Naslovna VESTI PSI NOVA ODLUKA: Jedan pas ili tri mačke u stanu!

NOVA ODLUKA: Jedan pas ili tri mačke u stanu!

3
tri mačke i jedan pas u stanu petface

Tri mačke ili jedan pas u stanu, koji se nalazi u zgradi za kolektivno stanovanje na teritoriji Banjaluke. Ovako glasi nova gradska odluka, koja je usvojena na poslednjem zasedanju. Pre svega ovoga, vlasnici će morati da dobiju saglasnost predstavnika etažnih vlasnika!

Kako prenose Nezavisne, kada su u pitanju dvorišta individualnih stambenih objekata, tj. kuća, brojka je nešto drugačija te se mogu držati dva psa i tri mačke. Takođe, kućne ljubimce je zabranjeno držati u zajedničkim prostorijama, terasama, haustorima i slično.

Ono što je najviše zabrinulo vlasnike kućnih ljubimaca u Banjaluci, jeste činjenica da je po usvojenoj odluci svaki vlasnik dužan da označi svog ljubimca mikročipom, a na zahtev komunalnog inspektora stoji da je dužan i pružiti dokaz o izvršenom čipovanju.

tri mačke i jedan pas u stanu petface

Takođe, u delu odluke koja se tiče kućnih ljubimaca istaknuto je da oni koji drže pse rase pitbul terijer, bul terijer, doberman, američki stafordski terijer, mastif, šarplaninac i sve ostale „opasne pse“, dužni su da ljubimce šetaju na povocu ne dužem od 1,5 metara i sa zaštitnom korpom.

Ovo je posebno razljutilo tamošnja Udruženja, a jedno među njima Udruženje za zaštitu životinja “Kerber” se i oglasilo:

– Nijedan pas neće biti agresivan ako ga čovjek takvim ne napravi i to je dokazana činjenica. Pogledajte samo statistiku na globalnom nivou – najviše ujeda izvrše takozvane male i bezopasne rase pasa, za Nezavisne su govorili predstavnici Udruženja.

Inače što se tiče čipovanja tu su svi saglasni, jer kako kažu „samo tako će se kazniti nesavesni vlasnici“!

Problem je što jedinstvena baza podataka svih mikročipovanih životinja kod nas ne postoji. Takođe, u više navrata smo se uvjerili da naši komunalni inspektori nemaju čitač čipova u posjedu i samim tim i ne mogu izvršiti kontrolu istih, rekli su iz “Kerber”-a.

Za sve postupke koji nisu u skladu sa Odlukom o komunalnom redu, a tiču se kućnih ljubimaca, za pravna lica je predviđena kazna od 500 do 7.000 KM, dok je za fizička lica iznos nešto manji i kreće se u rasponu od 100 do 1.000 KM ( 1 KM = 62 RSD ).

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLJUBAV: Maltezer Fido svaki dan pređe kilometre da bi video svoju Megi i štence!
Sledeći tekstDOČEKALI: Nišlije dobijaju prvi park za pse!

3 KOMENTARA

  1. Sram vas bilo!Primenjujte zakon koji je vec donesen!Sta ce raditi svi oni,tj. mi koji smo odgovorni vlasnici zivotinja?!Bez obzira na broj zivotinja koji zive u stanovima,odgovorni vlasnici sterilisu i kastriraju svoje pse i macke,cipujemo,uredno ih vakcinisemo i pruzamo veterinarsku negu!Ne drzimo ih po zajednickim prostorijama,terasama…Svako ko je odgovoran vlasnik ne izbacuje i ne razmnozava svoje zivotinje!Mislim da svako ko ima mogucnosti da pruzi zivotinji uslove za lep i normalan zivot ne treba da bude ogranicen brojem zivotinja koje ce drzati u stanu!Sta ce raditi vlasnici koji vec imaju vise od jednog psa ili tri macke?Bas me zanima kako ste to osmislili da resite?!Nazalost,postoje hordasi,koji gomilanjem zivotinja ugrozavaju i zivotinje i svoju okolinu!Njima je sigurno potrebna pomoc,pre nego kazna!Izmenama zakona o drzanju zivotinja najvise ce osetiti,nazalost,po ko zna koji put neduzne zivotinje!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime