Naslovna PETOPEDIJA PSI Upala uva: koliko je upala uva opasna po naše ljubimce?

Upala uva: koliko je upala uva opasna po naše ljubimce?

0
upala uva kod pasa petface

Upala uva kod pasa može biti izazvana različitim faktorima. Upala uva može zahvatiti spoljni ušni kanal, ali se ovaj problem može odnositi i na srednje i unutrašnje uho. U zavisnosti od oblika, građe i položaja ušne školjke, zavisi da li je pas podložniji ovom oboljenju ili ne.

Psi sa oborenim ušima podložniji su upali srednjeg uha, jer samim tim što uši padaju preko, zatvaraju ulaz u uvo i tako se stvara topla i vlažna sredina povoljna za razvoj bakterija.

Prekomerno lučenje cerumena, klimatski faktori, neadekvatno čišćenje uha, paraziti kao što su demodeks i šugarci su najčešći uzroci upala uva kod pasa. Takođe, među česte uzročnike svrstavamo sekundarne bakterijske infekcije, alergijske reakcije kao što je atopijski dermatitis, hormonske disbalanse i strana tela. Postoje akutna i hronična upala uva.

Simptomi
Upala uva kod pasa može biti vrlo bolna i neprijatna. Pas najpre počne da se češe, trese glavu, drži je nagnutu na stranu. U poodmaklom stadijumu dolazi do prekomernog lučenja ušnog iscetka koji je boje čokolade i neprijatnog mirisa, a prisutan je i bol na dodir ušne školjke. Pas je razdražljiv, nervozan ili depresivan.

Kada je u pitanju hronična upala uva, dolazi do patoloških promena na koži spoljašnjeg ušnog kanala u vidu hiperplazije, fibroze, atrofije lojnih žlezda, edema dermisa itd.

 

petopedija-upala-uva-2
Upala uva kod psa

Dijagnoza i lečenje
Dijagnozu postavlja veterinar pregledom ušnog kanala i ušnog dna otoskopom i citološkim pregledom ušnog sekreta kako bi se utvrdilo u kom stadijumu je upala uva. Takođe se uzima i bris da bi se utvrdila prisutnost bakterija ili gljivica u uvetu. Dalje se radi antibiogram da bi se ustanovilo koji antibiotik najbolje deluje. Lečenje se sprovodi lokalno – aplikacijom lekova na u ušni kanal u obliku rastvora, masti ili krema, i sistemski – oralnim davanjem antibiotika.

Terapija zavisi od uzročnika bolesti. Ako je uzročnik bakterija, daju se antibiotici, ako je gljivica, daju se antimikotici, a ako je u pitanju alergija, daju se preparati koji deluju sistemski na ceo organizam. Kada se radi o prisustvu stranog tela, a najčešće je to deo popinog praseta, neophodno je strano telo ukloniti. Kako se radi o bolnoj i neprijatnoj intervenciji, psa treba uvesti u kratkotrajnu opštu anesteziju. Pre aplikacije lokalne terapije u vidu kapi za uši sa antibioticima i kortikosteroidima, treba dobro očistiti uvo vatom i odgovarajućim sredstvom. Ukoliko je upala uva akutna, terapija traje od 2 do 4 nedelje, u zavisnosti od stepena upale. Ako je upala uva hronična, terapija može da potraje i mesecima.

Preventiva
Upala uva kod pasa se može preduprediti pre svega održavanjem dobre higijene prostorau kojem živi i samih ušiju. Proveravajte uši vašeg ljubimca bar jednom nedeljno. Upala uva se prevenira i redovnim čišćenjem sredstvima koje preporučuje veterinar. Ne koristite štapiće za uši jer oni mogu da oštete bubnu opnu ili proguraju ušni sekret dublje u uvo. Ukapajte sredstvo za čišćenje u uvo, izmasirajte bazu ušne školjke kako bi utrljali sredstvo, pa vatom obrišite višak tečnosti i vidljive nečistoće. Kada kupate psa, pazite da mu voda ne uđe u ušni kanal. Ako pas ima dugačke, oborene uši, potrebno je češće čišćenje, skraćivanje dlaka u ušima radi protoka vazduha i otklanjanja vlažnosti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBolest šuga: Da li je bolest šuga isto što i šugarac?
Sledeći tekstŽako: da li je žako najinteligentnija ptica na planeti?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime