Naslovna VESTI PSI ULIČNI PSI: Fotografije koje prate tužnu svakodnevnicu napuštenih pasa

ULIČNI PSI: Fotografije koje prate tužnu svakodnevnicu napuštenih pasa

2
ulični psi petface

Svaka prestonica ima svoje probleme: bori se sa zagađenjem, gužvama u saobaćaju, nezaposlenošću, a uglavnom sve ove gradove muči i jedan univerzalni problem – napušteni ili ulični psi, kako bi neki rekli.

ulični psi petface

U pojednim gradovima, broj pasa na ulici poprima epidemiološke razmere. Pasa je sve više, a rešenja je sve manje. Statistike koje se bave ovom temom su poražavajuće, pa tako imamo podatak da u Americi bez krova nad glavom živi oko 70 miliona pasa, a od tog broja samo deseti deo stigne do nekog prihvatilišta.

O ovoj temi se može govoriti danonoćno i rešenja sigurno postoje, ali ono što je potrebnije je da se manje priča, a više radi jer se kraj ovog problema ne nazire. Napušteni psi besciljno lutaju ulicama glavnih gradova, snalazeći se sami za hranu, boreći se protiv bolesti, a neretko i protiv ljudske okrutnosti. Oni su postali deo svakodnevnice ovih gradova, da su se toliko utopili u ambijent i postali neprimetni. E to je ono što suštinski ne valja…što su milioni i milioni napuštenih pasa postali nevidljivi za sve nas. Narastanju ovog problema, dovodi i činjenica da je sve popularnija kupovina rasnih pasa, kao i da se malo podrške daje prihvatilištima za pse. Iz toga sledi da je neophodno promovisati udomljavanje, pre nego kupovinu pasa. Takođe, pojačanu pažnju treba posvetiti i sterilizaciji pasa.

ulični psi petface

Sa tim u vezi, prvi korak je, čini nam se – podići svest o ovom problemu. Na tome intenzivno radi fotograf Trajer Skot, koja se na svoj način bori sa ovim specifičnim problemom. Naime, Trajer je sa grupom spasilaca životinja, putovala duž obala Portorika i Meksika, beležeći trenutke svakodnevnice ovih pasa, koji se za svoja osnovna prava bore sami, bez mrvice ljubavi od strane čoveka. Putem svojih fotografija, ova nepokolebljiva žena, imala je za cilj da nas sve podseti da su psi bića koja imaju dušu i da smo im potrebni, ne samo da im pružimo dom, nego da ih volimo. Skotova je, dok je fotografisala, uspela da u saradnji sa organizacijama iz Portorika, Latinske Amerike i Sjedinjenih Država, sa ulice skloni određen broj pasa i nađe im novi dom u Sjedinjenim Državama. Serijal ovih fotografija predstavljen u sklopu knige „Ulični psi“, a od prodatih primeraka, deo će biti doniran Svetskoj organizaciji za zaštitu životinja.

Primer ove samosvojne žene nam vraća svest da pojedinac može da pokrene promenu, ali i da je potrebno mnogo više ljudi koji će nam umesto nezbrinutih kuca skrenuti pažnju na tužnu svakodnevnicu sa kojom se oni susreću.

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKRUŠEVAC: Akcija spasavanja mace sa krova jedne apoteke! (FOTO)
Sledeći tekstLJUBAV: Slepi pas Glen i staford Buzz su nerazdvojni prijatelji! (FOTO, VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime