Naslovna VESTI PSI RAZMISLITE DOBRO: usvajanje psa i šta sve ono nosi

RAZMISLITE DOBRO: usvajanje psa i šta sve ono nosi

1
usvajanje psa petface

usvajanje psa: Štenci su tako neodoljivi! Čim ih ugledamo, odmah poželimo da jedno ponesemo kući. Međutim, imati psa za ljubimca nosi sa sobom i veliku odgovornost!

Evo devet stvari koje morate imati na umu pre nego što psu pružite svoju ljubav i svoj dom:

  1. To je dugoročan „ugovor“!

Psi žive u proseku oko petnaest godina. Pre nego što se odlučite da usvojite jednog, trebalo bi da budete sigurni da ćete moći da se brinete o njemu tokom celog tog perioda, bez obzira na promene koje će mu se vremenom sigurno dešavati.

  1. To mnogo košta!

Na godišnjem nivou, briga o psu može koštati i preko 1000 eura: ishrana, oprema i dodatni proizvodi, redovne posete veterinaru, vakcinacije i drugi tretmani po potrebi… Dobro razmislite: ukoliko pas poživi 12 godina, ukupna suma iznosila bi 12000 eura!

  1. Psa treba naučiti urednosti!

Za razliku od mačaka, psima urednost nije urođena. Treba ih tome naučiti, što iziskuje veliku posvećenost, mnogo pažnje i discišlinovanja. Kada su u pitanju štenci, uvek treba predvideti i nezgode…

usvajanje psa petface

  1. Psa treba negovati!

Psi se ne kupaju sami, što može dovesti do stvaranja neprijatnih mirisa. Treba ih dakle kupati odgovarajućim šamponima za pse (što oni baš i ne vole), četkati im dlaku, skraćivati nokte i redovno održavati oralnu higijenu.

  1. Psima je neophodna fizička aktivnost!

Dok se mačke o vežbanju brinu same, psima se i po ovom pitanju treba posvetiti. Kratka šetnja dva puta dnevno će verovatno biti sasvim dovoljna za male pse. Međutim, ukoliko se odlučite za velikog psa,  imajte u vidu da je njima neophodno  najmanje jedan sat dnevno intenzivne aktivnosti (pored kratkih šetnji), kao što je trčanje, hvatanje loptice ili štapa i sl.

Važno je odabrati psa čije će potrebe odgovarati vašem nivou energije i fizičkim sposobnostima. Na primer, mladi Labrador je veoma aktivan i verovatno nije adekvatan izbor za stariju osobu.

  1. Psa morate naučiti ponašanju u društvu drugih živih bića!

Kao i bebe, i psi se „od malih šapa“ moraju naučiti ponašanju u prisustvu drugih životinja i ljudi.  Dakle, od izuzetne je važnosti često ga odvoditi na mesta gde može sresti druge pse, kao što su specijalizovani parkovi.

Pas koji nikada nije bio izložen društvu može postati plašljiv, uznemiren i/ili čak agresivan.

usvajanje psa petface

 

  1. Psi se linjaju!

Čak i kada redovno četkate svog psa, možete očekivati da se dlake „pojave“ svuda po kući: po podu, po tepisima, na nameštaju, na zavesama, u krevetu, po garderobi. Naravno, to se može ukloniti pomoću samolepljivog rolera za čišćenje garderobe, ali kuća nikada više neće biti (č)ista kao ranije.

  1. Pas je ranjivo biće!

Psa, kao i dete, morate u svakom trenutku štititi od opasnosti. Na primer, pojedine namirnice ili biljke koje postoje u Vašem životnom prostoru mogu biti otrovne za pse. Neophodno je takođe ukloniti iz njegove blizine i sredstva za čišćenje i plastične kese.

  1. Moguće je usvojiti i starijeg psa!

Naravno, štenci su neuporedivo slađi i zanimljiviji! Ali isto tako donose i mnooogo više obaveza. U stvari, procenjuje se da vlasnik mora potrošiti 20 puta više vremena i energije na brigu o mladom psu nego onda kada je pas stariji od dve godine.

U azilima za pse sve je više odraslih pasa koji jedva čekaju da nekome poklone svoju ljubav. Nažalost, oni su manje popularni od štenaca. Usvajanje odraslog psa (za Vas) znači dobiti istreniranog i socijalizovanog psa, ali i (za psa) spas od eutanazije.

usvajanje psa petface

Očigledno, ne postoje negativne strane usvajanja psa! On će toliko obogatiti Vaš život da nećete moći da zamislite ni dan bez svog ljubimca. Smatraćete ga istinskim i ravnopravnim članom Vaše porodice!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDIRLJIVE FOTOGRAFIJE: laboratorijske životinje na slobodi
Sledeći tekstZAŠTO: Australija ubija 2 miliona mačaka!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime