Naslovna PETOPEDIJA PSI Udomljavanje za početnike: sve što niste znali na temu udomljavanje!

Udomljavanje za početnike: sve što niste znali na temu udomljavanje!

3
udomljavanje pasa petface

Udomljavanje podrazumeva uzimanje pasa ili mačaka sa ulice ili prihvatilišata i brigu o njima. Udomljavanje predstavlja najhumaniji humani način da pomognete napuštenoj mački ili psu, da im pružite dom, negu, zdravstvenu zaštitu i dobar život. Kod nas postoji veliki broj pasa i mačaka lutalica kojima je potrebna pomoć, a isto tako mnogi se nalaze u pihvatilištima i sa nadom čekaju svoje nove vlasnike.
Kada se odlučite za udomljavanje psa ili mačke, važno je da znate da odmah treba da počnete da se brinete o njemu. To znači da svom novom prijatelju treba da pružite osnovne uslove za njegov život. Obezbedite mu mesto za spavanje, posude za hranu i vodu, pribor za higijenu i budite odgovorni i brižan vlasnik. Pomozite vašem drugaru da se oseti dobrodošlim i pružite mu sigurnost. Prilagođavanje ljubimca na novo okruženje može trajati samo nekoliko dana, ali i nekoliko nedelja pa i meseci. Zato je bitno da mu se posveti pažnja već prvog dana kako bi privikavanje bilo što efikasnije.

Udomljavanje ljubimaca se može obaviti uzimanjem ljubimca direktno sa ulice ili iz prihvatilišta. Ukoliko je udomljavanje ljubimca direktno sa ulice važno je da ga odmah odvedete kod veterinara na detaljan pregled. Veterinar će utvrditi njegovu okvirnu starost, pogledati da li ima neke parazite u krznu i na koži, izvršiti detaljan pregled, očistiti od unutrašnjih i spoljnih parazita. Zakazaće vakcinaciju protiv besnila i pri tom obavezno obeležiti mikročipom. Postoji verovatnoća da je ljubimac bolestan, ili zaražen nekom bolešću zbog loše ishrane i higijene, uopšte uslova u kojima je živeo pre usvajanja. Nakon obavljenog pregleda dogovorite se sa veterinarom oko sterilizacije. Sterilisanje ljubimaca poželjno prvenstveno zbog njihovog zdravlja. Ako je ljubimac zdrav možete ga odmah voditi kući i obezbediti mu udoban dom. U slučaju da boluje od neke bolesti, veterinar će vam dati tačna upustva kako da se brinete o njemu i da ga negujete da bi on što pre ozdravio.

petopedija-udomljavanje-pasa-1
Udomite, spasite život!

Ukoliko se udomljavanje vrši iz prihvatilišta, podrazumeva se da je pas prethodno vakcinisan, čipovan i da odmah možete da ga vodite kući.

Prilikom privikavanja vašeg ljubimca na novi prostor morate biti strpljivi i odgovorni. Pas ili mačka moraju da se naviknu na mesto za odmor i spavanje, ishranu i obavljanje nužde. Zato je vaša strpljivost igra važnu ulogu.

Neki ljubimci se brzo naviknu na nove uslove, a nekima je potrebno više vremena. Ne zaboravite – udomljavanje je veliki korak i za vas i za vašeg novog prijatelja.

Udomljavanje će nekom psu ili mački spasiti život. Svake godine u Srbiji strada veliki broj napuštenih životinja. Neke izgube život usled surovih uslova uličnog života, druge bivaju zlostavljane od strane ljudi, a većina biva eutanazirana.

Udomljavanje predstavlja humani gest ljudi vole životinje ali i pokazuju brigu za svoju životnu okolinu. Napušteni ili rođeni u okruženju bez vlasnika, odgovarajuće nege i zdravstvene zaštite predstavljaju potencijalnu opasnost za druge životinje ali i za nas ljude.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana golubova: u čemu se sastoji osnovna ishrana golubova?
Sledeći tekstBoginje kod kunića

3 KOMENTARA

  1. U sredu ova mlada labradorka, mora ponovo da se vrati na ulicu. Pomozite da joj se nadje makar privremeni smastaj. Vakcinisana je, revakcinisana, ociscena od parazita. Ima 6 meseci. Obozava decu i ljude. Ne dozvolite da se ponovo vrati na ulicu, a morace….0640312191

    • Mi ne znamo nista o tome, moracete da kontaktirate gospodju Mirjanu na broj telefona koji je ostavila 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime