Naslovna VESTI PSI Udomili su psa sa ulice, a danas Lajka „radi“ u Crvenom krstu...

Udomili su psa sa ulice, a danas Lajka „radi“ u Crvenom krstu Hrvatske!

0
Udomili su psa sa ulice petface

Udomili su psa sa ulice: 58 godina, nakon što je Lajka otišla u svemir, njena imenjakinja je počela da „radi“ u Crvenom krstu Hrvatske! Zanimljiva priča nam stiže iz Hrvatske, a vraća nas dva meseca unazad. Spasili su je kao napušteno štene sa ulice, a danas radi u Crvenom krstu Hrvatske!

U maju ove godine na Facebook-u su videli da volonteri jedne loklane organizacije, mole za pomoć malom napuštenom štenetu koje je lutalo, u blizini naselja Crnac. Uz velik promet cisterni, šanse da malo štene na toj zaobilaznici preživi bile su gotovo nikakve.

Udomili su psa sa ulice petface

-Tog je dana uz to padala i strašno jaka kiša te smo kolega iz službe za psihosocijalnu pomoć Gradskog društva Crvenog križa Sisak i ja, odmah odlučili otići na lice mjesta kako bismo spasili psića. Do kože pokislo i promrzlo štene privremeno smo sklonili u naše prostorije, osušili ga i nahranili, priča za „Index“ Igor Čičak, ravnatelj GDCK Sisak.

Malo, tada ničije i bezimeno štene, dobilo je ime Lajka. Nakon samo nekoliko dana, svojom bezuslovnom ljubavlju, dobrotom i pogledom punim zahvalnosti i inteligencijom, Lajka je osvojila srca svih zaposlenih, ali i unela ogromnu radost u živote korisnika usluga Hrvatskog Crvenog krsta.

Udomili su psa sa ulice petface

Tada su zaposleni odlučili – Lajku će zadržati i “prekvalifikovati” pa će od napuštenog psića postati službeni terapeutski pas koji će pomagati ljudima.

Tako je „GDCK Sisak“ postalo prvo društvo Crvenog krsta u Hrvatskoj, koje je u svoje redove primilo i pse. Osim što će, kroz projekt koji su pokrenuli, spasiti život mnogim psima, ujedno će uveliko ulepšati i život korisnicima usluga Crvenog krsta.

– Poznavajući problem udomljavanja i velikog broja pasa koji čekaju svoj novi dom, a i u okviru našeg iskustva sa psihosocijalnom podrškom, odlučili smo zadržati Lajku te pokrenuti pilot – projekt treninga terapeutskih pasa za psihosocijalnu podršku. Psi koje bismo trenirali za psihosocijalnu pomoć koristili bi u radu sa starim i nemoćnim osobama, braniteljima i ostalim ranjivim skupinama ljudi, prema iskazanom interesu, kaže Igor.

Prema procenama, malena Lajka ima oko četiri meseca, a svakog jutra dolazi na svoje radno mesto u prostorije Crvenog krsta u Sisku. Sa posla odlazi u 16 časova, sa jednim od zaposlenih koji ju je primio u svom domu.

Udomili su psa sa ulice petface

– Trenutno je na socijalizaciji, a kada napuni šest meseci, počeće sa prvim modulom treninga sa sertifikovanim trenerom za pse. Nameravamo proširiti projekt treninga pasa za psihosocijalnu pomoć u koji ćemo uključiti isključivo napuštene pse i sa njima prolaziti program obuke, kaže Čičak.

Nadamo se da će ovaj humani projekt iz Siska dati sjajne rezultate i da će biti uzor za slične ideje, a maloj Lajki i njenoj ekipi ss posla želimo mnogo srećnih radnih sati, ali i dobre zabave. 

Izvor, Foto: Index.hr

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.