Naslovna VESTI UPOZNAJTE LEONIDA: On brine o najvećem porodilištu polarnih medveda na svetu!

UPOZNAJTE LEONIDA: On brine o najvećem porodilištu polarnih medveda na svetu!

0
porodilište polarnih medveda

Leonid se nije oduvek bavio polarnim medvedima. Pre toga je godinama štitio ugrožene velike mačke kao što su amurski tigrovi i amurski leopardi. A onda je došao u najveće porodilište polarnih medveda na svetu.

porodilište polarnih medveda

Ovo porodilište se nalazi na ostrvu Vrangler koje predstavlja najseverniji ruski rezervt prirode. Ovo mesto je poznato i po tome što su tu boravili veliki vunasti mamuti koji su izumrli pre oko 4.000 godina. Na udaljenom ledenom ostrvu godišnje se rodi oko 500 polarnih medveda.

porodilište polarnih medveda

Ne propustite i ovu priču: NORA JE SPASENA: Noru je spasla osoba koja je „samo“ videla povređenog psa!

„Beli medvedi me zapravo podsećaju na pse. Ako su na distanci i vi ih u šali pozdravite, neki od njih čak i mašu repom“ – kaže Leonid. On je vremenom postao stručnjak za strukturu i veličinu brloga ovih veličanstvenih životinja. Istraživanje i proučavanje života polarnih medveda nisu baš jednostavna. Kada mladunci ojačaju, majke ih odvode iz doma kako bi ih podučavale lovu i ostalim veštinama preživljavanja u surovim uslovima. Tada nastupa Leonid koji se tada uvlači u brloge i prikuplja biološki materijal koji potom proučava.

porodilište polarnih medveda

Jedno od takvih istraživanja je moglo da ima kobne posledice po Leonida. Danima je posmatrao brlog i pratio tragove majke i mečića i zaključio da je porodilište napušteno. Međutim kada se provukao uskim tunelima do prostorije gde majke brinu o porodu naleteo je na opasnu porodicu. Čim ga je majka ugledala besno je zarikala i podigla se da odbrani svoje bebe.

Pročitajte i ovo: STRAVIČNO: Juda je prodat preko Interneta za trening pasa za borbe.

Samo ga je brza reakcija spasla. Ispalio je svetleće rakete i majka se povukla. Leonid kaže da je imao sreće jer za razliku od polarnih medveda koji žive zapadnije ovi su manje agresivni. Čak bi se moglo reći i da su plašljivi.

porodilište polarnih medveda

„Moje prvo putovanje u jazbinu polarnog medveda bilo je vrlo slično ronjenju, kada se pred vašim očima otvori novi svet. Ne osećate se uplašeno, jer fascinacija onim što vidite nadjačava strah. Unutra je sneg sav zasut snegom, zapravo izgleda prilično neverovatno kad ga vidite izbliza“ – priča Leonid.

porodilište polarnih medveda

Na ostrvu Vrangler se nalazi istraživačka stanica, meteorološka ispostava i ruska vojna baza. Hrana se dostavlja jednom godišnje brodom.

Izvor: siberiantimes.com  Foto: Leonid Zaika

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTUGA AZILA: Crno mače visi na ogradici!
Sledeći tekstLUDILO!: Vikao: „Ja sam Bog“ i nožem izbo svog psa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime