Naslovna VESTI PSI UMIRALA JE DUGO I U MUKAMA: Maza koju su živu jeli crvi...

UMIRALA JE DUGO I U MUKAMA: Maza koju su živu jeli crvi nije izdržala!

0
maza nije izdržala

Ukoliko ne reagujemo na vreme i na svaki oblik zlostavljanja i zanemarivanja životinja posledice su tragične. Priča o Mazi koja nije uspela da se izbori sa posledicama zanemarivanja treba da budu opomena svima nama koji vidimo ali ne reagujemo.

maza nije izdržala

Maza je bila mešanac šarplaninca o kojoj očigledno vlasnici već duže vreme nisu vodili računa. Kada su dobili anonimnu prijavu, čalnovi udruženja Subotičke njuškice krenuli su da provere stanje psa u jednom dvorištu porodične kuće. U prijavi je stajalo da se već danima čuje bolno cviljenje i zavijanje psa koji se gotovo i ne pomera.

Pošto nisu nikoga zatekli u kući, volonteri su podneli prijavu veterinarskoj inspekciji a potom sutradan ponovo pokušali. Kada su videli stanje u kome se nalazio pas, odmah su zahtevali da im vlasnica preda Mazu kako bi joj se ukazala hitna veterinarska pomoć.

Pročitajte i ovo: MIRA i REJ: Dve godine bez pravog doma!

Maza je prebačena u veterinarsku ambulantu gde je ustanovljeno da je veoma dehidrirana, izgladnela, u bolovima i sa velikim ranama. Na ranama su se razvili crvi koji su je bukvalno jeli! Utvrđeno je da je obolela od srčanog crva u najgorem stadijumu bolesti sa velikim edemom na plućima. Teško je disala i bila u mukama. Maza je bila u kritičnom stanju zbog nebrige vlasnika.

maza nije izdržala

Slučaj je prijavljen policiji koja je napravila zapisnik, ali veterinarska inspekcija nije konstatovala zlostavljanje ili zanemarivanje jer psa nisu zatekli u kući prilikom izlaska na teren. Dok je trajala borba da neodgovorni vlasnici najzad odgovaraju za ponašanje prema psu prema postojećim zakonskim propisima, trajla je mnogo vađnija borba. Borba za Mazin život.

Ne propustite: LESKOVAČKA PRIČA: Jedna mačka divno živi na pijačnoj tezgi

Prognoze nisu bile dobre. Očekivanja i nada u oporavak su ipak postojali i veterinari iz ambulante Panvet su činili sve kako bi oporavili Mazu. U jednom trenutku ona je živnula i to je iskorišćeno da se okupa i očisti kako bi se lakše primenjivala terapija. Činilo se da će napori da se ona održi u životu dati rezultate.

maza nije izdržala

Nažalost, posle tri dana borbe Maza se predala. Njen napaćeni organizam nije izdržao. Uginula je na veterinarskom stolu. Čudo se nije dogodilo. 11 godina je živela verovatno u teškim i strašnim uslovima. Niko nije reagovao i to je zapravo najstrašnije. Mazina priča je izašla na videlo, njene muke su dokumentovane.

maza nije izdržala

Ali koliko je još takvih slučajeva? Koliko je još pasa o kojima „vlasnici“ ne brinu na odgovarajući način. Koliko je pasa uginulo u najvećim mukama ili se u ovom trenutku muče iza zidova stanova, kuća, ograda dvorišta… a da se to nikada neće saznati?

Pridružujemo se pozivu Subotičkih njuškica: prijavite svako zlostavljanje i zanemarivanje čim ga primetite. To je jedini način da se reaguje, spasi život i primereno kazne oni koji čine takva nedela.

Izvor:  Facebook Udruženje Subotičke njuškice

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMIRA i REJ: Dve godine bez pravog doma!
Sledeći tekstUŽAS U BARAJEVU: Trudna mačka bačena sa 5. sprata

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime