Naslovna VESTI U SRBIJI UMIRU I IZUMIRU: Bez ovih ptica će SRBIJA OSTATI, a...

U SRBIJI UMIRU I IZUMIRU: Bez ovih ptica će SRBIJA OSTATI, a razlozi su JEZIVI! (VIDEO)

0
u srbiji umiru i izumiru petface

Petnaest vrsta ptica već je iščezlo u Srbiji, među kojima su ruševac, beloglava patka, mala droplja, crni strvinar i istočni trstenjak, još nekoliko je kritično ugroženo uključujući i čuvenog orla krstaša, veliku droplju i morskog žalara, prenosi Blic.

Procenat ugroženih vrsta ptica u našoj zemlji veći je od evropskog i svetskog proseka, pokazuje nedavno objavljena publikacija „Crvena knjiga faune Srbije III – ptice”. Nažalost, za čak 15 regionalno izumrlih vrsta sada je prekasno, dok je za nekoliko vrsta ostalo još malo nade.

Stručnjaci kažu da je većina vrsta ugrožena usled raznih vidova uništavanja staništa od nekontrolisane izgradnje turističke ili energetske infrastrukture, do eksploatacije šuma ili intenziviranja poljoprivrede. Ipak, neke od njih još su lovne vrste poput grlica, jarebica, prepelica, jastreba i drugih, što znači da ih ugrožava legalna eksploatacija koju, nažalost, prate i masovni slučajevi krivolova.

Iščezavaju u Srbiji

-Veći procenat ugroženih vrsta kod nas u poređenju sa Evropom i svetom delimično je posledica činjenice da je verovatnoća iščezavanja malih lokalnih populacija veća u odnosu na celokupne svetske ili evropske populacije. Pojednostavljeno, iako mnoge vrste još dugo neće nestati sa lica zemlje, šanse da će iščeznuti u pojedinim regionima kao što je Srbija znatno su veće – objašnjava Dimitrije Radišić, jedan od autora knjige, inače sa Departmana za biologiju i ekologiju PMF-a u Novom Sadu.

Tim koji je radio na “Crvenoj knjizi” imao je zadatak da proceni rizik od iščezavanja 352 pouzdano zabeležene vrste ptica. U Crvenu listu uključeno je 123 vrsta čija je populacija koja se u našoj zemlji razmnožava i/ili boravi u toku seobe i zimovanja ugrožena, te 25 dodatnih vrsta koje su ugrožene u Evropi ili u svetu.

PROČITAJTE I:

“TATA ULOVIO BAMBI”: Postavljena fotografija deteta sa UBIJENIM LANETOM! (VIDEO)

LJUBAVNOJ PRIČI DOŠAO KRAJ: Klepetan se VIŠE NIKADA NEĆE VRATITI svojoj Malenoj! (VIDEO)

HVALA TI DOBRI ČOVEČE: Ovaj sveštenik iz Brazila nesebično POMAŽE PSIMA SA ULICE! (VIDEO)

Vrste u nestajanju

Rizik nije jednak za sve vrste, pa su ugrožene ptice Srbije podeljene u pet kategorija – regionalno iščezle, kritično ugrožene, ugrožene, ranjive i skoro ugrožene. U najvećoj opasnosti su kritično ugrožene vrste – velika droplja, ražanj, ćurlikovac, muljača, barska šljuka, orao kliktaš, orao krstaš, stepski soko, cvrčić trščar, mala lisasta guska, guska glogovnjača i crni orao. Za neke od kritično ugroženih vrsta postoji još sasvim mala nada da se u Srbiji gnezde (riđovrati gnjurac, bela kanja i riđa lunja) ili se kod nas ne gnezde svake godine što povećava rizik da će uskoro sasvim nestati (morski žalar, crna i belokrila čigra). Nažalost, veliki broj vrsta iz nižih kategorija ugroženosti uskoro bi mogao da se nađe među kritično ugroženim, poput sivog sokola čija populacija opada velikom brzinom.

