Naslovna VESTI PSI Ukoliko posećujete izložbe, OVO morate znati!

Ukoliko posećujete izložbe, OVO morate znati!

0
izlozbe pasa petface

Među vlasnicima pasa ima i onih koji ulažu veliki trud kako bi njihovi ljubimci dostigli i održali najviše propisane standarde kada je izgled u pitanju. Sve to iz samo jednog razloga – dobri rezultati na izložbama.

Stoga, oni znaju da mnogo faktora utiče na izgled psa. Kvalitetna ishrana, redovno izvođenje u šetnju, bezgranična ljubav i na kraju ono najreprezentativnije kada su izložbe u pitanju – nega kože i dlake psa.

Jedan od segmenata koje priprema za izložbeno prikazivanje podrazumeva jeste i šišanje. Ukoliko maštate o tome da vaš ljubimac na nekoj izložbi ponese titulu najlepšeg, neophodno je da njegovoj nezi posvetite dosta vremena.

Ako se odlučite da pripremu obavite sami, evo kratkih uputstava za određene dužine i debljinu krzna. Rase sa glatkim krznom poput dobermana i kratkodlakog jazavičara imaju krzno sa malo poddlake ili sasvim bez nje. Ovaj tip krzna najlakši je za negu jer nema ćebanja. Ipak, glatko krzno ima specifične probleme u vezi sa linjanjem, stoga za četkanje glatkog krzna koristite gumenu četku. Ona najbolje uklanja mrtvu dlaku i ujedno polira krzno. Pored gumenih, dobre su i četke sa prirodnim čekinjama, kao i rukavice za četkanje, jer bolje prijanjaju na dlaku. Prilikom češljanja koristite tehniku pokreta u suprotnom pravcu od rasta dlake. To je najbolji način da se u potpuinosti rešite mrtve dlake, ali i izumrlog sloja kože.

Rotvajleri i labrador retriveri primeri su rasa koje imaju kratku dlaku, ali duplo krzno. Dakle, sa poddlakom, i već je jasno je da je ovde zadatak teži. Dlaka je gruba i prava, a najgušća je oko vrata i repa. Međutim, njihovo krzno nije najzahtevnije za uređivanje, ukoliko se neguje na pravi način. Stručnjaci preporučuju da četkanje započnete u smeru suprotnom od rasta dlake, a potom nastavite u onom smeru u kojem dlaka zapravo raste. To je, tvrde, najbolji način za uklanjanje mrtve dlake. Osim toga, tretman protiv linjanja dobar je izbor za rase sa ovim tipom krzna, ali to nikako ne treba da zameni redovno češljanje.

Kada je u pitanju srednja dlaka, zlatni retriveri tipični su predstavnici pasa sa tom vrstom dlake. Ovaj tip krzna zahteva često iščetkavanje, kako bi se odstranila poddlaka koja se linja, a i kod njih je dlaka najgušća u predelu oko vrata i repa. Potrudite se da ih u tom delu dobro iščešljate i uklonite svu mrtvu dlaku, jer njeno nakupljanje dovodi do ćebanja. Zamršenu dlaku moguće je raščešljati, ali kada se ona ućeba, jedino što vam preostaje jeste šišanje. U tom slučaju estetski momenat žrtvuje se u korist oslobađanja od mrtve dlake, a to može ozbiljno da ugrozi učešće ljubimca na iložbi. Dakle, pored nege neophodna je i pažnja vlasnika.

Zbog dužine i količine dlake kod rasa kao što su čau čau, samojed i njufaundlend, proces češljanja i nege može biti izuzetno naporan, kako za vlasnike tako i za ljubimce. Zato je, kažu stručnjaci, najbolje držati se određenog plana nege krzna, kako bi se psi kontinuirano održavali u najboljem stanju. Često češlajnje jeste zahtevno za vlasnike, ali je ujedno najbolji način da svog ljubimca spasite od ćebanja dlake i pripremite ga da na izlozbi zasija punim sjajem.

Priznaćete, sve ovo nije nimalo jednostavno. Zato je ipak bolje da šišanje izložbenih pasa u pitanju poverite stručnjacima. Naši grumeri znaju šta, kako i zašto rade, a i što je najbitnije kako da na najbolji način istaknete karakteristike izgleda rase vašeg psa.

Motivi učešća razlikuju se od vlasnika do vlasnika, ali ono što niko ne može da ospori jeste benefit negovanih i lepih ljubimaca. Kada ih jednom vidite na izložbi kako graciozno šetaju stazom i sa ponosom ističu svoje atribute, shvatićete da je to najlepše od pasa što je priroda stvorila.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRIČA KOJA ĆE VAS RASPLAKATI: Marija (8) “živi” u vozovima sa svojim psom!
Sledeći tekstNOVI DOKAZI: Ljubimci smiruju radnike, zato kompanije postaju „pet friendly“!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime