Naslovna VESTI „NE“ UBIJANJU VUKOVA: Vukovi predstavljeni kao jeftine mete u Srbiji!

„NE“ UBIJANJU VUKOVA: Vukovi predstavljeni kao jeftine mete u Srbiji!

0
ubijanju vukova petface

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i WWF Adria (Svetska organizacija za zaštitu prirode) izrazilo je u utorak revolt zbog najavljene hajke na vukove koja treba da se održi 16. februara na prostoru zaštićenog područja Nacionalni park “Đerdap” i apeluju na nadležne da spreče taj lov, stoji na B92.

Oni su pozivali javnost da im se pridruži i “kaže ne najavljenom ubijanju vukova”, a od nadležnih traže odgovore na pitanja – “ako vukovi nisu bezbedni u zaštićenim područjima, gde će biti i kome smetaju vukovi u šumskim vrletima Đerdapa”. 

U saopštenju se navodi da je pre pet godina uprava Nacionalnog parka “Đerdap” planirala da ubije oko 100 evropskih jelena, a razlog je bila navodna prenaseljenost. 

Iz Društva upozoravaju da je nemoguće da na istom području postoji prenaseljenost plena i predatora, pa se postavlja pitanje potrebe da se vukovi ubijaju. 

PROČITAJTE I: 

PROZVALI SU GA VUKODLAK, a nisu hteli da mu pomognu!

-Sam naziv najavljene manifestacije ‘Susret sa vukom’ izrazito je ciničan. Umesto da nacionalni park prisustvo vukova iskoristi na najbolji mogući način, promovišući divlju i očuvanu prirodu, oni te mitske životinje predstavljaju kao jeftine mete, kazao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, prenosi B92. 

On je istakao da vukovi imaju neprocenjivo veliki ekološki, sanitarni, kulturološki i duhovni značaj u celom svetu, a posebno kod naroda na Balkanu i dodao da “neopravdano ubijanje vukova ne može i ne sme da bude turizam”. 

Udruženja napominju da Srbija nema izrađen plan upravljanja populacijama vuka i njegov izlov se planira na neodgovarajućim i nepouzdanim podacima. 

ubijanju vukova petface

Ukazuje se da je Srbija, kao potpisnica najznačajnijih međunarodnih konvencija iz oblasti zaštite biološke raznovrsnosti (Konvencija o biološkoj raznovrsnosti, Konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i staništa, Konvencija o međunarodnom prometu ugroženih divljih vrsta), u obavezi da izrađuje ovakve planove i da lov i druge oblike korišćenja divljih vrsta zasniva na pouzdanim i tačnim podacima i da osigura dugoročno očuvanje populacija tih vrsta. 

Iz Društva navode da je to dodatni razlog da se lovci i nadležne institucije suzdrže od bilo kakve promocije lova na vukove, a pogotovo lova kao turističke atrakcije. 

-Važeći zakonski okvir u Srbiji omogućava lov i seču šume u najvrednijim prirodnim područjima, nacionalnim parkovima. Retke su zemlje koje imaju tako neodgovoran odnos prema svom prirodnom nasleđu, rekao je direktor WWF Adrija Deni Porej. 

PROČITAJTE I: 

NEVEROVATAN NAČIN kojim se ovaj bul terijer oslobađa SAMOĆE!

Prema njegovim rečima, organizovanje ovakvih manifestacija u potpunoj suprotnosti sa savremenim konceptom zaštićenih područja. 

Zbog toga je pozvao organizatore i nadležne institucije da odustanu od ovakvih manifestacija i bave se onim što im je primarni cilj definisan Zakonom o nacionalnim parkovima: očuvanje i unapređenje vrednosti biodiverziteta, geodiverziteta, kao i kulturno-istorijskih vrednosti. 

Vodeći stručnjaci procenjuju da Srbiju naseljava oko 800 jedinki vukova, dok svake godine u hajkama i na mrciništima bude ubijeno njih oko stotinu. Iskustva naučnika iz mnogih država Evrope i Severne Amerike pokazala su da se ubijanjem vukova ne rešavaju problemi poput sukoba stočara, zaključuje se u saopštenju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstRudolf pobedio smrt, ali bukvalno: Dali su mu injekciju za eutanaziju, a on se probudio!
Sledeći tekstNAUKA REKLA SVOJE: Pas vlasniku produži život za prosečno dve godine!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime