja nema odredbu kojom se držanje životinje neprestano na lancu zabranjuje. Kako će se onda sankcionisati takvo ponašanje, čak i ako se dokaže, kada ono zapravo nije protivzakonito, za portal jutarnji.hr rekla je Jadranka Dragović, predsednica Udruženja Suza.

Podaci za prošlu godinu pokazuju da komunalni redari nisu bili preterano uspešni prilikom kažnjavanja vlasnika koji ne počiste za svojim ljubimcem.

Da li će se novine pokazati i u praksi, ostaje da vidimo. U svakom slučaju, bravo za Hrvatsku!

Izvor: jutarnji.hr

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

9 KOMENTARA

  1. Jeste, ajde sada da pustimo sve zivotinje iz zooloskih vrtova, svinje iz torova, ovce, kokoske, koze , lavove , tigrove i ostalo na slobodu, agresivne pse i sve ostalo pa da zivimo do jaja sa pravima zivotinja. A da, zaboravio sam, samo su psi danas zivotinje, ostale su totalno nebitne. Koja glupost

    • Ljudi si guraju cjeli svijet u dupe i sjebavaju cjelu planetu i jos vam nikome nije dosta ,borimo za one kojima smo unistili zivote i okruzje u kojem zive a imaju vise prava od nas zivit na ovom planetu ….upravo radi ovakvih idiota kao nekolicina vas koji sad dolaze komentirat na neciji trud u spasavanju nevinih zivotinja negativnim komentarima i je svijet danas ovakva rupcaga kakva je …

  2. Sjajna stvar. Dosta je mucenja i nipodastavanja jadnih pasa, ciji zivot vredi manje od stare cipele. Ali, kojeg li licemerja. Dok se ovakvi zakoni donose da lepo izgledamo u svetu, evo sta se radi po mraku.Bez naloga, u organizaciji predsednika Opstine Dubovnik, policija upada u azil Zarkovica koji vec godinama smesta nezeljene pse, hapsi Sandru Sambrailo, koja im je zivot posvetila i pse odvozi u azile po Hrvatskoj, a svi su tipa Ubij, Eutanazija, po zakonu. Strasno. Sve je istina. Po noci, podlo, kukavicki. Evo linkovi https://www.facebook.com/azil.osijekvolonteri/photos/a.502090719953703.1073741828.502069763289132/571302079699233/?type=3&theater
    https://www.facebook.com/saara.lee.1/posts/898091906976999
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206394228668093&set=a.4055573661252.2156634.1039406147&type=3&theater

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.