Prikupljaju jaja i love mladunce

-Potrebno je pojačati primenu zakona na terenu jer su mnoge vrste ugrožene usled protivzakonitog ubijanja, prikupljanja jaja ili mladunaca. Sa druge strane, neophodno je ulagati u zaštitu ptica i u unapređenje njihovih staništa. Potrebni su nam i stroži zakoni jer deo ugroženih vrsta su lovne vrste, a lov može biti faktor rizika čak i ako je kontrolisan i planiran – nastavio je Radišić, prenosi Blic.

Nekoliko ugroženih vrsta koje se u Srbiji naglo oporavljaju kao modrovrana i beloglavi sup su upravo ptice u čiju se zaštitu ulaže mnogo napora.

“Crvena knjiga ptica Srbije” izašla je iz štampe početkom 2019. godine i rezultat je trogodišnjeg rada tima sačinjenog od 36 autora, a svoj doprinos dalo je i više stotina posmatrača i fotografa ptica okupljenih oko Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Deo identiteta

-Imamo duboku moralnu odgovornost i obavezu da sačuvamo ugrožene vrste za buduće generacije. Kroz posmatranje i očuvanje ptica gradimo i odnos prema prirodi i životnoj sredini. Ne treba zaboraviti da su ptice deo našeg kulturnog i istorijskog identiteta. Dalje, svaka vrsta ima svoje mesto u prirodi i na nezamenjiv način doprinosi dinamičnoj ekološkoj ravnoteži, a njihove „ekosistemske usluge“ lako su merljive – zaključuje naš sagovornik.

Krivolov kao biznis

Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ocenili su da u našoj zemlji godišnje bude ubijeno između 125.000 i 170.000 ptica. Svake godine krivolovci u Srbiji nezakonito uhvate 8.000 do 10.000 živih ptica pevačica koje završe na crnom tržištu u Srbiji i širom Evrope. Samo mali deo ptica bude otkriven i vraćen u prirodu.

Dragan Gmizić, novinar „Grinfild produkcije“ iz Novog Sada i autor nagrađivane emisije “Ravnica bez ptica” o lovu na zaštićene vrste životinja u Srbiji, smatra da je krivolov najprizemnije zadovoljavanje ljudskih nagona čija je cena trajno uništavanje ne samo jedne životinjske vrste, već izuzetnog prirodnog bogatstva, stoji na Blic.

u srbiji umiru i izumiru petface

Priroda kao supermarket

-Prema podacima Međunarodne unija za zaštitu prirode, Srbija se ubraja u jedan od šest evropskih centara biodiverziteta. Teritorija Republike Srbije i dalje nije veća od 1 odsto teritorije evropskog kontinenta, ali ovde živi – 51 odsto faune riba, 67 odsto sisara, 74 odsto ptica Evrope. Ovde se stalno govori o velikoj Srbiji. Pitam se – zar nam treba veća? Uostalom, kako se odnosimo prema bogatstvu koje imamo – kaže Gmizić.

Njegovo iskustvo pokazuje da se prema prirodi odnosimo kao prema nekakvom supermarketu iz kojeg svako ko poželi može da uzme drvo, ribe, gljive, lekovite trave, voće, divljač ili pticu. Organizovani lov na prepelice najbolje ilustruje takav odnos.

-Početkom avgusta počinju migracije ovih ptica sa severa na jug Evrope i Bliski istok. Migracioni put vodi i preko Srbije, u kojoj lokalne lovno-turističke organizacije pozivaju lovce iz inostranstva da dođu i masovno ubijaju ove ptice. Inače, četiri evra košta život jedne ptice.

Turistička ubistva

-Vikend lovni aranžmani od par stotina evra predstavljaju neodoljiv mamac za advokate, zubare, političare i ostale pripadnike italijanske, austrijske ili nemačke više srednje klase – nastavlja Gmizić.

Donedavno postojala je organizovana ilegalna trgovina ubijenim pticama i javnost je imala priliku da se upozna sa razmerama te trgovine prilikom čuvene afere “balkanska ptica” iz 2002. Ne treba zaboraviti da – potrošačko društvo najpre potroši čoveka, kako je to rekao novosadski aforističar Jovan Kragujević.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUDARAC ZA SLOBODU: Majmun razbio staklo u Zoo vrtu kako bi se oslobodio! (VIDEO)
Sledeći tekstOVOG ČOVEKA OBOŽAVAJU ŽIVOTINJE: Ljubav između njega i životinja je NEVEROVATNA! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime