Naslovna VESTI PSI UDRUŽENJA REAGOVALA: JKP “Naš dom” Požega planira da ubije 1.300 pasa od...

UDRUŽENJA REAGOVALA: JKP “Naš dom” Požega planira da ubije 1.300 pasa od 1.500 uhvaćenih?

1
ubije 1.300 pasa petface

Plan da JKP “Naš dom” Požega od 1.500 uhvaćenih ubije 1.300 pasa – osvanuo je u javnosti i razljutio sve ljubitelje životinja! U redakciju Petface stigao je dopis koji su JKP “Naš dom” iz Požege uputila Udruženja za zaštitu životinja, a povodom ovog plana!

Iako je Zakonom dozvoljena eutanazija pasa samo u posebni slučajevima – kada je životinja povređena, neizlečivo bolesna, telesno deformisana ili na drugi način onesposobljena pa oporavak nije moguć – ovo komunalno prezumeće drugačije deluje.

– Ovakva usluga nije u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, pošto sve i da služba koja potpiše ugovor o obavljanju traženih usluga uhvati 1.500 životinja u opštini Požega, verovatnoća da će oko 90% tih životinja biti agresivna ili neizlečivo blesna je skoro ravna nuli, piše u dopisu Udruženja.

Pročitajte još:
POŽEGA: Šarplaninac će biti eutanaziran, ukoliko mu ne nađemo dom!

Dalje, kako oni navode, u opisu javne nabavke je navedena tehnička specifikacija u kojoj se u postupku traže usluge hvatanja, zatim lišavanja života teško (neizlečivo) bolesnih i agresivnih životinja, vraćanja životinja na prethodno (prvobitno) stanište i udomljavanje životinja. Navedene su okvirne količine, odnosno broj životinja koji je predviđen za hvatanje, i on iznosi oko 1.500 napuštenih životinja.

ubije 1.300 pasa petface2
Sajt: jkpnasdompozega.co.rs na kome možete pronaći sporni dokumet

– Ovaj podatak izaziva sumnju da se nerealno prikazuje broj planiranih hvatanja napuštenih pasa i mačaka, pošto se u ovom slučaju radi o opštini od 30.000 stanovnika. Prema metodologiji izračunavanja broja vlasničkih i napuštenih životinja koje koriste sve značajnije organizacije i institucije u svetu koje se bave zdravstenom zaštitom i zaštitom životinja, na teritoriji ove veličine može se očekivati od 300 do maksimalno 500 napuštenih pasa. Kao primer navodimo Grad Pančevo, od 123.000 stanovnika, koji je u 2015. godini uhvatio oko 700 životinja, napisali su.

Pročitajte još:
BRAVO, BRAVO: Policajac Dario spasio promrzle štence!

Oni navode da umesto da bude na začelju opština i gradova u Srbiji po pitanju rešavanja problema napuštenih životinja, mala opština poput Požege mogla bi da bude jedna od humanijih i efikasnijih ako bi usvojila jasan program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, koji je propisan Zakonom o dobrobiti životinja.

Udruženja su povodom plana da ubije 1.300 pasa tražila da se po hitnom postupku ovakav plan stavi van snage, jer za predmet – kako kažu – ima krivično delo!

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – “SPANS”
Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda “BETA” Beograd
Društvo ljubitelja životinja “Ljubimci” Pančevo

Udruženje za brigu o životinjama Banata “Beta” Zrenjanin 
Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine “BETA” Zaječar 
Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine “BETA” Zaječar – ogranak Knjaževac

Čekamo reakciju nadležnih,..

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.