Naslovna VESTI 28 BEOGRADSKIH LABUDOVA UGINULO ZBOG KANALIZACIJE?! Evo šta je pokazala analiza vode!

28 BEOGRADSKIH LABUDOVA UGINULO ZBOG KANALIZACIJE?! Evo šta je pokazala analiza vode!

0

Analiza vode sa leve obale Dunava iz Jojkićevog dunavca, koju je sprovela Inspekcija za zaštitu životne sredine, pokazuje da su labudovi, nađeni u tom kanalu u poslednja dva meseca, uginuli najverovatnije zbog nedostatka kiseonika u kanalima, kao i prisutva pesticida sa obližnjih farmi.

Direktor Agencije za zaštitu živote sredine Filip Radović rekao je Tanjugu da je analiza uzoraka vode, koja je uzeta dva kilometra od uliva u Dunav, pokazala da je na dve od tri lokacije došlo do promene organoleptićkih svojstava vode, odnosno boje i mirisa, kao i da je voda bila lošeg kvaliteta.

U POODMAKLOJ TRUDNOĆI OSTALA JE NA ULICI: A onda je postala ZVEZDA!

Takođe, naveo je da je na sve tri lokacije bila povećana količina amonijačnog i nitritnog azota, ali i da je u vodi nedostajalo kiseonika. Radović je rekao i da na Dunavu, gde je i došlo do uginuća oko 28 labudova i drugih životinja, postoji decenijski problem kanalizacione mreže, kao i otpadnih voda.

Pojasnio je da se često dešava da i zbog lokalnih farmi, živi svet i ribe u kanalima uginu, a da mnogi građani koji se bave poljoprivredom nisu edukovani o opasnosti koji pesticid može da izazove po živi svet.

spasio labuda petface

Radović je naveo da će Inspekcija za zaštitu životne sredine utvrditi koje mere treba preduzeti.

Podsetio je da je briga o zaštiti životinja u nadležnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije, sektora u resornom ministarstvu koji se bavi prirodom i Inspekcija za zaštitu životne sredine, koja treba da procesuira onog ko je počinio ekološki prestup, ukazujući da je potrebno raditi na podizanju svesti i edukovanju građana kako da čuvaju svoju životnu sredinu.

LJUBIMCI su bolji od LEKOVA ZA SMIRENJE: Samo ih volite beskrajno, a oni će vam dati sebe

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je Tanjugu da Drštvo nije imalo uvid u analize vode nakon uginuća labudova na levoj obali Dunava, ali da je sigurno da je leva obala reke zagađena, a da je smrt labudova indikator zabrinjavajućeg ekološkog stanja u vodama na Dunavu.

Napominje da je reč o zaštićenim vrstama i da treba preduzeti sve mere da se zaštite životinje. Knežević je rekao da će Društvo, kao udruženje građana, tražiti od nadležnih institucija tačan odgovor, ali i da će pomoći kako bi se zaštitila zivotna sredina.

Dodao je da će Društvo za zaštitu i proučavanje ptica pratiti dalje stanje na levoj obali Dunava i obaveštavati o tome nadležne institucije.

Izvor: Tanjug

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUžas u Bijeljini: UPUCAO zlatnog retrivera i sibirskog haskija!
Sledeći tekstOvaj pacov je HEROJ, odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime