Naslovna PETOPEDIJA PSI TROVANJE ASPIRINOM KOD PASA: Do trovanja dolazi kada pas proguta VEĆU KOLIČINU...

TROVANJE ASPIRINOM KOD PASA: Do trovanja dolazi kada pas proguta VEĆU KOLIČINU TABLETA! (VIDEO)

0
trovanje aspirinom kod pasa petface
Foto: Ilustracija

Aspirin je jedan od najrasprostranjenijih lekova koji se nalaze u kućnim apotekama. Bilo da se radi o redovnoj terapiji ili za „ne daj Bože“ ove tabletice koje se koriste protiv zgrušavanja krvi, bolova ili upala imaju blagotvorno dejstvo. Međutim, kada se radi o psima, aspirin može biti veoma toksičan. Zbog toga, vlasnici koji drže aspirin u kući ili ga primanjuju u terapiji svog ljubimca moraju biti krajnje oprezni i koristiti ga isključivo po uputstvu veterinara.

Do trovanja najčešće dolazi kada pas proguta veću količinu aspirina. Ovaj nesteroidni antiupalni lek, pošto dospe u stomak proizvodi salicidnu kiselinu koja se distribuira po organizmu. Ova kiselina je agresivna i dovodi do oštećenja digestivnog trakta. Dolazi do krvarenja u crevima koje izazivaju čirevi u želucu i tankom crevu. Simptomi su gubitak apetita, povraćanje, proliv.

PROČITAJTE I:

PRONAĐENA U ŽIVIM RANAMA: Ova kuca je lutala njivama, sva u ranama! (VIDEO)

DA LI BISTE GA UDOMILI: Ovu kucu NIKO NE ŽELI zbog toga što je crna i nema oko! (VIDEO)

“BORBA ZA DŽEKIJA”: Protest protiv TROVANJA, UBIJANJA I ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA! (VIDEO)

Takođe pogađa i nervni sistem, pas ima probleme sa hodanjem i koordinacijom, pokazuje opštu slabost, pa dolazi i do kolapsa. Zanimljivo je da se simptomi koje smo opisali mogu javiti i prilikom unosa netoksičnih doza aspirina, dakle prilikom redovne terapije pa je zbog toga važno da se pas pod ovom vrstom terapije prati i nadgleda od strane vlasnika ili veterinara.

trovanje aspirinom kod pasa petface

Ukoliko postoji sumnja i saznanje da je pas uneo aspirin u svoj organizam dijagnostičke procedure su usmerene na određivanje težine trovanja. Laboratorijske analize krvi treba da daju podatke o broju krvnih ćelija i hemijskih elemenate u serumu. Kod ovih trovanja rezultati pokazuju anemiju i nepravilnosti u elektrolitima. Takođe se može raditi test koji utvrđuje vreme zgrušavanja krvi jer aspirin drastično utiče na ovaj proces.

Kada pas pokazuje blaže simptome trovanja i lečenje započne u roku od 12 sati, lečenje se bazira na nešto jednostavnijem tretmanu dekontaminacije. Generalno, što pre počne lečenje to su veće šanse za oporavak. Ukoliko se radi o drastičnijim simptomima nije loše kao prvu pomoć izazvati povraćanje kako bi se aspirin i salicidna kiselina eliminisali iz želuca i odmah potražiti pomoć veterinara. U abulanti će se u zavisnosti od stanja primeniti ispumpavanje (ispiranje) stomaka a potom i davanje aktivnog uglja kako bi se preostali aspirin apsorbovao. Otrovanom psu je potrebno obezbediti nadoknadu tečnosti infuzionim rastvorima a ponekad je potrebno davanje lekova koji podstiču zarastanje rana na želucu i crevima ili štite gastrointestinalnu oblogu.

trovanje aspirinom kod pasa petface

Da zaključimo, aspirin kao lek nije štetan i u lečenju određenih oboljenja se koristi i u veterinarskoj medicini. U slučajevima kao što je lečenje arterijske tromboembolije vlasnici moraju striktno da se pridržavaju uputstva veterinara. Međutim, ukoliko oboleo pas pokaže znake netolerantnosti ili podložnosti negativnog dejstva aspirina biće potrebno smanjivanje pa čak i ukidanje ove vrste terapije. U svakom slučaju, mnogo veća opasnost preti od nenamernog gutanja aspirina naših radoznalih i nestašnih ljubimaca. Zbog toga, sa aspirinom, kao uostalom i svim drugim lekovima budite krajnje oprezni i držite ih tako da ljubimci ne mogu da ih dohvate.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIZA KOBIJA OSTAO NEUTEŠAN PAS: Ovo je bio pas Kobi Brajanta, koji još NE VERUJE DA VLASNIKA VIŠE NEMA! (VIDEO)
Sledeći tekst7 GODINA JE BIO ZATOČEN: On je pravi mučenik, PUN BUVA i KRPELJA, gladan i bez vode! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime