Naslovna PETOPEDIJA PSI Transmisabilni venerični tumor pasa

Transmisabilni venerični tumor pasa

0
tvt petface

Transmisabilni venerični tumor (TVT), poznat još kao i transmisabilni venerični sarkom ili infektivni sarkom, prestavlja benigni tumor pasa koji najčešće napada spoljašnje genitalije. Danas se zna da se on prenosi na sluznicu genitalija putem tumorskih ćelija prilikom fizičkog kontakta dve jedinke, posebno za vrjeme koitusa.

Često se ćelije TVT-a prenesu na sluznicu nosne usne duplje, prilikom lizanja ili njušenja zaraženih genitalija. Prenošenje tumora na ove sluznice znatno olakšava postojanje nekih lezija na njima ili prekid integriteta samih sluznica.

TVT pod mikroskopomSimptomi
Tumor počnje da raste 15 do 60 dana nakon implantacije. TVT može da raste sporo i skoro neprimjetno godinama, a može da bude invazivan i da eventualno postane maligan. Kod mladih pasa pasa sa oslabljenim imunološkim sistemom tumor će lakše metastazirati. Po nekim istraživanjima metastaze su češće kod muških jedinki (16%) nego kod ženskih (2%). TVT metastazira najčešće na koži, potkožnom tkivu, limfnim čvorovima, očima, krajnicima, jetri, slezini, hipofizi i koštanoj srži.

Spoljašnje genitalije su najčešće primarna lokacija kod prirodno stečenih veneričnih tumora. Oboleli psi pre same dijagnoze pokazuju znake hronične nelagodnosti uz krvavi iscedak iz vulve ili prepucijuma. Kod ženki, tumor je najčešće lokalizovan u kaudalnom delu vagine ili u vestibulimu vagine. Kod mužjaka tumor je lokalizovan na bazi glansa penisa.

Pas sa transmisabilnim veneričnim tumorom
Pas sa transmisabilnim veneričnim tumorom

Kod pasa sa nazalnim TVT-om je prisutno kijanje, a ponekad može da se javi i deformitet lica. Transmisivni venerični tumor se takođe može pojaviti i na sekundarnim mestima kao što su koža, oralna šupljina, oči i predeo anusa.

Dijagnoza i terapija
Za tačnu dijagnozu TVT-a su obično dovoljni anamneza i klinička slika sa nalazom karakterističnih tumoroznih izraslina u predelu penisa ili vagine psa. Za preciznu dijagnozu koriste se citološke i histopatološke metode pregleda promenjenog dela tkiva. Zbog svog karakterističnog izgleda na citološkim preparatima, sama citologija kao metoda je dovoljna za sigurnu dijagnozu ovog tumora uzimajući u obzir i nalaz izraslina na polnim organima mužjaka i ženki.
U terapiji se pored kastracije i sterilizacije koriste i specifični citostatici kao i terapija zračenjem koja kod nas, nažalost nije dostupna.

Prevencija
S obzirom da se radi o polno prenosivoj bolesti prva i najefikasnija preventivna mera jeste  sterilizacija ženki i kastracija mužjaka. Na taj način se sprečava prenoženje tumorskih ćelija sa jedinke na jedinku.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstProblemi trećeg očnog kapka – Cherry eye
Sledeći tekstAlergije na buve kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime