Naslovna VESTI PSI Znate onaj tužni izraz lica vašeg ljubimca? Evo šta on zapravo znači!

Znate onaj tužni izraz lica vašeg ljubimca? Evo šta on zapravo znači!

0
tužni izraz petface

Ok, već je poznato sve – kada nešto hoće naš ljubimac nakrivi glavu i namesti ONAJ tužni izraz lica. Svaki vlasnik je sumnjao da ovi mali glumci to namerno rade kako bismo se mi sažalili, a sada je to i naučno dokazano 😀 STručnjaci kažu – psi su sposobni da koriste mimiku u svrhu komunikacije!

POSLUŠAJTE ISTRAŽIVANJE: Bebe koje žive uz mace su ZDRAVIJE!

Biolog, Džulijen Kaminski, sa Univerziteta u Velikoj Britaniji i njen tim, sproveli su istraživanje u kome su učestvovala 24 psa kućna ljubimca različitih rasa, a rezultate objavili u časopisu „Scinetific Reports“. Onda kada bi im osoba direktno posvetila pažnju, psi su pravili različite izraze lica, a najčešće čuveni “pseći pogled” sa podignutim obrvama. Takva mimika mogla bi da bude svestan pokušaj da uspostave komunikaciju, zaključuju naučnici u studiji.

tužni izraz petface

Do sada se pretpostavljalo da je mimika kućnih ljubimaca, ma kako izražajna bila, posledica nenamernog ispoljavanja emocionalnog stanja, a ne nameran pokušaj komunikacije. Jedino kod primata, kao što su orangutani, utvrđeno je da je mimika direktna posledica prisustva publike.

NOVO ISTRAŽIVANJE: Psi NISU pametniji od mačaka!

Kaminski i njen tim su rešili da ispitaju da li i pseća mimika zavisi od pažnje ljudi.

tužni izraz petface

Zato su pse doveli u tri četiri različite situacije: čovek im se okrenuo (sa, odnosno bez poslastice), a zatim bi im okrenuo leđa, jednom sa, drugi put bez poslastice. U sve četiri situacije naučnici su snimali pse.

Rezultat: pseća mimika je bila znatno izraženija kada im je čovek bio okrenut licem, a poslastice, na iznenađujući način, nisu igrale nikakvu ulogu.

– Prema tome, možemo da zaključimo da izraz lica kod pasa zavisi od toga da li ih posmatramo, a ne od toga da li su uzbuđeni, kaže Kaminski.

Pa pogledajte sada u svog ljubimca i vidite da li ima nešto da vam kaže? 😀

Izvor: Blic

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPA OVO JE SJAJNO: Bibliotekarka dobila PLAĆENO ODSUSTVO jer joj se pas razboleo!
Sledeći tekstPANČEVO: Trovači posipaju roza tečnost uz hranu, otrovano više pasa i mačaka!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime