Naslovna VESTI PSI Pravila programa „Uhvati-steriliši-pusti“ jasna, ali da li je tako i u PRAKSI?

Pravila programa „Uhvati-steriliši-pusti“ jasna, ali da li je tako i u PRAKSI?

0
uhvati steriliši pusti petface

Pasa i mačaka lutalica i dalje ima mnogo na ulicama naših gradova, sela i u njihovoj okolini, iako je od 2006. godine u Srbiji aktivan program „Uhvati-steriliši-pusti“. Ovaj program je namenjen humanoj kontroli populacije pasa i mačaka na ulicama. Pored pitanja zbog čega problem napuštenih kućnih ljubimaca još nije rešen, otvorilo se i pitanje da li veterinarske ustanovi imaju kapaciteta za primenju ovog programa?

Prema odredbama propisanim zakonom, o životinjama lutalicama brinu lokalne veterinarske stanice i zakoni štite sve životinje, pa tako i lutalice. Kontrolu populacije na human način, primenom svetski priznate metode „Uhvati-steriliši-pusti“ se bave lokalne veterinarske ustanove.

uhvati steriliši pusti petface

-Naše ekipe su na terenu svakog dana i pokrivaju celu teritoriju grada Beograda. Zoohigijeničari hvataju pse, koji se posle odvode u Centar za sterilizaciju sa prihvatilištem Rakovica, gde se obavlja čipovanje, vakcinacija i sterilizacija. Nakon toga životinja se smešta u stacionar i nakon oporavka vraća se na prvobitno stanište. Svim životinjama kojima je potrebna medicinska nega daju se potrebni lekovi, bilo da je reč o analgeticima ili antibioticima, a svakako da se daju i anestetici u svim prilikama kada je to potrebno, navode za N1 u Veterini Beograd.

Međutim, priča profesorke Nine Japundžić Žigon, govori nešto drugo. U dvorištu svoje zgrade, ona vodi brigu o nekoliko napuštenih mačaka. Kada je odlučila da ih steriliše, obratila se Veterini Beograd, ali njeno iskustvo nije bilo onakvo kakvo se previđa na papiru.

Traži se POMOĆ ZA PSA koji je predložen za EUTANAZIJU!

-Oni uzimaju životinje, hvataju ih u klopkama koje izgledaju potpuno nehumano, sa nekim oprugama gde se životinja povredi, drugo, ne znate gde ih odvezu, ne znate kad će ih sutradan vratiti, kad ih vrate one su anestetisane, znači, ipak to nisu ničije životinje, da li ima smisla vraćati anestetisanu životinju na dobru volju stanara koji ih hrane, ali koji možda nemaju ni znanja ni uslove da prate oporavak, kaže za N1 Nina Japundžić Žigon.

uhvati steriliši pusti petface

Nina je na sreću imala dovoljno znanja da spasi jednu od maca koja je rđavo operisana.

-Ja sam primetila u stvari da nije urađen onako kako treba dupli šav, da se napravila kila, a onda maca koja je u tom trenutku se nešto uplašila od zvuka i skočila, njoj su ispala creva, dodaje Nina.

Kakvi su PROPISI ZA ŠETANJE pasa i ko proverava poštovanje propisa?

Uz pomoć veterinara, maca je preživela, ali Nina insistira na pitanju – da li je njen slučaj bio posledica tek trenutka nepažnje zaposlenih u Veterini Beograd ili samo jedan od mnogih?

U pisanom odgovoru na pitanja N1, nadležni u Veterini Beograd kažu da se proces sterilisanja vrši po svim propisima i da životinje operišu hirurzi specijalisti.

Činjenica je međutim, da Beograd nema stacionar za mačke, kao i to da nam nisu odgovorili na pitanje da li klopke koje koriste za hvatanje mogu da povrede životinje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSVIREPO: Odsekli su joj uši, a onda je dobila nove zahvaljujući kreativnosti dobrih ljudi!
Sledeći tekstPredstavljamo 10 NAJSMEŠNIJIH FOTOGRAFIJA divljih životinja u 2018. godini!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime