Naslovna VESTI TUŽNA PRIČA: Ova orka već 16 dana ne želi da napusti svoje...

TUŽNA PRIČA: Ova orka već 16 dana ne želi da napusti svoje mrtvo mladunče!

0
tuzna prica petface

Svega pola sata nakon rođenja mala orka je uginula, ali njena majka nije želela da je napusti

Već šesnaest dana jedan kit ubica privalaci pažnju javnosti u Sjedinjenim Američkim Državama i širom sveta. Nažalost nije u pitanju nikakva lepa priča. Kada se orki J35 u utorak 24. jula rodilo mladunče, kraj obala Vašingtona njena radost nije dugo potrajala. Svega pola sata nakon rođenja mala orka je uginula, ali njena majka nije želela da je napusti.

Jutjubom i društvenim mrežama su kružile fotografije kako nekoliko dana nakon smrti svog novorođenčeta, kit i dalje ne napušta telo. Međutim, sada se ta pažnja još više povećala, jer i 16 dana nakon uginuća tek rođenog mladunčeta, majka i dalje bdi nad njim.

KRVAVI POKOLJ: Japanski lovci ubili 122 ženke kita, koje su nosile mladunce!

Kako se telo počne spuštati ispod površine vode, ona ga izroni i drži na površini. Orka je tužna i nije joj lako da prihvati da je njeno maldunče mrtvo. Ona sigurno pati i to otežava situaciju njenom organizmu.

U svom prirodnom staništu, kod obala Britanske Kolumbije i Vašingtona, orke pate od neuhranjenosti. Ne zna se zašto je maldunče uginulo i naučnici žele da to otkriju, ali još nista ne mogu da preduzmu u vezi tog pitanja sve dok majka ne napusti telo svog novorođenčeta.

Probelmi sa neuhranjenosti su izazvani time što se orke oslanjaju na postojanje Činok lososa, kojih ima sve manje što potvrđuje i Nacionalna organizacija za okean i atmosferu. Populacija ovih kitova bi mogla da opstane, sada ih ima 75, ali problem je u tome što se već tri godine nije rodilo nijedno mladunče.

Naučnici i istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu se plaše da bi J35 mogla da ugine, iako je ženka od 20 godina starosti i može još da rađa.

Šta ugrožava kitove

Kitove ugrožava sužavanje i nestanak njihovog prirodnog staništa, nedostatak hrane i loše ophođenje ljudi prema njima. Tu su i mnogobrojni drugi problemi poput komercijalnog i rekreativnog ribolova, kao i klimatske promene.

Kitovi definitivno imaju snažna osećanja i mogu da pate, što pokazuje primer ove orke koja je izgubila mladunče 30 minuta nakon porođaja. Osetljive ubice traže svoju zaštitu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.