Naslovna VESTI PSI ŠTA JE BOLJE: Odbiti ili ubiti krpelja, pitanje je sad?

ŠTA JE BOLJE: Odbiti ili ubiti krpelja, pitanje je sad?

0
ubiti krpelja petface

Jedna od najvećih dilema vlasnika pasa kada biraju sredstvo zaštite od krpelja, buva i komaraca je: da li koristiti ono koje ih odbija ili ubija? Kako bi došli do odgovora, pre svega treba znati kako dolazi do zaražavanja i koje su to bolesti koje prenose krpelji.

Mehanizam zaražavanja je jednostavan i na nesreću vlasnika pasa krajnje efikasan. Krpelji se hrane krvlju i ukoliko tokom ishrane unesu nekog od izazivača bolesti postanu njihovi prenosnici. Izvori patogena u prirodi žive u toplokrvnim divljim životinjama, glodarima i  pticama. Sami krpelji ne oboljevaju – jednostavno samo šire izazivače bolesti. Prelaze na novi izvor hrane – često su to psi, a tokom sisanja krvi ubacuju parazite, rikecije ili bakterije koje izazivaju brojne bolesti. Treba znati da različiti krpelji prenose različite bolesti.

PROČITAJTE I:

I KOMARCI UBIJAJU, ZAR NE: Najbolja preventiva je sprečiti ujed komarca, a VIDITE KAKO!

Piroplazmoza, babezioza i krpeljska groznica su tri uobičajena imena za, kada se radi o psima, najčešće oboljenje koje se dijagnostifikuje u našim krajevima. Izaziva je mikroskopski parazit Babesia canis koji napada ćelije crvenih krvnih zrnaca. Pored opšte slabosti i visoke temperature, mogu se javiti i otekli limfni čvorovi, problemi sa disanjem i različii neurološki problemi. Tamna boja mokraće koja ponekad poprima boju Koka Kole je rezultat raspadnutih ćelija crvene krvne loze i znak je da hitno treba potražiti pomoć veterinara. Kod štenaca, anemija ima mnogo ozbiljnije posledice i češće izaziva smrt, ali ukoliko se ne leči blagovremeno, fatalni ishod je moguć i kod odraslih pasa.

Erlihiozu izaziva rikecija iz roda erlichia pa otuda i naziv bolesti. Za razliku od od babezije ovaj parazit napada ćelije belih krvnih zrnaca. I ovo oboljenje može imati akutnu i hroničnu formu. Znaci bolesti su visoka temperatura, groznica, oticanje limfnih čvorova, gubitak apetita, a karakteristična je pojava tačkastih krvarenja po koži, sluzokoži i unutrašnjim organima. Nažalost, ukoliko se ne leči na vreme i erlihioza može da izazove smrt ljubimca.

Mere prevencije

Izuzetno je važno primenjivati prilično jednostavne mere prevencije koje se odnose na sprečavanje kačenja i ujeda krpelja. Tokom šetnji i boravka u prirodi treba izbegavati zapuštene travnate površine, nisko žbunasto rastinje i šume u kojima ima sitnih divljih životinja, glodara i krpelja. Naravno, to je gotovo nemoguće pa je izuzetno važno koristiti Foresto® ogrlice ili Advantix® ampulice koje štite psa od krpelja ali i drugih spoljnih parazita kao što su buve, komarci ili papadaći.

Bolest na koju svi prvo pomisle kada se govori o krpeljima je Lajmska bolest ili Borelioza. Poznata je po tome što i ljudi mogu da obole ukoliko dožive ubod zaraženog krpelja. Radi se o bakterijskoj infekciji, pa je lečenje, ukoliko se započne na vreme prilično jednostavno i uspešno upotrebom odgovarajućih antibiotika. Međutim, pazite! Često se dešava da ovi znaci nisu izraženi i da bolest pređe u hroničan tok kada dolazi do brojnih komplikacija na zglobovima, nervnom sistemu, srcu i moždanoj opni. Javljaju se malaksalost, povišena temperatura kao i oticanje zglobova uz hramanje. Do prvih simptoma mogu proći meseci od trenutka ugriza i unosa parazita.

ubiti krpelja petface

Ogrlice

Za vlasnike koji imaju običaj da zaborave da na 4 nedelje primenjuju Advantix® u ampulicama, postoji rešenje u obliku Foresto® ogrlice. One takođe imaju svojstvo da ne dozvoljavaju ujed parazita tako što ih odbijaju, a u kontaktu sa kožom ubijaju. Pored toga, ove ogrlice su vodootporne, kontakt sa vodom ne umanjuje njihovo dejstvo i pružaju efikasnu zaštitu mnogo duže – do 8 meseci!

Anaplazmoza je još jedna bolest koju izaziva bakterija. Prvi simptomi se javljaju 10 – 14 dana od ujeda ali mogu proći i meseci pre nego pas pokaže znake bolesti. Pre svega, prisutni su potištenost, povećani limfni čvorovi, povišena temperatura i otečeni, bolni zglobovi. Ovu bolest domaći veterinari sve češće utvrđuju kod pasa pa i o njoj treba voditi računa.

Kao što vidite, kod svih oboljenja može proći duži vremenski period od ujeda krpelja do pojave prvih simptoma. Za to vreme paraziti mogu da naprave velike probleme organizmu ljubimca. I tako dolazimo do pitanja koje smo postavili na početku: da li koristiti sredstvo koje odbija ili ubija parazite? Odgovor je jasan – idealan preparat je onaj koji sprečava krpelje da ujedu psa, dakle ima dvostruko dejstvo.

Advantix® je preparat koji odbija i ubija parazite pre nego što ugrizu psa i time smanjuje rizik od prenošenja bolesti. Nalazi se u ampulici koja je jednostavna za upotrebu i kada se nanese na psa veoma se brzo širi celom površinom dlake i kože. Ima svojstvo da odbija krpelje čim dođe u kontakt sa ovako tretiranim ljubimcem. Na taj način Advantix® sprečava da se krpelj zakači za kožu, ujede psa, započne ishranu i prenese izazivača bolesti. Naravno, pod nepovoljnim uslovima, moguće je da ipak dođe do kačenja krpelja. Srećom tu nastupa sastojak Advantixa koji brzo i efikasno ubija krpelja kada on dođe u kontakt sa kožom.

Ne zaboravite da se efikasna zaštita protiv krpelja postiže samo kontinuiranom upotrebom preparata jer su krpelji po novim istraživanjima aktivni tokom cele godine. Klimatske promene su dovele do toga da imamo veoma mali broj dana tokom godine kada nema aktivnih krpelja u prirodi pa je opasnost od njih stalno prisutna.

Pre upotrebe detaljno proučiti upustvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na veterinarski lek posavetujte se sa veterinarom ili farmaceutom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstU OPASNOSTI JE: Luta Ovčom povređene glave, a povrede je možda dobio U BORBAMA!
Sledeći tekstOVO JE PRAVI POSAO IZ SNOVA: 2.500 evra plata, a uslov je da volite životinje!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime