Naslovna VESTI MAČKE „USPAVAJTE ME! DOBIĆETE ONO ŠTO STE ODUVEK ŽELELI.“ Mačka Anastazija poslala poruku...

„USPAVAJTE ME! DOBIĆETE ONO ŠTO STE ODUVEK ŽELELI.“ Mačka Anastazija poslala poruku Dubrovačkim vlastima.

0
Mačka Anastazija nema dom

18-godišnja mačka Anastazija ima ozbiljne probleme sa prostorom za život. Ljubimica dubrovčana koji vole životinje već godinama živi na ulici. Za svoj omiljen stan je odabrala prostor ispred ulaza u Knežev dvor u centru Dubrovnika.

Mačka Anastazija nema dom

Njene muke sa „stalnim prebivalištem“ traju već duže vreme i ova trobojna bakica je zahvaljujući tome postala poznata i van Dubrovnika. Još u maju prošle godine ona je prisilno iseljena. Radnici Dubrovačkih muzeja kojima pripada i Knežev dvor su doneli odluku da se iprovizovana drvena kućica ukloni sa trema. Anastazija, koja je tu živela sve vreme pandemije ostala je bez doma.

Pročitajte i ovo: BOLNO VRIŠTANJE nikoga nije interesovalo! Mačence sa slomljenim nogama je bilo na ivici smrti.

Objašnjenje direktorke Mizeja je da kućica nije predviđena za korišćenje tokom cele godine. „U zimskim mjesecima u Gradu nema puno ljudi ni turista, tako da kućica nikome ne smeta. No, sad je već zatoplilo, pomalo počinje sezona, Dubrovački simfonijski orkestar ima tu koncerte i nije primjereno da pred ulazom u Dvor bude kućica. Zato sam rekla Nikši (Nikša Rudelić ‘Rudela’, portir Dvora op.a.) da je makne, a ako već treba negdje biti, može je se premjestiti u Porat. Kad opet zahladi i popuste gužve, vratit ćemo kućicu, kako je i dogovoreno. Sad kad očekujemo koncerte, izložbe, predstavljanja knjiga i druge događaje, vizura Dvora s mačjom kutijom jednostavno ne ide“ – odgovorila je Antić Brautović na prozivke dijela stanovnika unutar zidina koji su se zauzeli za zadržavanje Anastazije na istom mjestu.

Mačka Anastazija nema dom

Anastazija je već stara mačka kojoj je potrebna nega i ne može biti beskućnica. Mnogi muzeji po svetu i druge kulturno istorijske znamenitostu čuvaju i brinu o mačkama i one su često omiljeni domaćini koji oduševljavaju turiste. Njen problem postavlja mnoga pitanja u koje spada i glavno: Zašto se niko ne pobrine da dobije pravi dom? Naravno, problem je i odnos zvaničnika muzeja, pogotovu kada se čuje i nastavak priče.

Mačka Anastazija nema dom

Pročitajte i ovo: MIRNO SPAVAJ, NEĆE TI SE VRATITI… Najtužnija objava ikada!

Nepunih godinu dana kasnije, Srđan Kera, nadahnut izgledom Kneževog dvora je Anastaziji „sagradio“ novi dom i pozvao sugrađane da proslave useljenje. Međutim, samo dan kasnije iz uprave Dubrovačkih muzeja su naredili uklanjanje nove kućice.

Mačka Anastazija nema dom

„Mišljenje Dubrovačkih muzeja je i dalje isto. Mačjoj kućici nije mjesto na trijemu Kneževa dvora pa bila to kartonska kutija ili stilizirana nastamba. Naglašavamo kako nitko nema ništa protiv mačaka koje borave na trijemu dugi niz godina i koje do nedavno nisu imale nikakvu nastambu“ – poručili su iz muzeja i suzdržali se odgovora na prozivke na njihov račun koje je Kera pročitao u ime Anastazije koja svakim danom dobija sve više poklonika.

Mačka Anastazija nema dom

Nije nimalo čudno što je Anastazija poslala baš ovakvu poruku onima koji odlučuju o njenoj sudbini i pri tom dodala: “Ostat će samo sjećanje da ste mržnjom ubili ljubav”.

Izvor:  dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPEKI – Život u patnji i bolu!
Sledeći tekstPREKRŠENO OBEĆANJE – Javna opomena za dostavljača koji je zaboravio na dogovor!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime