Naslovna VESTI PSI AKCIJA KOJA JE POSRAMILA I NAS VELIKE: Učenici sakupili novac, organizovali akciju...

AKCIJA KOJA JE POSRAMILA I NAS VELIKE: Učenici sakupili novac, organizovali akciju i napravili kućice za pse!

0
Učenici petface

Za sve one koji ne znaju, Veliki Borak je mesto nadomak Beograda, u kome žive najdivnija deca na planeti. Mi to tvrdimo 😉 Našoj redakciji se obratila Biljana Popović, čija su nas deca ovoooliko oduševila.

Naime, u okviru projekta kojim su se bavili, veliku pažnju deca su SAMOINICIJATIVNO posvetila problemu napuštenih pasa!

Učenici petface

– Na ulicama Velikog Borka ima MALO pasa lutalica, ali je zato prisutan VELIKI BROJ vlasničkih pasa koji se kreću bez nadzora vlasnika. Većina ovih pasa nije ni vakcinisana, niti čipovana, a kamoli sterilisana ili kastrirana. Zato je potrebno, kad god se ukaže prilika, edukovati građane o posledicama njihove neodgovornosti. Ne ujedaju samo lutalice! I vlasnički psi ujedaju! Ne razvlače smeće samo lutalice! I vlasnički psi razvlače smeće! Ne razmožavaju se samo lutalice! Razmnožavaju se i vlasnički psi, stoji u jednom delu ovog projekta.

A onda korak, po korak, sistematski, baš kao veliki stručnjaci, deca su krenula u AKCIJU. Kako pomoći, edukovati, rešiti,…

Učenici petface

– Edukacija (uz sankciju) je jedini način da se podigne opšti nivo svesti u pravcu odgovornijeg odnosa prema svim bićima koja zavise od nas. Zato su pisali pismo predsedniku GO Barajevo, Slobodanu Bati Adamoviću. Takođe, pokrenuli su likovnu akciju na temu „Av, av… ja sam napušten pas“ koji će biti izložena u holu škole. Likovne radionice organizuju se za svu decu, od predškolaca do učenika četvrtog razreda. Sledeći korak je bio kreirati e-knjigu „Dnevnik jednog psa“ koja će biti prikazana na priredbi „Tragom napuštenih pasa“, objasnila nam je Biljana.

BRAVO DECO: Učenici Gimnazije skupili novac za lečenje psa kog je udario automobil!

Deca su uz pomoć svoje sjajne učiteljice krenula i korak dalje. Zato su sastavili i poslali mail ORKI – neprofitnoj organizaciji za dobrobit životinja, zaštitu životne sredine i ruralni razvoj u Srbiji, udruženju građana „Help animals“, Udruženju za zaštitu i prava životinja „Sloboda za životinje“, Udruženju za brigu o životinjama Timočke krajine „BETA“, Udruženju za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti „Feniks“.

Učenici petface

Potom smo napravili pano na temu „Pas je najbolji čovekov prijatelj“ i postavili ga u hol škole. Pislai smo svim novinarima, portalima, vama, Jovanu Memedoviću, kaže nam Biljana!

Usledila je i izložba dečjih likovnih radova na temu „Av, av… ja sam napušten pas“ u holu škole kako bi je videlo što više ljudi. Istovremeno, uz pomoć mame, Danijele Nikolić, sašili su kostime psa za priredbu!

Učenici petface

– U okviru likovne radionice „Deca – psima“ učenici prvog, drugog i trećeg razreda prave radove (predmete) za prodajnu izložbu kako bi obezbedili novac za kupovinu neophodnog materijala od koga će napraviti privremene kućice za pse, s obzirom da je period od decembra do marta za napuštene kuce najteži. Kreiraju, štampaju i lepe plakate po selu. Kuce kao da znaju, kao da osećaju da deca žele da im pomognu. Prate ih u stopu dok postavljaju plakate. Pojedini plakati nisu opstajali ni dan, jer su ih vandali cepali, kaže nam ova sjajna žena!

Učenici u Sremskoj Mitrovici pokrenuli akciju – USVOJI PSA, POKAŽI HUMANOST!

Učenici petface

Tu su i kućice koje prave, tu su poruke koje obilaze region, tu su dirljive reči ove sjajne dece!

Učenici petface

Mi smo vam samo ukratko prepričali kako je tekla ova akcija, adetaljnu metodologiju možete ispratiti na linku Naša JA MOGU priča o promeni!

Učenici petface

Nemamo šta da dodamo osim HVALA VAM ŠTO POSTOJITE I VRAĆATE VERU U BOLJE SUTRA!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSPLIT: Ronioci u moru pronašli psa sa vezanim kamenom oko vrata!
Sledeći tekstUDOMITE JE: Tina je pas, kome je preminuo vlasnik. Ona spava na njegovoj jakni i plače!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime