Naslovna VESTI MAČKE Ovo morate znati, pre nego što udomite mačku!

Ovo morate znati, pre nego što udomite mačku!

1
udomite mačku petface

Voleli biste da udomite mačku? Razumemo vašu želju, jer će ona pre svega obogatiti vaš život! Međutim, znajte – to je dugoročna obaveza, pa ako to shvatate kao udovoljenje svojih trenutnih potreba – zaboravite. Istraživali smo i sada vam navodimo 10 najbitnijih stavki koje bi trebalo da uzmete obzir pre nego što udomite mačku.

1.Mačke su dugovečne

Pojedine mačke mogu doživeti duboku starost, čak do dvadeset godina! O tome treba razmisliti. Pre usvajanja, na prvom mestu postavite sebi pitanje da li ćete moći da budete uvek prisutni u budućem životu vašeg četvoronožnog prijatelja.

2.Sve košta

Odgajanje mačke može koštati i do nekoliko stotina evra godišnje. To podrazumeva hranu, posip i kutiju za posip, činije, četku ili češalj, igračke, grebalicu i druge dodatne sitnice. I naravno – vakcinacije, potencijalne tretmane i redovne posete veterinaru.

3.Neophodna im je pažnja

Istina, mačka je nezavisnija od psa. Ali i pored toga, morate joj pokloniti deo vremena svakog dana igrajući se sa njom, mazeći je, itd. Koliko god da su nezavisne, mačkama je potrebno društvo čoveka.

udomite mačku petface

4.Kutija za posip je od velikog značaja

Mačke su izuzetno uredne životinje. Stoga je odabir kutije za posip, kao i samog posipa, veoma važan. Kutija mora biti dovoljno velika da mačka može lako u nju da uđe. Neke mačke, pak, preferiraju određenu vrstu posipa (finog zrna, krupnog zrna, od silikona, itd.) i odbijaju da obave svoje potrebe ukoliko ste odabrali „onaj pogrešni“. Kutiju za posip bi trebalo postaviti na što izolovanijem mestu, kojem mačka može lako pristupiti, i neophodno je redovno je čistiti.

5.Sve mačke grebu

Grebanje je urođena radnja i ne bi trebalo sprečavati je. Moguće je naučiti mačku da ne grebe nameštaj, ali pre toga joj morate obezbediti adekvatnu zamenu – grebalicu na kojoj će moći lepo da naoštri noktiće.

6.Četkanje je oblik higijene

Iako se mačke same umivaju, potrebno je četkati ili češljati im dlaku najmanje jednom sedmično, kako bi im krzno bilo sjajno. Redovno četkanje umanjuje i mogućnost za stvaranje loptica dlake u stomaku vaše mačke.

7.Obožavaju rutinu

Mačke su životinje koje funkcionišu po ustaljenom ritmu. Da bi se mačka osećala bezbedno u novom domu, trebalo bi joj osigurati okruženje bez mnogo promena: hranite je u isto vreme svakog dana, igrajte se sa njom otprilike u isto doba dana, nemojte praviti velike izmene u prostoriji u kojoj ona boravi, itd.

udomite mačku petface

8.Trebalo bi je sterilisati

Bez obzira na to što ne planirate vaše mezimče da izvodite napolje, mačku (bez obzira na pol) je najbolje sterilisati kada imaju između 4 i 6 meseci. Ne samo što sterilizacija sprečava prekobrojnost mačje populacije (što kasnije uglavnom dovodi do eutanazije), već se time poboljšava i kvalitet života i ponašanja životinje. Na primer, mužjaci su manje agresivni i teritorijalno nastrojeni kada su sterilisani. Sa druge strane, ženke su mnogo mirnije i nežnije.

Sterilizacija mačaka: Da li je i koliko opasna sterilizacija mačaka?

9.Jedna mačka je dobro, dve su još bolje

Pojedine mačke su društvenije od drugih i priželjkuju mačje društvo u kući. Udomljavanjem dve mačke umesto jedne automatski rešavate dva problema – potrebu mačke za vežbanjem i za socijalizacijom.

10.Preplaviće kuću svojim prisustvom

Iako je diskretna i nezavisna, mačka je sveprisutna u kući. I ona zna kako da vas nauči da je volite! Smatraćete je istinskim članom porodice!

Dakle, dobro ste prošli osnovne korake sa nama. Sada je na vama da razmislite, čekirate listu i udomite mačku, jer pored svega dobićete prijatelja za celi život!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDEČIJE SUZE: Održan protest „Danas Sten – sutra ja“ u Novom Sadu! (FOTO)
Sledeći tekstNapravili su izum i promenili život slepom psu Badiju!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime